Radiofrecvența corporală: ce este și cum te ajută în lupta cu celulita
Radiofrecvența corporală se numără la acest moment printre cele mai moderne tratamente de remodelare a siluetei, fiind eficientă împotriva celulitei, dar și a vergeturilor, depozitelor localizate de țesut adipos sau a îmbătrânirii premature a pielii. În acest scop, radiofrecvența corporală se bazează pe o tehnică non-invazivă și absolut nedureroasă ce presupune utilizarea de unde menite să stimuleze producția de colagen și elastină la nivelul pielii și în același timp să reducă stratul de țesut adipos.
04.12.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 12 secundeAvând în vedere toate acestea, radiofrecvența corporală a devenit rapid o procedură foarte populară, disponibilă în oferta multor clinici sau cabinete de înfrumusețare din întreaga țară.
Dacă și tu te confrunți cu celulita sau cu oricare din problemele enumerate mai sus și vrei să scapi ușor de ele, îți vom prezenta în acest articol toate informațiile despre radiofrecvența corporală, care constituie una dintre soluțiile cele mai avantajoase.
Ce este celulita
Pentru a înțelege mai bine cum acționează radiofrecvența corporală împotriva celulitei trebuie să știi cum apare această problemă la nivelul pielii și care sunt factorii determinanți. Celulita se datorează în primul rând acumulării de grăsime sub piele, mai exact formării de celule adipoase. În mod normal, aceste celule de grăsime se formează sub straturile superioare ale pielii în niște structuri care le sunt destinate. Pe măsură ce continuă să se dezvolte și să se înmulțească celulele adipoase împing țesutul conjunctiv care le separă de straturile superioare ale pielii și astfel formează pe suprafața acesteia niște denivelări care îi conferă un aspect neplăcut, asemănător texturii unei coji de portocală.
Astfel, radiofrecvența corporală are scopul de a îndepărta acele depozite de grăsime care ajung în straturile superioare ale pielii și totodată de a-i reda acesteia aspectul normal.
Ce presupune radiofrecvența corporală
O ședință de radiofrecvență corporală durează între 30 și 75 de minute, în funcție de zona pe care se aplică tratamentul și de particularitățile fiecărui caz în parte. Procedura e destul de simplă și constă în aplicarea pe piele a unui dispozitiv sub forma unui corset, care emite unde electromagnetice. Aceste unde încălzesc straturile pielii în profunzime, ajungându-se la o temperatură de până în 40 de grade, care stimulează producția de colagen și elastină. Este vorba de două proteine esențiale pentru sănătatea pielii, care îi conferă acesteia elasticitate, fermitate și rezistență.
În același timp, radiofrecvența corporală topește celulele adipoase care stau la baza apariției celulitei, subțiind astfel stratul de grăsime de sub piele și făcând să dispară presiunea pe care acesta o exercită asupra țesutului conjunctiv. În acest fel, radiofrecvența corporală elimină factorul determinant al celulitei și totodată stimulează producția de proteine care au rolul de a „repara” pielea afectată și a-i reda aspectul normal de dinainte.
Din păcate, rezultatul nu apare imediat, fiind necesare 6-10 ședințe de radiofrecvență corporală, la interval de una-două săptămâni. Așadar, un tratament cu radiofrecvență trebuie urmat cel puțin două luni pentru a fi pe deplin eficient, cu toate că îmbunătățiri ale aspectului pielii afectate de celulită pot fi observate și pe parcurs. Pentru fiecare persoană care apelează la o astfel de procedură, tratamentul este personalizat, numărul și durata ședințelor de radiofrecvență corporală fiind stabilite în funcție de necesități.
Ce efecte pozitive mai poate avea radiofrecvența corporală
După cum tocmai am arătat, radiofrecvența corporală redă aspectul normal al pielii afectate de celulită prin topirea celulelor adipoase și stimularea producției de colagen și elastină. S-a stabilit însă că această procedură îmbunătățește totodată circulația sângelui și favorizează drenajul limfatic, ceea ce duce la o stimulare a metabolismului celular. În acest fel, pielea se regenerează mai rapid, capătă o textură mai fină și se hidratează mai bine.
