Pudra de roșcove te ajută să slăbești
Pudra de roșcove sau carobul este deseori un ingredient subestimat. Poate fi folosită în special ca înlocuitor pentru cacao, în multe rețete de dulciuri. Este totodată un aliment nutritiv, conținând mai multe elemente nutritive decât cacaua. Roșcovele sunt fructele unui pom (roșcov sau Ceratonia silique), ce cresc sub formă de păstaie, asemănătoare celei de mazăre. Roșcovele erau apreciate și acum 3000 de ani în Grecia Antică, considerându-se că aduc beneficii sănătății. Din acest articol poți afla mai multe despre pudra de roșcove și despre cum te poate ajuta la scăderea în greutate.
23.11.2020
Timp estimat de citire:
7 minute, 2 secundePudra de roșcove – la ce se folosește
Pudra de roșcove are un gust asemănător cu ciocolata și este o alternativă bună pentru că:
- Conține o cantitate mare de fibre
- Conține antioxidanți
- Conține cantități mici de zaharuri și grăsime
- Nu conține cofeină
- Nu conține gluten
Pudra de roșcove este dulce în mod natural, lucru care te poate ajuta să reduci consumul de zahăr. Când prepari diverse rețete, poți substitui cacaua cu pudra de roșcove în raport 1/1. Practic înlocuiești cacaua cu aceeași cantitate de pudră de roșcove. Dacă ai intoleranță la lactoză sau ai adoptat dieta vegană, pudra de roșcove poate înlocui ciocolata cu lapte în rețetele pentru dulciuri. Ea poate fi introdusă și în alimentația celor mici încă de la diversificare.
Pudra de roșcove – cât este de sănătoasă?
- Pudra de roșcove este mai sănătoasă decât cacaua pentru că aduce de două ori mai mult calciu, nu conține compuși care pot cauza dureri de cap, nu conține cafeină și nici grăsimi. Cacaua, pe de altă parte conține acid oxalic care poate interfera cu absorbția calciului, poate declanșa migrene în cazul anumitor oameni și conține sodiu și grăsimi.
- Pudra de roșcove este o sursă de vitamine și minerale. Conține vitaminele A, B2, B3, B6, dar și cupru, calciu, mangan, potasiu, magneziu, zinc, seleniu,
- Adăugând pudra de roșcove în dietă și consumând-o frecvent, poți obține anumite beneficii pentru sănătate. Fiind în mod natural bogată în fibre și lipsită de cafeină este indicată pentru persoanele hipertensive. Nivelurile ridicate de vitamine, cum sunt A și B2, fac din pudra de roșcove un aliment benefic pentru sănătatea pielii și ochiului. Adăugând pudra de roșcove în dietă sau poți să ajuți la reducerea colesterolului, la reducerea riscului de boli cardiovasculare, la ameliorarea unor probleme de stomac și la tratamentul diareei.
- Ca și cacaoa, pudra de roșcove conține polifenoli, antioxidanți recunoscuți pentru proprietățile de reducere a riscului cardiovascular.
Pudra de roșcove și problemele digestive
Dacă suferi de tulburări digestive, pudra de roșcove ar putea să fie o soluție la îndemână. Taninii pe care îi conțin roșcovele au un efect benefic asupra mucoasei tubului digestiv, prevenind înmulțirea bacteriilor periculoase. Zaharurile naturale din pudra de roșcove pot fi de ajutor și pentru ameliorarea diareei.
Despre rolul pe care îl are pudra de roșcove în slăbire
Pudra de roșcove este considerată o alternativă cu puține calorii, cu puține grăsimi și fără cafeină la cacao și ciocolată. O linguriță conține aproximativ 13 kcal și de aproximativ 17 ori mai puțină grăsime decât ciocolata. Pudra de roșcove este astfel înlocuitorul ideal pentru cacao în cazul celor care se luptă cu kilogramele în plus sau consumă foarte multe dulciuri. Conținutul de fibre al pudrei de roșcove este și el important pentru slăbire, putând fi de ajutor în cazul dietelor. Chiar dacă ingerezi o cantitate mică de pudră de roșcove, aceasta are proprietatea de a-și mări volumul în contact cu sucul gastric, oferind senzația de sațietate.
Cum să consumi pudră de roșcove?
