Produse bio versus produse organice: știi diferențele?
Produsele bio, organice și eco sunt considerate sănătoase de cei mai mulți dintre consumatori, fiind din ce în ce mai căutate. Numeroase magazine de profil se întrec în oferte care mai de care mai atractive și mai variate. Oferta este bogată și la târgurile de profil. Chiar și hypermarketurile au înființat raioane speciale pentru aceste tipuri de produse. De la fructe și legume, la mezeluri și dulciuri, produsele de acest tip sunt din ce în ce mai prezente. Care sunt caracteristicile acestor produse și care sunt diferențele dintre termenii organic și bio?
02.12.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 13 secundeCe sunt produsele organice?
Produsele organice sunt realizate respectând anumite standarde care variază de la țară la țară. În mare agricultura organică promovează păstrarea echilibrului ecologic și conservarea biodiversității. Organizațiile care reglementează agricultura de acest tip pot restricționa utilizarea anumitor pesticide și fertilizatori. Produsele organice nu au fost procesate utilizându-se iradierea, solvenții industriali, nu conțin diverși aditivi sintetici și exclud organismele modificate genetic. Uniunea Europeană, SUA, Canada, Mexic, Japonia și multe alte state solicită producătorilor certificate speciale pentru ca aceștia să poată să-și eticheteze produsele drept organice. În ceea ce privește România, Comisia Europeană este organismul internațional care reglementează producerea și comercializarea acestor produse.
Din perspectiva ecologiei, fertilizarea, producția extensivă și utilizarea pesticidelor în cazul agriculturii convenționale poate afecta ecosistemele, biodiversitatea, calitatea apei potabile. Aceste probleme se vor a fi evitate sau minimizate în cazul agriculturii organice.
Ce sunt produsele bio?
Conform legilor Uniunii Europene, produsele organice se regăsesc și sub denumirea de produse bio. Practic, produsele bio, organice ar trebui să aibă aceleași caracteristici. Ele sunt reprezentate de alimente sau diverse alte produse care nu provin de la organisme modificate genetic iar producerea lor nu a implicat utilizarea anumitor fertilizatori, pesticide sau diverselor metode industriale considerate nepotrivite de către organismul care le reglementează.
Nu există nicio diferență între produsele bio și cele organice. Dilema cu privire la cei doi termeni provine de la faptul că sunt utilizați în zone diferite ale globului. În Statele Unite, Marea Britanie și Canada se utilizează cu precădere termenul “organic”, pe când în Uniunea Europeană este preferat termenul “Bio.
Produse Bio în România
Pentru produsele bio, în România, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se folosește termenul “agricultură ecologică” (AE). Pentru ca produsele să poată avea această certificare, ministerul precizează următoarele condiții: „În perioada de producție la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creștere, hormonilor, antibioticelor etc. În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată și la sporirea interesului pentru dezvoltarea spațiului rural.”
Cum recunoști un produs bio?
Pentru produse bio există în primul rând anumite norme de etichetare. La nivelul Uniunii Europene pe ambalajele produselor bio se utilizează sigla sub forma unui dreptunghi verde ce conține o frunză conturată de 12 steluțe. Sigla este obligatorie pentru produse bio ambalate și alături de aceasta trebuie să apară și indicarea locului de producție a materiilor prime agricole, codul organismului de inspecție și certificare și mențiunea “Agricultură UE” sau “Agricultură din afara UE”.
Există și o siglă pentru produse bio specifică României. Aceasta este sub forma unui cerc, care conține literele A și E (agricultură ecologică). Aceasta reprezintă garanția faptului că cel puțin 95% dintre ingredientele unui produs au fost obținute prin metode ecologice.
Produsele bio sunt de obicei mai scumpe. Pentru că nu se folosesc fertilizatori, pesticide și alte substanțe menite să protejeze și să crească randamentul culturilor, agricultura ecologică nu poate fi la fel de productivă cum este cea convențională. Produsele bio sunt și mai perisabile față de cele obișnuite, nefolosindu-se unele tipuri de conservanți meniți să le crească termenul de valabilitate. Prețurile justifică aceste eforturi ale producătorilor.
Produse bio și produse naturale
Cei doi termeni pot fi confundați foarte ușor. În mod logic, un produs bio ar trebui să fie un produs natural. Însă un produs etichetat ca “Natural” sau conținând ingrediente naturale nu este neapărat un produs bio. Etichetarea ca “natural” a unui produs nu este supusă vreunei reglementări legale. Ca atare, acel produs poate conține ingrediente ce provin din culturi stropite cu pesticide sau tratate cu îngrășăminte chimice.
Producători de alimente bio
Certificarea bio este un proces laborios și destul de costisitor. Producătorii trebuie să respecte regulile impuse de Comisia Europeană și legile țării noastre și să își supună activitatea controalelor regulate. Mai multe detalii pot fi regăsite pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024