Problemele dentare ii plaseaza pe romani in topul european
54% dintre persoanele chestionate sunt ingrijorate de modul in care arata dantura lor, arata un studiu realizat de City Dent. Cu toate ca mare parte dintre romani se declara multumiti de aspectul zambetului lor, tara noastra este fruntasa atunci cand vine vorba despre efectele pe care o dantura cu probleme le are asupra stilului de viata.
22.02.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 47 secundeProblemele stomatologice ne impiedica sa mestecam corect, sa consumam produsele alimentare adecvate si chiar sa ne integram in plan social. Eurobarometrul privind sanatatea orala, publicat la inceputul anului 2010 arata ca:
• 30 la suta dintre romani au experimentat dificultati in a consuma alimente, ca urmare a problemelor stomatologice
• 16 la suta dintre romani sunt jenati de aspectul propriei danturi, fapt ce ii determina sa se izoleze social
Succesul profesional, dat de un zambet sanatos Statisticile realizate la nivel european sunt intarite si de cercetari realizate la nivel local, de catre specialistii din cadrul clinicii City Dent din Capitala. Potrivit utilizatorilor serviciilor oferite de City Dent, zambetul se numara printre primele aspectele pe care le sesizam la cei din jur. In acest context, suntem indreptatiti sa spunem ca un zambet care releva o dantura ingrijita si o gingie sanatoasa este la fel de important precum alegerile vestimentare sau ingrijirea corporala.
40 la suta dintre europeni au intreaga dentitie naturala Cu toate acestea, nu excelam la capitorul igiena dentara: doar 40 la suta dintre europeni au declarat ca intreaga dentitie le este naturala, 15 la suta experimenteaza dificultati in a mesteca sau a musca din diverse alimente, ca urmare a problemelor dentare si 16 la suta sufera de dureri de dinti si de gingii.
De ce nu apelam la stomatolog?
Principalele motive pentru care nu se apeleaza regulat la un consult stomatologic sunt urmatoarele:
– Problemele dentare nu sunt luate in serios – 33%
– Nu este nevoie deØ interventie stomatologica deoarece dintii naturali au fost inlocuiti cu lucrari, proteze etc. – 16%
– Costurile crescute ale consultatiilor si ale tratamentelor
Problemele dentare, factor declansator pentru diabet, boli cardiace si respiratorii
Va vine sa credeti sau nu, sanatatea orala nu afecteaza numai dantura! „Problemele gingiilor si cariile sunt doar doua dintre problemele orale care pot contribui la aparitia unei varietati de afectiuni, inclusiv diabetul, probleme in timpul sarcinii, probleme respiratorii si chiar afectiunile cardiace”, potrivit dr. Rodica Ghionea, medic stomatolog, managerul City Dent.
Infectii respiratorii
Infectiile respiratorii sunt efectul unei sanatati dentare precare, ele aparand mult mai frecvent la persoanele care au probleme parodontale.
Osteoporoza
Desi nu multi dintre noi stiu acest lucru, exista o legatura intre sanatatea orala si osteoporoza, deoarece sanatatea orala deficitara afecteaza metabolismul osos.
Probleme cardiace
Persoanele care sufera de parodontoza pot ajunge ca pe viitor sa prezinte si afectiuni cardiace, deoarece bacteria implicata in aparitia acestei probleme orale poate duce la formarea de cheaguri de sange.
Probleme in timpul sarcinii
Explicatia problemelor ce pot aparea in timpul sarcinii, pe fondul unei sanatati orale precare este simpla: in timpul sarcinii, femeile prezinta diverse modificari hormonale ce le predispun la afectiuni gingivale.
Diabet
„Studiile efectuate pana in prezent arata ca exista o legatura intre afectiunile parodontale si diabet. Astfel ca, in timp ce persoanele cu diabet intampina dificultati in a lupta impotriva infectiilor si implicit a problemelor cauzate de parodontoza, persoanele cu probleme ale sanatatii orale intmpina greutati in a-si mentine stabil nivelul glicemiei”, a explicat dr. Rodica Ghionea, medic stomatolog.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024