Rădăcinile stării de bine: ginseng, turmeric, rhodiola
Bogate în substanțe bioactive, cu acțiuni variate și complexe, rădăcinile de turmeric, ginseng și rhodiola sunt considerate, pe bună dreptate, adevărate surse de sănătate. Oamenii au recurs la ajutorul lor din zorii civilizației sau chiar mai devreme de atât, de ce n-ai face-o și tu?
19.11.2020
Timp estimat de citire:
10 minute, 53 secundeCunoștințele dobândite de-a lungul mileniilor despre plante și potențialul lor terapeutic au scos la iveală faptul că rădăcinile sunt partea care aduce cele mai multe beneficii. Concentrând maximum de principii active, ele pot fi aliați valoroși ori de câte ori organismul nostru trece printr-o încercare sau are de dus vreo confruntare. Acest lucru se confirmă mai mai ales în cazul rădăcinilor de turmeric, ginseng și rhodiola. Există o mulțime de dovezi care te pot convinge să mizezi cu toată încrederea pe forța lor revitalizantă.
Despre turmeric
Termenii de turmeric și curcuma sunt adesea confundați, ba chiar considerați a fi interșanjabili. Există însă o mică diferență între aceștia. Curcuma reprezintă, de fapt, un gen de plante perene din familia Zingiberaceae, din care face parte și ghimbirul. Există peste 130 de specii de curcuma, iar printre acestea figurează și Curcuma longa, cea care este cunoscută și drept turmeric. Planta este originară din sudul Asiei, fiind utilizată cu precădere în India, de mai bine de 4000 de ani. A fost folosită în special sub formă de condiment, dar și în diverse ritualuri religioase și pentru vopsirea țesăturilor.
În 1280, Marco Polo vorbește despre turmeric, minunându-se că un rizom poate prezenta calități atât de asemănătoare cu cele ale șofranului. De aici și denumirea de șofran indian care i se atribuie de foarte multe ori.
5 beneficii ale consumului de turmeric
Pentru obținerea condimentului, se recoltează rădăcinile de turmeric. Acestea au numeroase ramificații groase, asemeni ghimbirului, și se disting printr-o culoare galbenă, spre portocalie la interior. Ele sunt mai întâi fierte, iar apoi uscate în cuptor și măcinate până ce rezultă o pulbere fină. Această pudră de turmeric conține o substanță activă valoroasă, numită curcumin, într-o concentrație de 2,5% până la 4%. Ei bine, datorită ei, turmericul este din ce în ce mai apreciat și pentru virtuțile sale terapeutice. Mai jos sunt doar o parte dintre ele.
Ajută la ameliorarea suferinței articulare
Curcuminul, principalul ingredient activ din turmeric este un excelent agent antiinflamator. Prin structura sa chimică, acesta ajută la controlul factorului nuclear kappa-B (NF-kB), responsabil de inițierea răspunsului inflamator, exacerbat în cazul bolilor cronice. Astfel, consumul de turmeric se dovedește de mare ajutor în diminuarea simptomatologiei supărătoare care caracterizează artrita reumatoidă și alte afecțiuni osteoarticulare.
Menține sănătatea cardiovasculară
Curcuminul și vitamina B6 prezente în cantități apreciabile în turmeric previn formarea plăcii de aterom. Vorbim de acele depuneri periculoase de grăsimi pe pereții arteriali, care determină vasoconstricție, restricționând fluxul de sânge. Prin acest efect, conform unor studii, consumul de turmeric contribuie la reglarea tensiunii arteriale, scăzând riscul de boli cardiovasculare.
Ține la distanță diabetul de tip 2
Deoarece contribuie la combaterea inflamației și la menținerea constantă a zahărului de sânge, extractul de turmeric poate fi un remediu util în prevenirea diabetului zaharat de tip 2. A demonstrat acest lucru un studiu ce a implicat 240 de adulți cu prediabet. În urma administrării unui supliment pe bază de curcumin, timp de 9 luni, subiecții și-au redus considerabil riscul de a dezvolta diabet.
Are rol neuroprotector
În timp ce oamenii de știință încă mai caută să înțeleagă ce anume cauzează boala Alzheimer, se pare că extractul de turmeric poate ajuta la prevenirea acesteia. Unele cercetări arată că antioxidanții din turmeric pot reduce pierderea markerului sinaptic și diminua acumularea plăcilor de beta-amiloid la nivel cerebral.
Protejează ficatul
Fiind și un foarte puternic antioxidant, nu doar antiinflamator, extractul de turmeric contribuie la reducerea hepatoxicității. Este un serviciu extrem de prețios făcut acestui organ important, în special în cazul persoanelor care urmează tratamente medicamentoase agresive sau de lungă durată. Hepatoxicitatea reprezintă circa 5-10% din reacțiile adverse la medicamente.