Doza zilnică recomandată de pudră de roșcove este estimată la 20-30 de grame pe zi la adulții sănătoși. Pentru a o consuma sunt mai multe opțiuni:
- Sub formă de băutură
Adaugă pudră de roșcove în apă caldă sau rece, în funcție de preferințele tale. Poate fi adăugată și în lapte sau ceai. Este interesant de adăugat și în sucurile de fructe sau chiar sosuri pentru că are proprietatea de a se amesteca bine, în același timp aducând un gust inedit.
- În diverse rețete
Cea mai simplă întrebuințare este de a fi înlocuitor pentru cacao. În toate rețetele care conțin cacao poți adăuga aceeași cantitate de pudră de roșcove. Vei putea prepara rețete mai puțin calorice și vei putea evita cacaua dacă ai alergie la aceasta.
- Ca supliment alimentar
Este posibil să întâlnești pudra de roșcove și sub formă de capsule, recomandate în timpul dietelor de slăbit, pentru suprimarea senzației de foame.
Top 5 rețete cu pudră de roșcove
Baby Chocolate (potrivită pentru bebeluși la diversificare)
Ingrediente:
- 1 avocado
- 1 banană foarte coaptă
- 1 lingură de pudră de roșcove
Mod de preparare:
Amestecă ingredientele într-un blender sau cu un mixer. Se obține o cremă fină, care poate fi oferită bebelușului în perioada diversificării. Este o rețetă sănătoasă iar micuțul este posibil să o adore.
Budincă cu pudră de roșcove (potrivită pentru bebeluși la diversificare)
Ingrediente:
- un sfert de cană de orez, integral hidratat
- un sfert de cană de mei, decorticat
- 2 lingurițe pudră de roșcove
- 1 pară, (bine coaptă) sau
- 1/2 banană
Mod de preparare:
- Fierbe orezul
- Când este la jumătatea procesului de fierbe, adaugă meiul
- După ce fierb, adaugă pudra de roșcove și acoperă cu un capac
- Taie în bucăți para sau banana și paseaz-o la blender
- Adaugă cerealele fierte și puțin călduțe și amestecă bine
- Este recomandat a se servi imediat
Brownie (negresă) cu pudră de roșcove
Ingrediente:
- 500 g făină
- 250 ml apă minerală
- sare
- 3 linguri de zahăr
- 3 linguri de pudră de roșcove
- 200 g miez de nucă măcinat
- 300 g dulceață
Pentru glazură:
- 2 linguri de pudră de roșcove
- 1 lingură zahăr
- 1 lingură de ulei
- 3 linguri de apă
Mod de preparare:
- Într-un bol se amestecă toate ingredientele solide și se adaugă apoi ingredientele lichide. Totul se amestecă până când se omogenizează. Compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30-40 de minute.
- Se verifică dacă s-a copt cu ajutorul unei scobitori.
- Pentru glazură se amestecă toate ingredientele și se pun pe foc până dau în clocot. Glazura se toarnă peste prăjitură.
- Prăjitura se lasă la rece pentru 2-3 ore.
Chec cu pudră de roșcove
Ingrediente:
- 4 ouă (separă albușul și gălbenușul)
- sare
- 3 linguri de ulei
- 4 linguri de apă
- 100 g zahăr
- 200 g făină
- 1 plic de praf de copt
- 1 lingură de pudră de roșcove
Mod de preparare:
- Mixează albușurile spumă și adaugă-le puțină sare.
- Adaugă zahărul și mixează până spuma se întărește.
- Adaugă cele 3 linguri de ulei și 3 linguri de apă, amestecând ușor cu un tel.
- Încorporează și gălbenușurile, amestecând ușor.
- La final adaugă făina și praful de copt.
- O treime din aluat, amestec-o cu pudra de roșcove și o lingură de apă.
- Toarnă cele două aluaturi într-o tavă tapetată cu hârtie.
- Coace la 180 de grade timp de 45 de minute.
Ciocolată vegană cu pudră de roșcove
Ingrediente:
- 6 linguri de pudră de roșcove
- 3 linguri de ulei de cocos
- 6 linguri de făină de nucă de cocos
- 1 linguriță de zahăr
- Esență de vanilie
- Câteva migdale
Mod de preparare:
- Încălzește puțin uleiul de cocos și amestecă-l cu pudra de roșcove și făina de cocos
- Adaugă zahărul
- Încorporează în aluatul format bucățele de migdale și câteva picături de esență de vanilie.
- Pune aluatul în folie alimentară și dă-l la frigider până când se solidifică.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024