Probleme cu bila? Ce ai de făcut!
Suferințele colecistului au ajuns atât de răspândite, încât nu e om să nu fi avut vreodată probleme cu el. Dar ce este acest organ problematic și cu ce se ocupă el?
11.02.2022


Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeColecistul sau vezica biliară este o “pungă” mică, adiacentă ficatului și pancreasului, care colectează un lichid valoros produs de ficat: bila. Bila este extrem de folositoare îndeosebi pentru digestia grăsimilor, de aceea ea este păstrată în colecist până când o masă bogată în grăsimi ajunge în intestin. În momentul în care acest lucru se întâmplă, colecistul se contractă, aruncă bila în intestin și aceasta te ajută în procesul de digestie. Ulterior, o parte din componentele acesteia se reabsorb și sunt folosite de corp în continuare. De remarcat că la cei care au suferit o colecistectomie, deci care au vezica biliara scoasă, există adaptări ale organismului în așa fel încât digestia să nu fie afectată.
Inflamația acută și inflamația cronică a colecistului
Colecistita este inflamația colecistului, care poate fi acută sau cronică, ultima fiind cel mai adesea cauzatoare de suferințe. Motivele pentru care apare colecistita sunt multiple, de la formarea de pietre (calculi), mai frecvente la supraponderali sau la persoanele cu hipercolesterolemie, la slăbitul accelerat sau la diabet incorect tratat. Cel mai des fac colecistită femeile, persoanele de peste 60 de ani, femeile gravide, femeile care iau anticoncepționale sau un tratament de substituție hormonală, cei care au exces ponderal sau cei care mănâncă în mod curent foarte multe grăsimi.
Inflamația acută cu obstrucția colecistului apar atunci când un calcul migrează și rămâne blocat pe coledoc, canalul care pleacă de la vezica biliară. Colecistita acută trebuie tratată în mod specific de către medic și trebuie prevenită. Practic, odată calculul biliar format, numai chirurgia poate rezolva problema.
Ce faci însă dacă ai probleme cronice?! Dacă ai “gura amară” dimineața, dureri sub coaste, în dreapta, greață și vărsături mai ales după mese abundente, cu grăsime și alcool?! Sigur, sunt suplimente care te pot ajuta, dar cel mai bine este să te ajuți singur, cu o dietă adecvată, deloc restrictivă. Ea este cu atât mai bine-venită, cu cât este sănătoasă nu numai pentru colecist, ci și pentru întregul corp.
Ține seama de următoarele sfaturi:
- Nu mânca mese foarte abundente. Distribuie alimentele în mod adecvat pe parcursul zilei, astfel încât să mănânci tot ce trebuie, dar fără să încarci prea mult stomacul. Dacă acesta se destinde mult și trimite o cantitate foarte mare de bol alimentar în intestin, anumiți mesageri alertează colecistul care va funcționa neadecvat.
- Mănâncă mai puține grăsimi și mai multe alimente bogate în fibre.
Alimentele de evitat sunt:
-
- Snacksuri grase (chipsuri, popcorn cu grăsime)
- Cele mai multe alimente fast-food
- Produse de patiserie (chiar dacă nu se vede, sunt pur și simplu făcute din grăsime și făină)
- Torturi, prăjituri cu foarte multă cremă pe bază de unt sau margarină
- Multă maioneză, multe sosuri grase pentru salate
- Mezeluri cu carne tocată (salamuri, cârnați, caltaboș etc.)
- Smântână, unt
- Brânzeturi maturate și foarte grase
- Conserve de pește în ulei
- Mâncare prăjită (uită de rântașurile bunicii, se poate trăi și fără ceapă prăjită și sosuri)
Alimentele recomandate sunt:
-
- Carnea slabă, indiferent de tip
- Laptele semidegresat, brânzeturile mai slabe, iaurtul (care e un bun substitut pentru smântână)
- Preparatele pe bază de cereale integrale, de la pâinea neagră, la orezul integral
- Mâncărurile preparate din leguminoase: linte, năut, fasole, bob, soia
- Legumele și fructele sub orice formă, proaspete, tratate termic sau congelate.
- Uleiurile vegetale
- Sosurile pe baza de ketchup sau vinegretele cu puțin ulei și lămâie
De bază este schimbarea metodelor gastrotehnice folosite: bazează-te pe fierbere (inclusiv la aburi), și coacere.
Atenție la consumul de ouă!
Daca te uiți atent, din ambele liste lipsește oul, pentru că el este un aliment mai special. Grăsimile fin emulsionate din gălbenuș sunt colecistochinetice, determină contracția colecistului. Dar chiar și în colecistitele cronice, el este de regulă bine tolerat, fie în preparate culinare, fie ca atare, fiert în coajă sau sub formă de “ou românesc”. Nu același lucru se poate spune despre omletele cu multă grăsime, scrob, jumări sau alte “minuni”, care sigur nu fac bine cuiva cu colecistită.
În concluzie, dieta recomandată nu este deloc chinuitoare. Chiar și la o masă festivă nu îți va fi greu să o urmezi. Iar dacă mori de poftă după un anumit fel de mâncare, o porție mică sau câteva felioare (puține!) îți vor satisface apetitul fără a deranja rău colecistul.

Medic specializat în cancer colorectal: „Iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată”
25.03.2025