Rădăcinoasele – scurtă prezentare
Legumele rădăcinoase sunt reprezentate de un număr relativ mare de specii, dintre care sunt consumate cel mai frecvent morcovul, țelina, pătrunjelul, păstârnacul, sfecla roșie, ridichea și napul. În cele ce urmează vă vom prezenta principalele avantaje ale consumului acestui grup de legume.
22.02.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 2 secundeMorcovul
Este una dintre cele mai importante legume cultivate în regiunile temperate ale globului. Originea lui se crede a fi în Asia Centrală. Inițial a fost cultivat de oameni pentru frunze și semințe. Exista varietăți de morcovi de culoare albă, galbenă, roșie, mov sau neagră, iar varianta pe care o consumăm în prezent a fost cultivată selectiv pentru a fi mai dulce și mai moale.
Acesta aduce multiple beneficii organismului prin conținutul bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Astfel, pe lângă cunoscutul rol de menținere a sănătății ochilor, morcovii ajută la creșterea imunității, la scăderea inflamației, a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancere și, nu în ultimul rând, la menținerea sănătății pielii.
Țelina
Își are originea în zona mediteraneeană, iar principalele avantaje aduse organismului uman sunt reprezentate de protecția sistemelor digestiv, cardiovascular și nervos, dar și în prevenția cancerului. În plus, antioxidanții din țelină pot crește spermatogeneza, astfel scăzând riscul de infertilitate.
Pătrunjelul
Originar tot din zona mediteraneeană, este bogat în vitamine (mai ales A, C și K) și antioxidanți (luteolină și apigenină) care, pe lângă beneficiile aduse sistemelor cardiovascular și osos, pot micșora riscul de cancer.
Păstârnacul
A fost utilizat inițial ca îndulcitor (înainte de aducerea trestiei de zahăr în Europa) și are un conținut mare de vitamine (mai ales vitamina C și acid folic) și minerale (în special potasiu). Alături de protecția cardiovasculară și creșterea imunității, consumul de păstârnac protejează și sistemul nervos.
Sfecla roșie
A fost cultivată inițial de greci și romani pentru frunze, iar ulterior rădăcina a fost folosită și pentru colorarea vinului. Sfecla conține triptofan și betanină, care protejează împotriva depresiei, iar romanii o foloseau și pentru creșterea libidoului. Ca și celelalte rădăcinoase, prin conținutul în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, aceasta aduce beneficii sistemelor cardiovascular, digestiv și imunitar.
Ridichea
Este originară din China, fiind folosită în Asia și ca afrodiziac. Beneficiile aduse organismului sunt multiple, în special pe sistemul digestiv (detoxifică ficatul), dar și pe sistemul urinar și cardiovascular. În plus, antioxidanții precum acidul vanilic și catehinele protejează împotriva cancerului.
Napul
Provenit din Orientul Mijlociu, a fost considerat de către romani o rădăcinoasă de bază în dieta lor, dar în ultimele doua milenii napii au fost desconsiderați, fiind folosiți mai mult ca furaj pentru animale și supranumiți „mâncarea săracilor”, lucru ce persistă și în ziua de azi. Totuși, conținutul bogat în vitamine (A, C, K), minerale (calciu, mangan) și antioxidanți îi recomandă ca o rădăcinoasă cu multiple beneficii (cardiovasculare, digestive și pentru sistemul imunitar).
În concluzie, rădăcinoasele constituie o grupă de alimente esențială pentru menținerea sănătății și vă sfătuim să nu vă lipsească din dieta de zi cu zi.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024