De asemenea, ședințele de radiofrecvență corporală contribuie într-o anumită măsură și la detoxifierea organismului pentru că în urma unui astfel de tratament se elimină mai eficient lichidele la nivelul pielii și odată cu ele o cantitate importantă de toxine.
Ce alte probleme mai pot fi tratate prin radiofrecvența corporală
Radiofrecvența corporală nu este o procedură destinată exclusiv tratării celulitei, putând fi aplicată cu succes și în alte situații ce necesită îmbunătățirea aspectului pielii și a siluetei.
Astfel, tratamentul este eficient și împotriva vergeturilor, care conferă la rândul lor un aspect inestetic pielii prin apariția unor cicatrici longitudinale. Sarcina, creșterea rapidă în greutate sau slăbirea accelerată precum și anumite probleme hormonale sunt cele mai frecvente cauze ale vergeturilor, iar aceste semne inestetice pot fi înlăturate tot prin intermediul câtorva ședințe de radiofrecvență corporală.
Un astfel de tratament este eficient și pentru a corecta aspectul flasc al pielii de pe abdomen în cazul femeilor care abia au născut, precum și pentru a topi depozitele de grăsime acumulate pe abdomen, coapse, fese brațe sau în zona gâtului.
Mai trebuie spus că radiofrecvența corporală este o alternativă eficientă la operațiile estetice pentru corectarea problemelor menționate mai sus, având avantajul că este o procedură neinvazivă, nedureroasă, care nu necesită o perioadă de recuperare și nici nu prezintă riscuri majore pentru sănătate.
Când este contraindicată radiofrecvența corporală
Pentru că tot am amintit de riscuri, acestea există însă doar în anumite situații iar pentru a le evita, radiofrecvența corporală este contraindicată în cazurile respective.
O primă contraindicație se referă la femeile însărcinate și la cele care alăptează întrucât expunerea la undele electromagnetice poate afecta evoluția fătului iar ulterior, după naștere, poate influența calitatea laptelui matern. De asemenea, persoanele care au suferit recent intervenții chirurgicale trebuie să aștepte până la vindecarea completă a plăgilor pentru a putea să apeleze la o astfel de procedură.
Radiofrecvența corporală nu este recomandată nici persoanelor cu proteze metalice incluzând aici și protezele dentare pe pivot metalic, întrucât materialele respective se pot încălzi excesiv sub efectul undelor electromagnetice, cauzând arsuri. Din același motiv, procedura este contraindicată și pacienților care au implantate stimulatoare cardiace sau alte dispozitive ce pot interfera cu undele electromagnetice.
Din cauza riscului de contaminare nici pacienții cu boli contagioase nu pot efectua acest tratament până când nu se vindecă, iar același lucru este valabil și pentru pacienții cu infecții cutanate. În același timp, nici pielea iritată sau afectată de diferite forme de dermatită nu ar trebui să fie expusă unui astfel de tratament.
Nu în ultimul, rând pacienții oncologici, cei care suferă de epilepsie, litiază biliară sau diabet zaharat în stadii avansate sunt incompatibili cu această procedură care le poate agrava starea de sănătate.
În concluzie, radiofrecvența corporală este o procedură modernă neinvazivă ce folosește unde electromagnetice pentru a genera căldură în straturile profunde ale pielii și a topi astfel celulele adipoase, stimulând totodată producția de colagen și elastină. Datorită efectelor sale este folosită frecvent pentru tratarea celulitei, fiind totodată recomandată împotriva vergeturilor, a depozitelor de grăsime și altor probleme care afectează aspectul pielii și deformează silueta.
Apa cu scorțișoară: beneficii surprinzătoare pentru sănătate și slăbit
21.11.2024