Primul nascut al familiei, mai expus riscului de a avea kilograme in plus
Ordinea in care venim pe lume conteaza. Daca studii anterioare sugerau ca primul nascut al familiei ar fi avantajat in ceea ce priveste inteligenta, comparativ cu fratii mai mici, iata ca un nou studiu scoate la iveala si un dezavantaj: o predispozitie mai mare pentru exces ponderal.
31.08.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 8 secundePentru a ajunge la aceasta concluzie oamenii de stiinta au analizat datele provenind Registrului de nasteri din Suedia, de unde au identificat peste 13 mii de perechi de surori. Mai exact, studiul a implicat 26.812 de persoane. In prima instanta, specialistii au comparat greutatea si inaltimea surorilor evaluate la prima vizita prenatala a mamei, adica la aproximativ 3 luni de viata intrauterina, apoi la nastere. Astfel, s-a putut constata ca la momentul nasterii prima nascuta era mai usoara decat sora ei mai mica, cu toate ca in primul trimestru de sarcina inregistra un indice de masa corporala (IMC) de aproximativ 2,4% mai mare.
Ulterior, aceeasi parametri au fost evaluati la varsta adulta. In urma raportului realizat, a reiesit ca intai-nascutele prezentau o probabilitate cu 29% mai mare de a fi supraponderale, dar si un risc de obezitate cu 40% mai mare decat surorile lor. Un alt aspect observat a fost faptul ca surorile mai ajungeau sa aiba, in medie, cu 1,2 cm mai mult in inaltime decat mezinele.
Concluzii similare si in cazul barbatilor
De subliniat este ca rezultate asemanatoare au fost inregistrate si in randul barbatilor, fratii mai mari avand tendinta de a fi mai inalti si mai corpolenti decat cei mai mici. Cercetatorii nu au inca o explicatie foarte exacta pentru aceasta situatie. Una dintre ipotezele inaintate de acestia ar fi ca in timpul primei sarcini, vasele de sange care alimenteaza placenta ar fi mai inguste, ceea ce ar limita fluxul de nutrienti catre fat, pe cand in sarcinile ulterioare circulatia sanguina ar suferi o imbunatatire, organismul avand deja experienta.
„Este posibil ca aceasta aprovizionare redusa cu nutrienti la prima sarcina sa reprogrameze metabolismul grasimilor si a glucozei, astfel incat mai tarziu in viata, individul sa fie in pericol de a stoca mai multa grasime si sa aiba un tip de insulina mai putin eficienta”, a explicat prof. Wayne Cutfield, unul dintre autorii cercetarii.
El a afirmat chiar ca este foarte posibil ca reducerea dimensiunii familiilor care s-a produs in ultimul secol sa fi contribuit la rata in crestere a obezitatii. „Mai multe familii mici inseamna o proportie mai mare de intai-nascuti”, a speculat profesorul Cutfield.
Rezultatele noului studiu au fost poblicate in „The Journal of Epidemiology & Community Health”.
Surse: www.livescience.com, www.sciencedaily.com
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024