Postul intermitent – sfaturi pentru un regim reușit
Deși cuvântul „post” sună destul de amenințător, postul intermitent (PI) este la modă în lumea supraaglomerată a dietei. O cantitate decentă de cercetări (deși efectuate pe foarte puțini oameni) sugerează că PI poate duce la pierderea în greutate și la îmbunătățirea controlului glicemic. Poate că atracția prezentată de această nouă “dieta-minune” constă în lipsa regulilor alimentare: există restricții cu privire la momentul în care poți mânca, dar nu neapărat la ceea ce poți mânca.
27.02.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 20 secundeMulți uită să se întrebe dacă pot mânca pungi întregi de chipsuri sau tăvi de prăjituri în perioada de timp în care nu țin post (intermitent). Mai ales că am citit unele recomandari (greșite) în care era data indicația de a se mânca oricât de mult, dar strict în intervalele permise.
Există o mulțime de planuri de post intermitent, dar majoritatea se concentrează pe post pentru un anumit număr de ore din zi sau zile ale săptămânii.
Iată o enumerare a celor mai populare modele:
- Metoda 12:12. Postești 12 ore pe zi și mănânci într-o fereastră de 12 ore. Trebuie să mănânci ultima masă la 19:00 și micul dejun a doua zi dimineața va trebui să fie la 7:00. Mulți fac deja asta fără să știe că este post intermitent.
- Metoda 20:4. Postești timp de 20 de ore și ai o fereastră de 4 ore pentru a mânca.
- Metoda 16:8. Mănâncă zilnic într-o fereastră de 8 ore și postește restul de 16 ore.
- Metoda 5:2. Mănâncă ce vrei timp de 5 zile din săptămână. Pentru celelalte 2 zile, bărbații pot consuma 600 de calorii, iar femeile pot consuma 500 de calorii.
Există riscuri pentru postul intermitent, cum ar fi oboseala, iritabilitatea și durerile de cap. Deshidratarea este posibilă și dacă nu bei suficientă apă în perioadele de post. Cercetările pe rozătoare sugerează că postul intermitent poate chiar contribui la infertilitate. Și alte cercetări sugerează că sportivii ar putea avea surpriza neplăcută că pierd masă musculara în loc să o construiască din cauza postului intermitent. Rutina de post / libertate la mâncare este, de asemenea, potențial nerealistă pe termen lung, Ea poate duce la mâncare excesivă în timpul perioadelor de”libertate”, ceea ce va face praf ținta de normalizare a greutății. Scăderea în greutate constantă și durabilă pe o perioadă mai lungă este cel mai sigur pariu. Nu există prea multe cercetări despre postul intermitent și slăbit în acest moment, așa că efectele sale pe termen lung sunt mai mult sau mai puțin un mister.
Înainte de a începe să ținem post intermitent este obligatoriu să discuți cu un dietetician, deparece această rutină dietetică nu este chiar pentru toată lumea. Din contactul cu persoane care au urmat postul intermitent, am cules următoarele întrebari:
Cum îmi gestionez foamea dacă țin post intermitent?
Foamea este inevitabilă, dar foamea ușoară este ceva ce poți gestiona cu siguranță. Încearcă să bei băuturi fără calorii, cum ar fi ceaiul verde sau cafeaua, să mesteci gumă fără zahăr sau fă ceva captivant care să-ți ia gândul de la foame. După un timp, corpul tău ar trebui să se adapteze la fereastra de mâncare și vei simți mai puțină foame în timpul ferestrei de post. Cu toate acestea, dacă începi să simți alte simptome dincolo de cele de foame ușoară (cum ar fi oboseală extremă, confuzie, amețeli etc.), nu deveni “un erou” al postului intermitent – mănâncă!!!
Pot mânca gustări în timpul postului intermitent?
Sigur, dar exclusiv în fereastra de mâncare. Unele forme de post intermitent tind să excludă gustările. Aceste modele implică, în general, să mănânci două sau trei mese pe zi și nimic altceva.
Când este cel mai bun moment pentru a face exerciții?
Sincer, cel mai bun antrenament este cel pe care… îl faci. Antrenează-te când funcționează cel mai bine pentru tine și vei culege în continuare beneficiile sportului. Cu toate acestea, există alte două “școli de gândire” despre antrenamentul în timpul postului. Prima este că antrenamentul în timp ce ești în post (spre sfârșitul ferestrei de post, înainte de a întrerupe postul) te ajută să arzi mai mult din grăsimea corporală stocată. Unele studii mici susțin această teorie, în timp ce altele au descoperit că postul nu face diferența în arderea grăsimilor. Dacă scopul tău este pierderea în greutate, aceasta poate fi o abordare rezonabilă.
Alternativ, încercarea de a te antrena pe stomacul complet gol te poate face să te simți chiar rău. Antrenamentul în timpul ferestrei de masă (după o masă sau două) poate oferi mai multă energie pentru antrenament. Dacă faci exerciții de anduranță, probabil că este mai bine să mergi cu această abordare și să ai o masă echilibrată înainte cu două ore de antrenament. Dar nu interpreta ce am spus ca pe o scuză pentru a mânca în exces – trebuie să-ți alegi alimentele cu înțelepciune. Iar alimentele de mai jos ar trebui să joace un rol major în dieta ta, indiferent dacă postești sau nu
Cele mai bune alimente de consumat în timpul postului intermitent
Practic, cele mai bune alimente de consumat în timpul postului intermitent sunt cele mai bune alimente de consumat indiferent de situație. Acestea includ produse precum avocado, cartofi (foarte sățioși), legume crucifere, pește, fructe de mare, cereale integrale, nuci și alimente fermentate. De asemenea, este esențial să îți amintești de hidratare.
Ce să mănânci în post intermitent
Sigur nu produse de fast-food. Dacă vrei să slăbești, trebuie să te concentrezi pe alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, fasolea, semințele, precum și lactatele și carnea salba sau alternative proteice vegetale. Clar, trebuie sa pui accentul pe alimente bogate în fibre, neprocesate, integrale. Te vor ajuta să ții foamea departe.
În încheiere, îți reamintesc că postul intermitent nu este pentru toți. Dacă ți se potrivește sau nu este ceva ce poți hotărî numai după ce încerci.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024