Prediabet – mit sau realitate? Cum ne putem organiza mesele zilnice?
Diagnosticul de prediabet înseamnă că ai un nivel al glucozei din sânge (glicemie) mai mare decât normal, dar nu suficient de mare pentru a fi considerat încă diabet zaharat. În România, se estimează că aproximativ 3 milioane de persoane au prediabet, iar 5-10% dintre aceștia vor dezvolta diabet zaharat de tip 2 în fiecare an. Cu alte cuvinte, între 150.000 și 300.000 de „prediabetici” vor face diabet zaharat într-un an.
29.06.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 49 secundeDiagnosticul prediabetului
Termenul de prediabet include următoarele definiții medicale:
- Toleranța alterată la glucoză (glicemia măsurată la 2 ore după o masă între 140-199 mg/dl).
- Glicemia a jeun (de dimineață) modificată: între 100-125 mg/dl.
- Valoarea hemoglobinei glicozilate cuprinsă între 5,7 și 6,4%.
Prediabet – factori de risc
Întrucât prediabetul nu dă simptome, este important să discutați cu medicul dumneavoastră în vederea testării glicemiei dacă aveți oricare dintre următorii factori de risc:
- Supraponderalitatea și obezitatea, în special obezitatea abdominală.
- Vârsta mai mare de 45 de ani.
- Antecedentele familiale de diabet zaharat (părinți, frați, surori).
- Fumatul și consumul de alcool în exces.
- Tipul dietei: consumul de carne roșie, carne procesată, alimente procesate și rafinate, dulciuri și băuturi răcoritoare crește riscul de prediabet.
- În plus, dacă sunteți fumător sau dacă aveți alte boli asociate precum hipertensiunea arteriala sau dislipidemia, este indicat să testați glicemia cel puțin anual.
Complicațiile prediabetului
Neglijat, prediabetul va progresa în diabet zaharat tip 2, care poate să crească riscul de orbire, de amputații, de insuficiență renală și de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Însă în ultimii ani din ce în ce mai multe studii au demonstrat faptul că modificările glicemiei din cadrul prediabetului sunt de ajuns pentru a crește riscul evenimentelor cardiovasculare (infarct miocardic și accident vascular cerebral), iar complicațiile microvasculare, în mod clasic descrise la pacienții diabetici, și anume afectarea renală, a ochilor și a nervilor de la picioare au fost documentate la persoanele cu prediabet. Se estimează chiar că între 10 și 25% din pacienții cu prediabet prezinta simptome ale neuropatiei periferice (furnicături, amorțeli sau arsuri ale tălpilor), iar disfuncția erectilă este mai frecventă decât la cei cu glicemia normală.
Prevenție
Vestea bună este că prediabetul este reversibil, dar asta presupune schimbarea stilului de viață, care cuprinde:
- Renunțarea la fumat și limitarea băuturilor alcoolice.
- Adoptarea unui program de exerciții fizice (cel puțin 150 de minute/săptămână).
- Scăderea ponderală.
- Adoptarea unei diete sănătoase: eliminarea dulciurilor, a sucurilor, a alimentelor procesate și rafinate și limitarea consumului de carne roșie și a mezelurilor, precum și suplimentarea porțiilor de legume și a fructelor cu indice glicemic scăzut (cireșe, portocale, fructe de pădure).
Organizarea meselor în prediabet
Nu există o rețetă universal valabila pentru planificarea meselor dacă aveți prediabet, însă trebuie să țineți cont de următoarele:
- Aveți grijă la numărul de calorii consumate.
- Acordați atenție numărului de carbohidrați din alimente, precum și indicelui glicemic al acestora.
- Suplimentați cantitatea de alimente bogate în fibre.
- Respectați cele 3 mese principale ale zilei și, opțional, luați 2 gustări mici între mese.
Pentru mai multe detalii cu privire la dieta care vi se potrivește vă sfătuim să cereți ajutorul unui nutriționist.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024