Probleme și tulburări digestive cauzate de stres
Stresul este o problemă comună în societatea modernă și poate avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale. Una dintre consecințele acestui fenomen este apariția problemelor și tulburărilor digestive.
27.03.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundeAtunci când suntem supuși unor situații stresante, sistemul nostru nervos autonom este activat, ceea ce duce la eliberarea de hormoni de stres, a cortizolului și a adrenalinei. Acești hormoni pot afecta modul în care sistemul digestiv funcționează, determinând contracții ale mușchilor din tractul gastrointestinal, ceea ce poate provoca durere și disconfort abdominal, balonare și flatulență.
Pe lângă aceste efecte, stresul poate duce și la apariția altor tulburări digestive, precum refluxul gastroesofagian, ulcerul peptic, sindromul de colon iritabil și constipația.
Stresul și alimentația
Stresul poate avea, de asemenea, un impact asupra obiceiurilor alimentare, determinând uneori consumul excesiv de alimente grase, dulciuri sau băuturi alcoolice, ceea ce poate agrava problemele digestive.
Pentru a preveni sau a reduce efectele stresului asupra sistemului digestiv, este important să recunoaștem semnele de stres încă din fază incipientă. Printre cele mai importante metode se numără exercițiile fizice regulate, yoga, meditația sau alte tehnici de relaxare.
Este important să ne menținem un stil de viață sănătos, să avem o alimentație echilibrată și să ne hidratăm corespunzător. De asemenea, putem consulta un medic gastroenterolog pentru sfaturi și tratament adecvat, mai ales dacă problemele digestive persistă sau devin severe.
Simptome precum durerile abdominale persistente, diareea sau constipația frecventă, pierderea în greutate involuntară sau sângerarea rectală nu trebuie ignorate. În aceste situații trebuie neapărat să apelăm la sfaturile unui specialist.
De asemenea, este important să ne îngrijim de sănătatea mintală și să luăm măsuri pentru a gestiona stresul și anxietatea. Terapia cognitiv-comportamentală sau terapia prin discuții pot fi de ajutor în acest sens.
Aliații în cazul situațiilor stresante
Datorită mixului de șapte ingrediente active (acid gama-aminobutiric, extract de ceai verde, extract de schisandra, extract de rhodiola, extract de griffonia, vitamina B6 și acid folic), StresCalm ajută organismul în lupta cu stresul și restabilește echilibrul funcțiilor fizice și psihice, inducând o stare de bine, fără să dea dependență sau senzația de somnolență.
StresControl de la Naturalis este un supliment alimentar recomandat pentru îmbunătățirea capacității organismului de a se adapta la stres. Acesta reunește, într-o singură formulă, extractul de valeriană, extractul de sunătoare, magneziul și vitamina B6, ingrediente cu efecte benefice asupra functionării sistemului nervos. Cele două suplimente se pot achiziționa din farmaciile Catena.
Așa cum spuneam, stresul poate avea un impact semnificativ asupra sistemului digestiv. Prin identificarea semnelor de stres și eliminarea acestora, și prin adoptarea unui stil de viață sănătos, putem reduce efectele negative cauzate de acesta asupra sănătății.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024