Nota Bene: Pentru efecte sporite, folosește turmeric în asociere cu piper. Piperina, substnța naturală responsabilă de gustul iute al piperului, îmbunătățește absorbția instestinală curcuminului de până la 20 de ori.
Despre ginseng
„Esența pământului în formă de om”, cam așa sună traducerea din chineză a cuvântului ginseng, făcând referire la conturul interesant al rădăcinii sale. Științific, planta este cunoscută drept Panax ginseng și este originară din nordul Chinei și Siberia. În zilele noastre însă, aceasta este cultivată în mai multe țări, în special în Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Rusia, Australia, SUA și Canada.
Proprietățile benefice ale rădăcinii de ginseng sunt cunoscute încă din zorii civilizației. În medicina chineză, rădăcina de ginseng este folosită de peste 5000 de ani. S-a bucurat de un loc special și în India, fiind utilizată de mii de ani de medicina ayurvedică.
5 beneficii ale consumului de ginseng
Ceea ce face din ginseng o plantă minune pentru sănătate sunt ginsenozidele și glicozidele, două ingrediente active cu multiple virtuți terapeutice. Datorită acestora, rădăcina de ginseng este astăzi unul dintre cele mai populare remedii din lume. De altfel, rădăcina de ginseng este poate cel mai aproape de semnificația termenului „panaceu”. Pe scurt, extractul obținut din aceasta activează toate funcțiile organismului, punând sângele în mișcare și oxigenând țesuturile.
Combate oboseala
Extractul de ginseng este un excelent tonic general, ajutând la ameliorarea stărilor de oboseală fizică și psihică. Prin componentele sale active, rădăcina de ginseng promovează creșterea producției de energie la nivel celular, stimulând funcțiile organismului.
În cadrul unui studiu, 90 de persoane cu oboseală cronică au administrat, timp de patru săptămâni, fie un placebo, fie suplimente cu 1 sau 2 grame de extract de Panax ginseng. La final, subiecții care au luat ginseng au raportat că se simt mult mai bine decât cei ce au avut parte de placebo. În cazul lor s-a înregistrat și o reducere semnificativă a stresului oxidativ. Mai mult, o revizuire a peste 155 de studii a sugerat că suplimentele cu ginseng pot ajuta nu numai la reducerea oboselii, ci și la îmbunătățirea performanțelor fizice.
Susține sistemul imunitar
Există mai multe studii care au pus în evidență efectele protectoare și imunostimulatoare ale extractului de ginseng. O cercetare recentă a arătat că o cură cu ginseng după o intervenție chirurgicală dificilă poate crește rata de supraviețuire cu până la 38%. Eficacitatea extractului de ginseng a fost demonstrată și în ceea ce privește creșterea rezistenței la infecții.
Ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge
S-a demonstrat că extractul de ginseng susține funcția celulelor pancreatice, mărind producția de insulină și îmbunătățind absorbția zahărului din sânge.
Un studiu realizat pe un grup de persoane cu diabet de tip 2 a arătat că administrarea a 6 g de extract de ginseng, timp de 12 săptămâni, alături de medicația sau dieta antidiabetică obișnuită, a condus la o scădere cu 11% a nivelului zahărului din sânge. De asemenea, s-a înregistrat o scădere cu 38% a nivelului insulinei în repaus alimentar și o creștere de 33% a sensibilității la insulină. În cadrul altui studiu, extractul de ginseng a contribuit la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge la persoanele sănătoase după ce acestea au efectuat un test cu băuturi foarte dulci.
Este un bun adjuvant în tratamentul disfuncțiilor erectile
Prin compușii activi, extractul de ginseng ajută la reducerea stresului oxidativ de la nivelul vaselor de sânge și la restabilirea funcției erectile. Studiile au arătat că bărbații tratați cu ginseng au prezentat o îmbunătățire semnificativă, cu până la 60%, a simptomelor acestei stânjenitoare probleme.
Îmbunătățește funcțiile cognitive
Consumul de ginseng poate ajuta la neutralizarea efectelor nocive produse de radicalii liberi la nivel cerebral. Studiile au demonstrat că administrarea de ginseng sporește atenția și crește puterea de concentrare, fiind de ajutor în perioadele de suprasolicitare.
