Raceala? O putem invinge prin alimentatie!
Stare verzuie de oboseala, stranuturi in cascade de zgomot, tusea care iti rapeste orice energie, respiratia greoaie si uscata si ochii lacrimanzi... retea inflamata de zeci de mii de vinisoare rosii. Ai reusit, la inceput de sezon rece, sa contractezi o gripa sau o raceala cumplita si stii ca acesta este doar inceputul unui lung sir de astfel de binecuvantari. Si daca ti-as spune totusi ca solutia vine si din alimentatie? Secretul? Intarirea sistemul imunitar!
27.10.2007
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeS-a impamantenit ideea ca singura modalitate de a te feri de raceala si gripa este evitarea frigului. Frigul este insa un simplu factor, care doar faciliteaza instalarea acestor afectiuni. Punctul de interes il constituie insa sistemul imunitar, iar stresul zilnic il slabeste, la fel ca si o dieta monotona, lipsita de fructe si legume, poluarea din ce in ce mai accentuata si lipsa sportului din agenda zilnica. Daca primul factor este mai greu de controlat, urmatoarele stau strict in puterile noastre. Iata cateva sfaturi care sa iti serveasca la cresterea rezistentei organismului. Aceste reguli trebuie respectate insa pe toata perioada anului si indiferent de varsta.
Ce este de facut…
In primul rand, mananca de cate ori ai ocazia fructe si legume prospete si de sezon, bogate in vitamine (rosii, ardei gras, capsuni, citrice, usturoi, lamaie, patrunjel, telina, fasole, seminte, nuci, cereale etc.). Indiferent de ordine, te vor ajuta. Prin prelucrare, majoritatea calitatilor nutritive se pierd sau trec in substanta in care au fost preparate, iar efectele hranitoare si energizante vor fi diminuate. Vitamina C, de exemplu, este distrusa prin procesul de oxidare, deci nu lasa prea mult timp fructele curatate sau taiate inainte de a le consuma.
Dintre citrice, cel mai indicat este grepfrutul. Bogat in Vitamina C, acesta ajuta la detoxifierea ficatului. Pentru prevenire, specialistii recomanda consumul a cel putin un fruct pe zi. Imperativul consumului de lichide nu este valabil numai pentru zilele toride de vara. Impotriva racelii sunt recomandate sucuri naturale de fructe bogate in vitamine, ceaiuri de plante indulcite cu miere sau chiar apa, in functie de preferinte, insa cel putin sase pahare pe zi. Acestea au rol in detoxifierea organismului protejand astfel sistemul imunitar.
Nu uita de doza necesara de vitamina C! Prin calitatile ei antioxidante, este un important punct in prevenirea racelii. Pentru a-si face meritata eficienta, trebuie insa sa consumati cel putin 2 g pe zi, fie pe cale naturala, din fructe si legume, fie din tablete (Atentie insa! Persoanele care au calculi renali nu trebuie sa recurga la aceasta practica pe perioade indelungate).
Activitatea ficatului este in mod necesar legata de starea sistemului imunitar. Prin urmare, orice reuseste sa afecteze ficatul trebuie indepartat: mancarurile bogate in grasimi, prajelile, dulciurile etc. Lichidele sunt necesare, insa evita excesul de bauturi alcoolice. Pe langa faptul ca ele ingreuneaza activitatea ficatului, forteaza eliminarea apei din organism si a rezervelor de vitamina C. Desi ideea circula mai mult sub forma de mit, usturoiul este un eficient sprijin pentru sistemul imunitar, iar studii de specialitate vin sa sustina acest lucru. Alicinul, ingredientul responsabil cu intarirea rezistentei organismului, se pierde insa prin preparare, deci usturoiul trebuie consumat crud.
In perioadele mai sarace in fructe si legume nu evitati sa apelati la suplimentele alimentare. Asigurati-va insa ca va pot oferi necesarul de vitamine A, B, C, precum si de zinc si cupru. Zincul, puternic antioxidant, poate fi gasit pe cale naturala in carnea rosie si in fructele de mare, insa cea mai simpla varianta o reprezinta tabletele.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Maria Veleanu,
Medic primar medicina de familie
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024