Postul intermitent: sfaturi practice
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Postul intermitent este popular de ceva timp. Această metodă de a slăbi a fost promovată intens încă din 2013, datorită unei cărți, numită “Dieta de 8 ore”. În carte se recomandă consumul alimentelor dintr-o zi pe parcursul unui interval de 8 ore, rezultând scăderea în greutate. Spre deosebire de majoritatea dietelor, în cazul postului intermitent este vorba de a limita perioada în care mănânci și nu de a limita neapărat cât de mult mănânci.
24.02.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 17 secundeMai multe studii (destul de restrânse) arată că, adoptând acest fel de a mânca, poți obține beneficii, precum scădere în greutate, îmbunătățirea sănătății metabolice, protecție față de afecțiuni cronice. Totuși părerile sunt împărțite, existând și câteva semne de întrebare și contraindicații. Dacă te atrage ideea postului intermitent și te gândești să începi, îți oferim câteva sfaturi practice.
Înainte de a începe ar trebui să te decizi ce tip de post intermitent vrei să ții. Sunt 6 feluri de post intermitent, din care poți alege. Cea mai populară metodă este 16/8, adică ții post 16 ore (însemnând că nu consumi niciun aliment) și consumi alimentele într-un interval de 8 ore, la alegere.
Cum poți să ții dieta?
Postul intermitent poate fi dificil mai ales la început. Poți resimți stări de oboseală, iritabilitate și stres. Iată câteva sfaturi utile:
- Poți începe cu un program modificat: restrânge treptat numărul de ore în care mănânci. Poate fi descurajant să treci direct la programul de 8 ore, așa că poți începe cu un interval de 12 ore, pe care să îl scazi progresiv.
- Ai grijă la hidratare: chiar dacă nu mănânci în orele de post, este foarte important să te hidratezi corect. Bea apă sau ceaiuri de plante – băuturi fără calorii.
- În timpul intervalului de 8 ore, mănâncă încet și frecvent. Încearcă să mănânci la fiecare 2 ore pentru a oferi corpului caloriile necesare.
- Planifică din timp mese sănătoase și nutritive: deși ar putea să te tenteze alimentele nesănătoase și să mănânci necontrolat, e important să respecți principiile unei diete echilibrate. Chiar dacă mănânci numai în intervalul de 8 ore, nu înseamnă că nu poți depăși cu mult necesarul caloric recomandat pentru o zi.
- Adaugă 2-3 lingurițe de grăsime sănătoasă la mesele de seară. Pentru a menține nivelurile glicemiei constante peste noapte, încearcă sa adaugi grăsimi sănătoase la ultima masă a zilei – ulei de măsline, ulei de avocado etc.
- Postul intermitent nu este recomandat pentru persoanele cu istoric de anorexie și alte tulburări alimentare.
- În cazul multor persoane, postul intermitent poate afecta calitatea somnului și poate crește stările de anxietate. Dacă ai probleme cu somnul, e posibil ca postul intermitent să nu fie indicat pentru tine.
Alimente recomandate când ții post intermitent
În general, dieteticienii recomandă să mizezi pe alimente sănătoase, integrale, fiind în același timp foarte important să ai un aport suficient de calorii. Focusează-te pe alimente dense nutrițional, care conțin grăsimi de calitate, proteine și fibre, care îți vor menține constant nivelul glicemiei.
Cel mai bun tip de post intermitent pentru scăderea în greutate
Chiar dacă strategia 16/8 pare a fi cel mai ușor de implementat, există și alte tipuri de post intermitent pe care le poți încerca pentru a slăbi. Un alt tip este modelul 5/2, care presupune limitarea alimentelor la aproximativ 600 de kcal pe zi pentru 2 zile pe săptămână, iar în celelalte 5 zile o alimentație normală. O altă strategie populară este alternarea zilelor în care mănânci foarte puțin cu cele în care mănânci normal.
Posibile neajunsuri ale postului intermitent
Cercetările curente în ceea ce privește postul intermitent sunt limitate și nu oferă o concluzie clară. Nu există suficiente dovezi care să arate că metoda este mai eficientă pentru a scădea în greutate decât o dietă obișnuită, cu puține calorii. Postul intermitent poate avea și niște efecte secundare, precum: stări de indispoziție, nivel scăzut de energie, alimentație compulsivă, scăderea glicemiei.
În concluzie, postul intermitent este un subiect foarte dezbătut. În general, există un consens în ceea ce privește beneficiile sale dacă metoda este pusă în aplicare cu atenție, respectând nevoile organismului. Dacă vrei să încerci, este indicat să te sfătuiești și cu medicul de familie, putând exista diverse probleme de sănătate incompatibile cu acest mod de a te hrăni (de exemplu, diabetul).
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024