Despre rhodiola
Numită și „rădăcina de aur” sau „rădăcina arctică”, rhodiola este o adevărată maestră a echilibrului. Beneficiile sale sunt cunoscute încă din vechime. Primele mențiuni despre Rhodiola rosea, acesta este numele său științific, aparțin medicului grec Discorides. Acesta îi lăuda virtuțile în lucrarea „De Materia Medica”, scrisă în anul 77 d.H.
5 beneficii ale consumului de rhodiola
De-a lungul timpului, rhodiola a demonstrat că este o veritabilă maestră a echilibrului, fiind unul dintre cei mai eficienți adaptogeni pe care natura ni-i pune la dispoziție. Ce înseamnă acest lucru? Că rhodiola ajută organismul să se adapteze mai ușor la diverse tipuri de stres (fizic, psihic etc.), promovând astfel sănătatea generală.
Reduce stresul și anxietatea
Substanțele biologic active din rhodiola ajută la normalizarea nivelurilor de cortizol, hormonul eliberat în timpul stresului. De asemenea, acestea inhibă în mod eficient activitatea monoaminoxidazei (MAO) la nivelul țesutului nervos. Această enzimă degradează moleculele de serotonină și dopamină, doi neurotransmițători responsabili de starea noastră de bine. Studiile au arătat că administrarea de extract de rhodiola pe termen lung promovează stabilitatea emoțională și conduce la ameliorarea tulburărilor de anxietate și a simptomelor depresiei.
Energizează și crește performanța sportivă
Dacă ești în căutarea unui mod natural de a-ți spori nivelul de energie și rezistență fizică, nu ezita să-ți iei un supliment pe bază de rhodiola. Literatura de specialitate recomandă folosirea extractului de rhodiola pentru creșterea anduranței și performanței sportive. Oamenii de știință au stabilit că rhodiola crește sinteza de ATP (adenozin trifosfat), o moleculă care ajută la înmagazinarea și conversia energie celulare, conform necesităților metabolice. De asemenea, rhodiola stimulează eritropoietina, care la rândul său stimulează producția de globule roșii. Pe cale de consecință, aceasta îmbunătățește oxigenarea țesuturilor și previne instalarea oboselii.
Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism în 2004, sportivii mai un motiv serios pentru a consuma rhodiola. Pe lângă faptul că îmbunătățește rezistența la efort, ajutându-i să facă față mai bine antrenamentelor solicitante, aceasta grăbește recuperarea musculară.
Stimulează arderea grăsimilor
Dacă vrei să pui pe jar grăsimile stocate, ia în considerare administrarea de rhodiola în completarea exercițiilor fizice regulate. Îți va accelera considerabil ritmul de scădere în greutate. Conform unor studii pe cobai, extractul de Rhodiola rosea contribuie la reducerea țesutului adipos visceral, cel mai periculos tip de grăsime corporală.
Combate mâncatul compulsiv
Mâncatul pe fond emoțional este o cauză des întâlnită a excesului ponderal. Cercetările au descoperit că un ingredient activ prezent din abundență în rădăcina de rhodiola, numit salidrozidă, poate fi de mare ajutor în combaterea mâncatului compulsiv. Acesta contribuie la scăderea nivelului de cortizol, care s-a dovedit a avea un rol-cheie în alimentația dezechilibrată.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Studiile realizate pe cobai au arătă că rhodiola poate acționa benefic și asupra sănătății cardiovasculare. Conform acestora, substanțele active din rhodiola inhivă activitatea ACE, enzima de conversie a angiotensinei, favorizând scăderea valorilor tensiunii arteriale.
Contraindicatii turmeric, ginseng, rhodiola
Extractele din plante, ca orice alte suplimentele alimentare, nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și nici un mod de viață sănătos. Pentru rezultate optime, acestea trebuie să vină întotdeauna în completarea lor. De asemenea, este important de știut că pe lângă efectele benefice, acestea au și unele contraindicații.
Turmeric – contraindicații
Deși consumul de turmeric este considerat sigur, acesta nu este recomandat tuturor. Ar trebui să-l evite mai ales femeile însărcinate sau care alăptează, dar și persoanele care iau medicație anticoagulantă sau care suferă de calculi biliari.
Ginseng – contraindicații
Deoarece nu există date concludente privind efectele ginsengului asupra fătului sau asupra laptelui matern, se recomandă evitarea acestuia în timpul sarcinii sau a alăptării. De asemenea, acesta e bine să fie evitat sau consumat cu maximă precauție de cei care au probleme cu inima.
Rhodiola – contraindicații
Suplimentele cu rhodiola nu sunt recomandate în perioada sarcinii și a alăptării și nici în caz de tulburare bipolară. De asemenea, din cauza acțiunii similare, produsele pe bază de rhodiola nu se asociază tratamentului cu medicamente antidepresive.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024