Raluca Olaru: „Echilibrul si variatia stau la baza unui corp sanatos”
Tenisul a devenit, in ultimii ani, unul dintre sporturile preferate ale romanilor. Rezultatele exceptionale – ale fetelor in special – au atras atentia si au starnit interesul multora. Avem jucatoare in TOP 100 la simplu in circuitul WTA, dar tara noastra este bine reprezentata si in proba de dublu.
03.07.2017
Timp estimat de citire:
4 minute, 22 secundeSportiva de la sapte ani, atunci cand parintii i-au pus pentru prima data racheta de tenis in mana, Raluca Olaru stie foarte bine ce inseamna un stil de viata echilibrat, care sunt beneficiile miscarii si ce ar trebui sa faca orice om pentru a incerca sa aiba un organism sanatos. „Secretele” ei de campioana ni le-a impartasit si noua!
Slab sau Gras: Cat de mult ar trebui sa ocupe sportul in viata unui om?
Raluca Olaru: In opinia mea, sportul sau miscarea de orice fel ar trebui sa reprezinte o parte importanta in viata fiecarui om. Exista explicatii stiintifice care arata de ce sportul aduce numeroase beneficii printre care: tonifierea muschilor pentru un corp mai sanatos, arderea grasimilor, un somn mai bun, energie (cu toate ca in timpul efortului consumi energie, dupa te simti mult mai fresh). In plus, cred ca dupa efortul fizic corpul „cere” o alimentatie mai sanatoasa si mai bogata decat atunci cand nu il supui la niciun efort.
Da-ne cateva sfaturi (din experienta proprie) privind alimentatia, pentru a avea un organism sanatos.
Din punctul meu de vedere, alimentatia e la fel de importanta ca sportul. Merg mana in mana. Nu e suficienta una fara alta. Legumele si fructele sunt foarte importante, dar nu sunt de neglijat nici proteinele. Echilibrul si variatia sunt cuvintele de baza.
Raluca Olaru traverseaza una dintre cele mai faste perioade ale carierei. Bucuresteanca in varsta de 28 de ani are un sezon de exceptie: a urcat printre cele mai bune 50 de jucatoare ale lumii.
Crezi ca este bun regimul vegan?
Eu una nu sunt adepta regimului vegan, dar la urma urmei fiecare om are dreptul la opinia lui. Si ce functioneaza pentru unii, nu neaparat functioneaza si pentru altii.
Esti adepta dietelor?
Nu sunt adepta dietelor, tocmai pentru ca din punctul meu de vedere echilibrul alimentar este cel mai important. Insa conteaza foarte mult sa definim notiunea de „dieta” si, de asemenea, e importanta si personalitatea fiecaruia. Pentru ca, de exemplu, unora le este usor sa „se tina” de o directie sanatoasa de alimentatie, pe cand altora nu. Au nevoie de incadrari exacte si limite specifice, altfel nu se pot controla la fel de bine. Si asta nu e un lucru bun sau rau, pur si simplu asa suntem construiti, diferit, si cu cat ne constientizam si cunoastem mai bine pornirile, cu atat avem sanse mai mari sa facem un plan alimentar (sau de orice alta natura, ca veni vorba) care sa functioneze pentru noi.
Recent, Raluca a castigat un turneu WTA (la Hobart, in Australia, alaturi de partenera ei din Ucraina, Olga Savchuk), a jucat finala la Shenzhen (China), a ajuns in ultimul act in Franta, la Cagnes Sur Mer, iar totul a culminat cu sfertul de finala de la Paris, la turneul de la Roland Garros.
Cat de mult conteaza odihna? Tu cum iti reincarci bateriile?
Odihna este si ea esentiala pentru minte si pentru corp, fara indoiala. Fara odihna, suntem niste legume si cred ca e important sa ii „facem loc” cat mai mult in viata aglomerata si agitata pe care o ducem cu totii in ziua de astazi. Eu imi reincarc bateriile dormind, citind, petrecand timp in natura, in liniste.
Care crezi ca sunt cele mai daunatoare lucruri pentru organism?
Asta e o intrebare grea, caci in ziua de azi e plin de lucruri daunatoare pentru noi la tot pasul! Pe langa lucrurile evidente, cum sunt tutunul, alcoolul in exces si drogurile, as spune mancarea procesata, bauturile „racoritoare” (in afara de fresh-urile din fructe, orice alt suc este plin de lucruri nesanatoase), lipsa de odihna si sedentarismul.
Cum reusesti sa ai un stil de viata echilibrat, avand in vedere programul tau de meciuri, antrenamente, turnee, calatorii?
Intr-un fel noua, sportivilor, ne este mai usor sa avem un stil de viata sanatos, tocmai pentru ca stim importanta lui si pentru ca trebuie sa fim zilnic la un nivel fizic si psihic cat mai ridicat. Partea mai grea este calatoritul continuu, dar toate schimbarile acestea de clima, fus orar si stil culinar fac parte din meseria noastra si am invatat cum sa ne adaptam la ele cat mai bine.
Care este realizarea din tenis cea mai aproape de sufletul tau?
Cea mai draga si inca „la cald” performanta este sfertul de finala de la Roland Garros de anul acesta. Desigur, mai sunt si altele, insa aceasta are o semnificatie aparte pentru mine.
Imagineaza-ti ca esti din nou copil, ai lua totul de la capat cu sportul? Cu tenisul?
Da, as lua totul de la capat si cu siguranta, as alege tot tenisul. Desigur, unele lucruri le-as face altfel pe parcurs, dar ma consider privilegiata sa pot practica acest sport la cel mai inalt nivel.
Gandirea pozitiva are o forta imensa in orice aspect al vietii! Si partea buna este ca desi pare ca ori ne nastem cu ea, ori ne lipseste, ea de fapt poate fi exersata si dobandita! Depinde de noi cum alegem sa gandim in fiecare zi!
Iulia Dragu
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019