Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea
Privită adesea cu scepticism – nu este o legumă preferată de prea multe persoane, sfecla roșie are multe să ne ofere. Pe lângă faptul că este bogată în vitamine, minerale și diverși fitonutrienți cu rol antioxidant, aceasta mai face ceva deosebit pentru noi. Noile descoperiri arată că sucul de sfeclă roșie promovează înmulțirea unor bacterii bucale benefice, care participă în mod indirect la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, a creierului și nu numai.
09.04.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 27 secundeAnumite bacterii care ne populează cavitatea bucală și intestinele ajută la transformarea nitraților din alimente în oxid nitric (NO). Vorbim de un mesager molecular intra și extracelular important, indispensabil pentru buna funcționare a organismului. Este implicat activ în procesele de vasodilatație, contractilitate, inflamație și neurotransmisie. Din acest punct de vedere, este vital pentru sănătate în general și mai cu seamă pentru cea cardiovasculară și cognitivă.
Potrivit unui nou studiu, consumul de suc de sfeclă roșie, care este foarte bogat în nitrați, determină dezvoltarea bacteriilor orale asociate cu aceste beneficii.
Da, avem și bacterii „bune” în gură!
Tot mai multe cercetări din ultimii ani au pus sub lupă populațiile de bacterii și alte microorganisme care trăiesc în tractul nostru digestiv, cunoscute sub numele de microbiotă intestinală. Au fost găsite numeroase dovezi care arată că acestea ne influențează sănătatea într-o multitudine de moduri, multe dintre ele fiind pozitive. Despre bacteriile din cavitatea bucală însă, avem mai degrabă informații negative.
Studiile care au vizat flora bacteriană orală s-au concentrat pe rolul acesteia în apariția bolilor gingivale și efectele inflamatorii. Așa se face că despre aspectele pozitive, cum este și rolul în producerea de oxid nitric, de care beneficiază cu prioritate sistemul nervos central și sistemul cardiovascular, nu se știau până acum prea multe. Ei bine, o echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, vine să facă puțină dreptate din acest punct de vedere. Studiul lor aduce în discuție existența bacteriilor orale „prietenoase”.
Sucul de sfeclă roșie și bacteriile bucale
În cadrul cercetării sus-menționate, oamenii de știință au recrutat un grup de 26 de persoane cu vârste cuprinse între 70 și 80 de ani. Participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu în două grupe. Cu toții au fost invitați să bea 140 ml de suc de sfeclă roșie pe zi, timp de 10 zile consecutiv. Diferența a fost că o parte dintre ei au consumat suc obișnuit, bogat în nitrați, în timp ce ceilalți – o variantă din care au fost eliminați nitrații. Adică un placebo. Mirosul și gustul celor două erau identice. Așadar, subiecții nu au avut habar de existența acestei diferențe.
După o pauză de trei zile, cele două grupe au reluat consumul de suc de sfeclă roșie. De data aceasta participanții au consumat celălalt tip de băutură, timp de 10 zile. Astfel, cei care anterior au avut suc obișnuit, acum au băut suc fără nitrați și viceversa.
Cercetătorii le-au cerut participanților ca pe durata studiului să-și mențină igiena orală de rutină, fără a folosi însă apa de gură. De asemenea, înainte, în timpul și după experiment, toți participanții au fost supuși mai multor teste fiziologice și cognitive. Li s-au prelevat și probe de salivă pentru identificarea speciilor bacteriene prin secvențierea materialului genetic.
Descoperiri încurajatoare
Rezultatele au fost surprinzătoare. Participanții au prezentat un număr mai mare de bacterii orale asociate cu o bună sănătate vasculară și cognitivă atunci când au băut suc obișnuit de sfeclă roșie, comparativ cu momentele în care s-a consumat placebo. Tot atunci, saliva lor conținea și un număr mai mic de bacterii cauzatoare de boli și inflamație. Din această categorie face parte și temuta Clostridium difficile.
De asemenea, după 10 zile de băut suc de sfeclă bogat în nitrați, tensiunea sistolică le-a scăzut, în medie, cu 5 mmHg. Totodată, au înregistrat performanțe mai bune la teste de atenție susținută. Ceea ce e important de menționat este că tot atunci testele au indicat o disponibilitate mai mare de oxid nitric în sângele lor.
În concluzie, data viitoare când mergi la cumpărături, nu ezita să pui în coș cât mai multă sfeclă roșie. Sucul obținut din această legumă este generos în nitrați și, așa cum s-a demonstrat, modifică echilibrul bacteriilor din gură în favoarea speciilor care promovează sănătatea cognitivă și cardiovasculară.
Autorii studiului spun chiar că aceste bacterii orale sensibile la nitrați ar putea servi în viitorul apropiat la crearea unor suplimente probiotice speciale. Acestea ar putea să ajute la remedierea declinului sănătății cognitive și cardiovasculare. Se știe că, odată cu înaintarea în vârstă, disponibilitatea redusă de oxid nitric contribuie la dezvoltarea hipertensiunii arteriale și la scăderea funcției cognitive.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024