Una dintre cele mai mari provocari la varsta adolescentei este acceptarea modului in care se transforma corpul... mai ales daca evolutia se indreapta catre supraponderabilitate. Dar este aceasta perioada potrivita pentru inceperea unui regim de slabit?
27.04.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 53 secundeDin dorinta de a obtine silueta ideala, sunt tinere care se decid sa tina diete drastice, adesea prin infometare. Riscurile sunt insa foarte complexe si pe termen lung, deoarece alimentatia dezechilibrata perturba cresterea si dezvoltarea psihica si emotionala a adolescentilor.
In adolescenta, greutatea corporala este influentata in mod semnificativ de modificarile hormonale specifice. Astfel, pubertatea si adolescenta sunt insotite de o anumita crestere normala in greutate, nefiind insa vorba de supraponderabilitate sau obezitate. Conformatia siluetei evolueaza diferit la baieti si fete, acestea dezvoltand in mod natural mai mult tesut adipos decat baietii. In plus, organismul se afla in plina perioada de crestere: intre 10 si 15 ani, fetele cresc in medie cu 20 cm si iau in greutate 20 kg. In schimb, la baieti, perioada accelerata de crestere se desfasoara putin mai tarziu, dupa 14-15 ani.
Adolescentii au nevoie de un aport energetic important pentru a-si atinge potentialul de crestere. Sunt esentiale proteinele si minerale, precum calciul si fierul, substante nutritive care sustin crestere armonioasa, sanatatea osoasa si imunitatea tinerilor.
Obiceiurile alimentare restrictive, dietele recomandate de prietene sunt capcane periculoase. Nu doar ca sunt ineficiente pe termen lung, dar risca sa provoace dezechilibre greu de remediat. Dietele prin infometare, care antreneaza o slabire rapida, sunt de cele mai multe ori sortite esecului. Corpul se va grabi sa-si redobandeasca greutatea initiala imediat ce regimul se opreste. Astfel, tinerele se confrunta cu primele reactii ale fenomenului „yo-yo”, care nu face altceva decat sa pregateasca terenul pentru tulburari metabolice pe viitor. Pe termen scurt, fenomenul „yo-yo” se asociaza cu tulburari ale ciclului menstrual, celulita, acnee.
Ce pot face adolescentii cu probleme de greutate? Cea mai importanta recomandare este adresata, bineinteles, parintilor. Ei trebuie sa mearga cu copilul la un medic nutritionist, pentru prescrierea unui program nutritional personalizat, adaptat varstei, greutatii si altor factori individuali ai adolescentului(ei). Ca reguli generale, sunt de retinut urmatoarele:
Asadar, nu exista un regim specific pentru adolescenti… doar un stil de viata echilibrat, din care nu trebuie omis sportul. De altfel, la aceasta varsta se pun bazele deprinderilor sportive ce se vor mentine toata viata.
Atentie! Abtinerea de la consumul unor alimente sau infometarea prezinta riscul de a dezvolta tulburari alimentare nervoase: bulimie sau anorexie. Acestea debuteaza de obicei in adolescenta si se pot mentine toata viata.
Marilena I
Data publicarii: 27.04.2017
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
23.02.2024