Punctele de grăsime: cum să le recunoști și cum să le tratezi corect
Punctele de grăsime, cunoscute în termeni medicali sub numele de milia, reprezintă mici chisturi epidermice, pline cu cheratină (o proteină prezentă în piele și păr), care se formează atunci când celulele moarte ale pielii se blochează în apropierea suprafeței pielii.
13.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 21 secundeAceste chisturi sau puncte de grăsime pot apărea în special pe față, în zona din jurul ochilor (inclusiv pe pleoape), obrajilor și nasului, dar pot să se formeze și în alte zone ale corpului. Deși pot apărea la orice vârstă, sunt foarte frecvente la nou-născuți.
În cazul sugarilor, punctele de grăsime trec de obicei de la sine în decurs de patru săptămâni, fără a necesita tratament și fără a lăsa cicatrici. Totuși, la adulți și copiii mai mari, acestea pot persista și pot fi mai inestetice sau pot necesita intervenție pentru îndepărtare.
Cum arată punctele de grăsime?
Punctele de grăsime pot fi albe sau galbene, având dimensiuni cuprinse între 1 și 2 milimetri și pot apărea sub formă de mici umflături. Uneori, ele pot fi confundate cu punctele albe, care sunt o formă de acnee. Punctele de grăsime nu sunt acneice și nu sunt asociate cu acneea. Pentru că, deși punctele de grăsime și punctele albe pot avea aspect similar la suprafață, ele sunt cauzate de mecanisme diferite și necesită tratamente diferite.
Mai precis, dacă punctele de grăsime sunt chisturi epidermice pline cu cheratină, punctele albe sunt pori blocați cu sebum și celule moarte ale pielii, care se pot transforma în coșuri dacă sunt infectate. Astfel, spre deosebire de coșuri sau punctele albe, care sunt pline cu lichid, au o textură moale și sunt sensibile la atingere, punctele de grăsime se simt destul de tare, aproape ca un grăunte de nisip sub piele, și nu prezintă nicio roșeață sau inflamație. Ele se simt tari și netede la atingere, fără să fie moi sau fluctuante.
Punctele de grăsime nu sunt contagioase sau dăunătoare, dar pot fi inestetice și enervante pentru mulți oameni.
Tipuri de milia (puncte de grăsime)
Punctele de grăsime, cunoscute și sub denumirea medicală de milia, pot fi împărțite în două categorii principale în funcție de modul în care se formează și apar.
- Milia primară, când puncte de grăsime apar spontan, fără o cauză evidentă. Sunt frecvente la sugari, dar pot apărea și la adulți.
- Milia secundară, când puncte de grăsime se dezvoltă în urma unor leziuni ale pielii, cum ar fi arsuri, bășici sau după anumite proceduri dermatologice. Pot apărea și în zonele afectate de alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate sau dermatitele.
Mai există două tipuri de puncte de grăsime, cazuri foarte rare și care necesită atenție specială pentru că sunt mai dificil de tratat: milia en plaque, când punctele de grăsime se dezvoltă pe o zonă de piele umflată și inflamată numită „placă”, și milia eruptivă multiplă, tot un caz rar în care grupurile de puncte de grăsime apar pe parcursul câtorva săptămâni sau luni, cel mai frecvent pe față, pe brațe și pe jumătatea superioară a trunchiului.
Puncte de grăsime. Cauzele și factorii ce pot contribui la formarea lor
Nimeni nu știe cu adevărat ce cauzează apariția de puncte de grăsime sau de ce unii oameni au mai multe puncte de grăsime decât alții.
Cert este că punctele de grăsime se formează atunci când corpul nu elimină în mod corespunzător celulele moarte ale pielii, iar acestea se acumulează sub suprafața pielii. Iar atunci când celulele moarte ale pielii nu cad, ci rămân blocate sub pielea nouă, apar puncte de grăsime.
Factori care pot cauza apariția de puncte de grăsime includ:
- Leziuni ale pielii, cum ar fi leziunile cauzate de o erupție cutanată, o rănire sau expunerea prelungită la soare. Aceste leziuni pot bloca porii și pot contribui la formarea punctelor de grăsime.
- Utilizarea pe termen lung a unor medicamente cu steroizi poate fi asociată cu apariția punctelor de grăsime.
- Genele pot avea un rol însemnat în predispoziția unei persoane la dezvoltarea punctelor de grăsime.
- Anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi mătreața, rozaceea sau eczema, care pot fi asociate cu apariția punctelor de grăsime.
De asemenea, există și factori de mediu și de stil de viață care pot influența formarea de puncte de grăsime:
- Lipsa unei igiene adecvate a pielii poate contribui la acumularea celulelor moarte și la blocarea porilor.
- Unele produse cosmetice sau machiaj pot înfunda porii și pot contribui la formarea punctelor de grăsime.
- Lipsa somnului poate afecta sănătatea pielii și poate contribui la diverse probleme dermatologice, inclusiv la apariția punctelor de grăsime.
Ce trebuie și ce nu trebuie să faci dacă ai puncte de grăsime
De regulă, punctele de grăsime dispar de la sine după câteva săptămâni sau luni. Însă, dacă din motive estetice dorești să scapi de ele mai devreme, mergi la dermatolog. În niciun caz nu sprage acasă punctele de grăsime! Nu faci altceva decât să agravezi și să provoci complicații. Încercarea de a stoarce punctele de grăsime poate duce la cicatrici, vânătăi sau la provocarea unei infecții.
Asigură-te însă că ai o rutină bună de îngrijire a pielii și folosește produse de bună calitate, exfoliere regulată și o cremă de protecție solară cu factor ridicat.
Asigură-te întotdeauna că îndepărtezi complet machiajul, iar pentru curățare, utilizezi un gel sau o spumă delicată, fără săpun, care să nu irite pielea și să nu înfunde porii. Pentru hidratare, alege o cremă non-comedogenă, special formulată pentru tenul gras sau predispus la acnee. Aceste produse hidratează pielea fără a bloca porii. De una-două ori pe săptămână pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și a preveni blocarea porilor, folosește un exfoliant delicat. Și, nu uita, folosește întotdeauna o cremă de protecție solară cu un factor ridicat pentru a proteja pielea împotriva daunelor cauzate de soare.
Având în vedere că pielea din jurul ochilor este mult mai subțire decât cea de pe față, și este una dintre cele mai comune locuri unde se formează punctele de grăsime, atunci când alegi cremele pentru ochi, ai grijă să nu fie grase și grele, pentru că pot bloca porii.
Frecarea excesivă a ochilor poate irita pielea și poate contribui la formarea de puncte de grăsime. Evitați să vă expuneți excesiv la soare zona ochilor, deoarece asta poate duce la acumularea de celule moarte ale pielii și poate înrăutăți problema punctelor de grăsime.
În farmacii, sunt diponibile mai multe produsele de îngrijire a pielii, sub formă de creme sau gel, care conțin vitamina A și retinol. Acestea pot ajuta la regenerarea pielii și la prevenirea formării punctelor de grăsime. De asemenea, există produse pe bază de acid salicilic, eficient în curățarea porilor și care poate ajuta la prevenirea formării de puncte de grăsime.
Surse:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-about-milia
https://www.sknclinics.co.uk/conditions/milia
https://hscweb3.hsc.usf.edu/dermatology/what-are-milia-and-how-do-you-get-rid-of-them/
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024