Pregătește fursecuri de Crăciun acasă. Rețete simple și rapide
Mai e puțin și intrăm cu toții în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, iar un farmec aparte al acestei perioade este dat de mirosul îmbietor al preparatelor specifice făcute în casă. Printre acestea se numără și fursecurile de Crăciun, care deși nu sunt la fel de populare precum cozonacul, își au locul lor pe masa de Sărbători. De aceea, până să înceapă febra pregătirilor de care aminteam, am considerat util să-ți oferim din timp câteva rețete de fursecuri de Crăciun, pe care să le ai la îndemână când o sa te apuci de treabă.
09.12.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 35 secundeÎnainte de a începe prezentarea trebuie să precizăm că e recomandat ca în desertul sărbători să incluzi mai multe sortimente de fursecuri de Crăciun, atât pentru a satisface toate gusturile, cât și pentru a conferi un aspect cât mai plăcut mesei care, conform tradiției, trebuie să fie încărcată. Sperăm ca rețetele prezentate de noi să-ți fie de folos în acest sens.
Fursecuri de Crăciun cu cremă de ciocolată
Aceste fursecuri de Crăciun sunt de sorginte austriacă și se prepară cu cel puțin 2-3 zile înainte de marea sărbătoare pentru că trebuie ținute minim 48 de ore la rece.
Pentru aluat ai nevoie de:
- O jumătate de kilogram de făină;
- 350 de grame de unt;
- Două linguri de smântână;
- 200 de grame de alune prăjite și măcinate;
- 150 de grame de zahăr pudră;
- Un pliculeț de zahăr vanilat.
Crema pentru aceste fursecuri de Crăciun se prepară din:
- 4 ouă;
- 200 de grame de zahăr;
- Un pliculeț de zahăr vanilat;
- 50 de grame de cacao;
- 300 de grame de unt;
- 100 de grame de ciocolată topită.
Mod de preparare:
Aluatul de fursecuri de Crăciun cu ciocolată se obține amestecând bine cu un mixer ingredientele amintite, până când compoziția capătă consistență. Se acoperă apoi cu o folie și se lasă la dospit o jumătate de oră.
Pentru a prepara crema se pun într-un castron metalic zahărul tos și cel vanilat împreună cu ouăle iar vasul se așează peste o oală cu apă pusă la fiert, astfel încât să fie încălzit de aburi. Zahărul și ouăle se bat cu un tel până când se obține o spumă, apoi se adaugă pudra de cacao, continuând să amesteci. Compoziția se lasă apoi să se răcească până când ajunge la temperatura camerei, după care se amestecă treptat cu untul și se lasă la rece o oră.
Aluatul se întinde, se decupează în ce forme dorești și se pune la copt, apoi de lasă să se răcească. Jumate dintre fursecurile de Crăciun astfel obținute se ung cu cremă iar celelalte se pun deasupra pe post de „capac”. Peste ele se aplică ciocolata topită iar la final se ornează cu alune măcinate, după care fursecurile de Crăciun se țin la rece minim 48 de ore.
Fursecuri de Crăciun cu scorțișoară
Este o rețetă pentru fursecuri de Crăciun fără făină, astfel că poate constitui o variantă demnă de luat în considerare pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
Pentru a le prepara ai nevoie de:
- 5 albușuri;
- 400 de grame de migdale, nuci, alune sau un mix, după preferințe;
- 300 de grame de zahăr pudră;
- Zeama de la o lămâie;
- 30 de grame de scorțișoară;
- 100 de grame de zahăr tos.
- Un praf de sare.
Mod de preparare:
Pentru început se bat bine albușurile împreună cu sarea, iar când compoziția se îngroașă se adaugă zahărul pudră. Se mai amestecă până când compoziția devine consistentă și lucioasă, după care se pun deoparte 3 linguri din acest amestec, de care vei avea nevoie mai târziu. Nucile se măcină și se amestecă apoi cu scorțișoara și zeama de lămâie după care se adaugă în compoziție și se omogenizează.
Se lasă apoi o oră la temperatura camerei și astfel se obține aluatul pentru fursecuri de Crăciun cu scorțișoară, care se întinde pe o suprafață plană peste zahărul tos presărat în prealabil. Se decupează în formele dorite, care se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se glazurează cu compoziția pe care te-am sfătuit mai devreme să o păstrezi. Se mai lasă la temperatura camerei timp de o oră, după care fursecurile de Crăciun se pun la copt la 120 de grade Celsius, cam 20 de minute. După aceea se reduce temperatura la 100 de grade Celsius și se mai lasă la copt 10 minute.
