Prebioticele, un super aliat în lupta cu kilogramele în plus
Vești bune pentru toți cei care au probleme de greutate și caută soluții pentru a slăbi. Cercetările recente sugerează că un regim alimentar bogat în prebiotice poate duce la ameliorarea răspunsului creierului la alimentele bogate în calorii, ajutând astfel la subțierea siluetei.
23.10.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 29 secundeOamenii de știință de la Centrul Medical al Universității din Leipzig, Germania, au identificat o posibilă legătură între prebiotice și funcția creierului în contextul obezității. Aceștia au stabilit că o dietă bogată în prebiotice se asociază cu o scădere a răspunsului creierului la semnalele induse de alimentele cu conținut ridicat de calorii, legate de sistemul recompensă. Aceste constatări aduc lumină asupra conexiunii dintre sănătatea intestinului și modul în care creierul ia decizii privind alimentația.
Ce sunt prebioticele?
Prebioticele sunt un tip de fibre digestive, nedigerabile, care se găsesc în mod natural, în proporții variabile, în alimente de origine vegetală. Ele servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din intestinul nostru, susținând proliferarea acestora. Astfel, prebioticele joacă un rol crucial în menținerea unui microbiom intestinal sănătos, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra sănătății digestive, stării generale de bine, funcției imune, absorbției substanțelor nutritive, dar și asupra controlului poftelor alimentare, așa cum relevă noul studiu.
Aceste fibre nedigerabile pot fi găsite în alimente precum ceapa, prazul, anghinarea, grâul, bananele, având o prezență abundentă, în mod special, în rădăcina de cicoare.
Prebioticele și comunicarea intestin-creier
În cadrul studiului lor, cercetătorii au urmărit efectele administrării de inulină, un prebiotic extras din rădăcina de cicoare. Ei au recrutat în acest scop 59 de adulți tineri și de vârstă mijlocie supraponderali, care urmau o dietă tipic occidentală.
Participanții au fost supuși unor experimente inedite. Mai exact, în timp ce creierele lor erau scanate folosind imagistica magnetică nucleară (IMR), aceștia au vizualizat diverse imagini cu mâncare, fiind rugați să-și evalueze dorința de a consuma respectivele alimente. După aceea, cercetătorii le-au oferit preparatul pe care și l-au dorit cel mai mult și i-au rugat să-l mănânce.
Au fost efectuate scanări IMR de patru ori: prima dată înainte de începerea tratamentului cu prebiotice, apoi după consumul de prebiotice (câte 30 g de inulină pe zi, timp de două săptămâni), urmată de o altă scanare înainte și după o fază cu placebo.
Rezultatele au arătat că, prin comparație cu celelalte etape, în momentul în care au trebuit să-și evalueze pofta pentru alimentele bogate în calorii, după consumul de prebiotice, centrul de recompensă din creierele subiecților a arătat o activitate redusă.
În plus, s-a observat că această schimbare în răspunsul creierului a fost însoțită de o modificare semnificativă a tipurilor de bacterii prezente în intestin, pusă în evidență printr-o examinare ce a folosit secvențierea de nouă generație și analiza proceselor metabolice potențiale. Diferența majoră a constat în creșterea bacteriilor care produc acizi grași cu lanț scurt, cunoscuți pentru efectele lor benefice asupra sănătății.
Impactul bacteriilor intestinale, în prim-plan
Rezultatele acestui studiu, deși preliminare, oferă speranțe pentru cei care întâmpină probleme cu gestionarea greutății, deschizând calea către strategii mai puțin invazive. Ele prezintă dovezi convingătoare privind influența prebioticelor asupra luării deciziilor legate de alimentație, aducând în atenție, o dată în plus, interacțiunea microbiomului cu axa intestin-creier.
Studiul arată că schimbările determinate la nivelul microbiomului intestinal, prin aport de prebiotice, poate modula funcția creierului și, în cele din urmă, ne poate ajuta să rezistăm tentației de a consuma alimente ultraprocesate, bogate în calorii, pentru a susține scăderea în greutate.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024