Prebiotice vs. probiotice – asemănări și deosebiri
Microbiomul intestinal este o colecție de microorganisme care trăiesc în tractul digestiv, care includ bacterii, virusuri, ciuperci și alți microbi. Acești microbi joacă un rol esențial în sănătatea generală, de la susținerea digestiei până la reglarea sistemului imunitar.
29.02.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeAtât prebioticele, cât și probioticele pot aduce beneficii sănătății digestive, dar funcționează în moduri diferite.
Prebioticele sunt fibre nedigerabile care susțin creșterea bacteriilor intestinale benefice. Ele pot fi găsite în multe fructe, legume și cereale integrale, cum ar fi ciuperci, anghinare, ceapă, sparanghel, varză, mere, banane, năut, ovăz și pâine de grâu.
Probioticele sunt bacterii vii care se adaugă populației bacteriene benefice din intestin. Se găsesc în alimente fermentate precum iaurt, chefir, varză murată, murături, pâine și unele brânzeturi. Atunci când sunt consumate, probioticele pot ajuta la echilibrarea bacteriilor din intestin, la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea sănătății digestive.
Funcțiile microbiotei intestinale
Bacteriile intestinale, denumite colectiv flora intestinală sau microbiota intestinală, îndeplinesc multe funcții importante în organism, iar consumul de cantități echilibrate atât de probiotice, cât și de prebiotice poate ajuta la menținerea echilibrului corect al acestor bacterii pentru a avea o microbiotă intestinală sănătoasă.
Microbiomul – microorganismele care trăiesc în intestin – ajută la controlul funcțiilor cruciale, precum absorbția nutrienților și procesele de inflamație. Un dezechilibru în flora intestinală poate duce la probleme digestive importante și la apariția altor probleme de sănătate cum ar fi sindromul intestinului iritabil, obezitate și diabet. Cercetările au arătat că probioticele pot ajuta la susținerea producției de anticorpi naturali și pot optimiza răspunsul imunitar al organismului la infecțiile virale.
Așa cum spuneam mai sus, prebioticele sunt fibre vegetale specializate care acţionează ca îngrăşăminte care stimulează proliferarea bacteriilor sănătoase din intestin.
Prebiotice și probiotice – surse
Prebioticele se găsesc în multe fructe și legume, în special în cele care conțin carbohidrați complecși, cum ar fi fibrele și amidonul rezistent. Acești carbohidrați nu sunt digerabili de corpul tău, așa că trec prin sistemul digestiv pentru a deveni hrană pentru bacterii și alți microbi.
Probioticele sunt diferite prin faptul că conțin organisme vii, de obicei tulpini specifice de bacterii care se adaugă direct la populația de microbi sănătoși din intestin.
La fel ca prebioticele, puteți lua probiotice din alimentație. Probabil cel mai comun aliment probiotic este iaurtul, care se obține prin fermentarea laptelui cu diferite bacterii, care rămân în produsul final.
Suplimentele probiotice conțin și organisme vii. O singură doză poate include o anumită tulpină de microbi sau un amestec de microbi. Ca și în cazul suplimentelor prebiotice, companiile de suplimente probiotice comercializează produse pentru afecțiuni specifice, cum ar fi sindromul colonului iritabil.
Prebioticele susțin creșterea și activitatea probioticelor
Fără prebiotice, probioticele nu se pot dezvolta sau nu se pot reproduce. Aducem hrana la probioticele din intestine pur și simplu mâncând aceste alimente sănătoase. Prebioticele se găsesc în alimente vegetale bogate în fibre, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase. Aceste alimente, în general, pe bază de plante sunt bogate într-un tip special de fibre, unii cercetători numesc carbohidrați fermentabili nedigerabili.
Deci, diferența dintre probiotice și prebiotice este că probioticele sunt organisme vii benefice, iar prebioticele sunt hrana de care au nevoie pentru a supraviețui.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024