Poți să îți îmbunătățești imunitatea prin alimentație?
O imunitate bună aduce o mulțime de avantaje organismului tău, de la protecție împotriva răcelilor de sezon până la o viață mai lungă și sănătoasă, de aceea este esențial să afli dacă și cum îți poți îmbunătăți imunitatea în mod natural.
08.11.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 45 secundeAntioxidanții, suplimentele din plante, stilul de viață echilibrat, evitarea stresului și somnul suficient sunt cei mai cunoscuți factori care pot contribui la creșterea imunității, însă joacă și alimentația un rol în această ecuație? Există anumite alimente care îți fortifică sistemul imunitar și cresc capacitatea de protecție a organismului împotriva bolilor? Răspunsul îl afli de la specialiști!
Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie, doctor în științe medicale, Centrul Medical Medsana
Alimentele cu cel mai mare potențial de creștere a imunității organismului sunt în principal bogate în substanțe antioxidante, substanțe care reduc sau împiedică complet efectul nociv al radicalilor liberi de oxigen, responsabili de degradarea celulară și a țesuturilor.
Substanțele antioxidante principale sunt vitamina C, vitamina E, beta-carotenul și alți carotenoizi.
- Vitamina C se găsește în broccoli, varza de Bruxelles, conopidă, portocale, grapefruit, nectarine, kiwi, papaya, pepene galben, căpșuni, cartofi dulci, roșii, ardei;
- Vitamina E se găsește în broccoli, morcovi, nuci, dovleac, papaya, mango, spanac, ardei roșu, semințe de muștar, semințe de floarea-soarelui;
- Beta-carotenul și carotenoizii se găsesc în broccoli, morcovi, ardei verde, spanac, cartofi dulci, roșii, dovleac, piersici, nectarine, caise, pepene verde, pepene galben, grapefruit roz, mango.
Merele, prunele, strugurii roșii, ceapa, vinetele, fasolea conțin și ele antioxidanți. Alte alimente conțin substanțe (în mare măsură antioxidante și ele) care ajută la „stimularea” sistemului imun, în diferitele componente și etape ale sale: scoicile, crabii și alte fructe de mare (seleniu), somonul (acizi grași de tip Omega-3), iaurtul care conține culturi lactice active (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis), usturoiul (compuși care conțin sulf), ciupercile, ceaiul verde.
Maria Spiridon, dietetician, Centrul Medical Medsana
Organismul uman trebuie să facă față tot mai multor provocări, cum ar fi: stresul, factorii de mediu, diverși agenți patogeni (virusuri, bacterii, fungi), diverse substanțe care pot dăuna sănătății, acestea fiind ingerate prin alimentație, fumat, consum de alimente tip fast-food și sucuri care conțin coloranți, zahăr și aditivi alimentari. Stilul de viață dezordonat, cu o alimentație dezechilibrată din punct de vedere nutritional și lipsa hidratarii corecte contribuie la scăderea rezistenței organismului la aceste agresiuni, de fapt la scăderea imunității. Un organism denutrit sau alimentat deficitar face față cu greu acestor provocări, el fiind mediul prielnic grefării diverșilor agenți patogeni.
Alimentația corespunzătoare din punct de vedere nutrițional aduce toți nutrienții de care are nevoie organismul pentru a elimina diversele substanțe toxice ce s-ar acumula în organism în diverse situații, inclusiv antioxidanții care să neutralizeze radicalii liberi. Printre acești antioxidanți se numără vitaminele A, C, E, precum și beta-carotenul, flavonoidele, licopenul etc.
Dr. Daniela Burlacu, medic primar Medicină Internă, Centrul Medical Medsana
Pe lângă o alimentație sănătoasă și variată, pentru creșterea imunității este necesar și exercițiul fizic moderat, de preferat în aer liber, precum și un somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte.
Pentru a păstra nutrienții în alimente este important să fie gătite cât mai puțin, fiind preferat consumul lor în stare crudă sau gătite la abur. Usturoiul și ceapa conțin substanțe cu rol antibiotic natural, fiind eficiente în prevenirea afecțiunilor respiratorii din sezonul rece.
Cerealele integrale (grâu și ovăz integral, orez brun) asigură organismului vitaminele A, B și C, zinc și seleniu, precum și fibrele necesare unui tranzit intestinal optim.
Nucile, migdalele, alunele crude sunt surse importante de vitamina E.
Iaurtul, kefirul, brânza de vaci conțin probiotice (lactobacillus, bifidobacterii) care cresc numărul și activitatea limfocitelor, cu rol în răspunsul imun al organismului.
Peștele, în special cel oceanic, este o sursă importantă de acizi grași Omega-3 și zinc.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024