Fursecuri de Crăciun cu unt și gem
Rețeta acestor fursecuri de Crăciun se mai numește simplu „3,2,1” după cantitatea ingredientelor principale de care ai nevoie. Mai exact, este vorba de:
- 300 de grame de făină;
- 200 de grame de unt;
- 100 de grame de zahăr pudră;
- Un ou;
- Două pliculețe de zahăr vanilat;
- Un praf de sare;
- Gem, după preferințe.
Mod de preparare:
Respectând aceste cantități poți obține aproximativ 35 de fursecuri de Crăciun, iar dacă ai nevoie de mai mult poți modifica, respectând însă proporția de trei părți de făină, două de unt și una de zahăr.
Cu ajutorul unui mixer se freacă bine untul cu zahărul pudră, un pliculeț de zahăr vanilat și sarea, iar când amestecul capătă o consistență cremoasă poți adaugă și oul. Se mai mixează totul câteva secunde după care într-un vas separat se pune făina. Peste ea se adaugă treptat compoziția din mixer, amestecând permanent cu o spatulă sau o lingură. După ce ai adăugat toată compoziția, aluatul se frământă cu mâinile până când devine moale și cremos. Se pune apoi la rece timp de 30 de minute pentru a se întări și a putea astfel să fie întins. Așadar, după cele 30 de minute aluatul se întinde și se decupează în formele dorite având grijă ca numărul acestora să fie cu soț. Aceasta pentru că jumătate din formele de aluat se decupează în mijloc creând un spațiu circular cu un diametru de aproximativ 4 centimetri. Formele se coc la cuptor cam 10 minute la 180 degrade Celsius.
Apoi, formele nedecupate se ung cu gem adăugând deasupra lor formele decupate și umplând acel gol de 4 centimetri cu gem sau nuci, alune ori fructe de pădure. La final, fursecurile de Crăciun se pudrează cu celălalt pliculeț de zahăr vanilat.
Fursecuri de Crăciun cu ciocolată amăruie
Încheiem cu niște fursecuri de Crăciun foarte populate în Statele Unite, acolo de unde provine și rețeta pe care ți-o prezentăm în continuare.
Ingredientele necesare sunt:
- 250 de grame de ciocolată amăruie topită în prealabil;
- 100 de grame de zahăr tos;
- 200 de grame de zahăr pudră
- 50 de grame de unt;
- 200 de grame de făină;
- Un pliculeț de zahăr vanilat;
- Două ouă;
- O jumătate de pliculeț de praf de copt;
- Un praf de sare.
Mod de preparare:
Se începe prin a se amesteca în mixer ouăle, zahărul tos și cel vanilat împreună cu sarea, până se obține o cremă spumoasă. Se topește untul și se adaugă în vasul mixerului împreună cu ciocolata topită și se mai dă o dată totul prin mixer. Apoi se adaugă praful de copt și făina amestecând totul cu o spatulă de această dată, fără a mai da prin mixer.
Compoziția cremoasă se transferă într-un vas care se lasă apoi 1-2 ore la frigider până când aluatul se întărește. Cât timp este încă rece, se modelează sub forma unor bulgărași care se tăvălesc apoi prin zahărul pudră și se mai țin 15-20 de minute la frigider. În acest timp, cuptorul se încălzește la 190 de grade Celsius sau la foc mare dacă folosești gaz, fiind important ca temperatura să fie la o valoare ridicată când începi să coci fursecurile de Crăciun cu ciocolată amăruie.
Bulgărașii scoși de la frigider se pun în tavă pe hârtie de cop lăsând spațiu între ei întrucât se vor înmuia la căldură și se vor întinde. În caz că nu au loc toți în tavă, îi poți coace în două tranșe însă bulgărașii rămași pe dinafară se vor ține la frigider până le va veni rândul. Fursecurile de Crăciun cu ciocolată amăruie se coc timp de 10-12 minute și se lasă apoi să se răcească pentru a deveni crocante.
Pregătește fursecuri de Crăciun acasă. Rețete simple și rapide
09.12.2024