Recomandări de ceaiuri pentru stomac
Deși nu sunt întotdeauna de natură să îngrijoreze, micile probleme digestive generează o stare de disconfort care îți poate da peste cap programul chiar și pentru câteva zile. Crampele stomacale, indigestiile, arsurile digestive sunt cele mai des întâlnite probleme de acest gen, cauzate în general de excesele alimentare sau de o alimentație necorespunzătoare.
09.05.2023
Timp estimat de citire:
9 minute, 9 secundeÎn astfel de situații, ceaiurile pentru stomac se dovedesc de multe ori a fi cele mai bune remedii, fiind suficiente câteva cești pentru a scăpa de aceste probleme digestive neplăcute.
De aceea, în articolul de față ți-am pregătit o listă cu cele mai bune ceaiuri pentru stomac și afecțiunile digestive pentru care acestea sunt recomandate.
Ceaiul de mentă
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri pentru stomac, dat fiind faptul că menta conține o serie de uleiuri volatile care relaxează mușchii intestinali și stomacul, reducând în același timp formarea gazelor. De asemenea, menta stimulează producția de sucuri gastrice, ceea ce duce la îmbunătățirea digestiei, stimulând în același timp și funcția hepatică.
Acest ceai pentru stomac poate fi preparat atât din frunze uscate de mentă, cât și din frunze proaspete, care se pun la infuzat circa 10 minute în apă fierbinte. Se recomandă consumul a 1-2 cești pe zi, între mese, iar efectele benefice nu vor întârzia să se facă simțite.
Afecțiuni care pot fi ameliorate cu ceai de mentă
Datorită aromei sale plăcute, dar mai ales uleiurilor volatile pe care le conține, acest ceai pentru stomac reduce senzația de greață și vărsăturile, care pot apărea atât în cazul problemelor digestive, cât și ca efect al chimioterapiei.
De asemenea, ceaiul de mentă calmează crampele stomacale, prin faptul că inhibă receptorii de durere, fiind un bun remediu și pentru femeile care se confruntă cu crampe menstruale.
Acest ceai este un remediu împotriva diareii, dar și a constipației, eliminând totodată problemele cauzate de balonare.
Cu toate acestea, nu este recomandat persoanelor care se confruntă cu probleme legate de refluxul gastric, întrucât ceaiul de mentă relaxează sfincterul esofagian, favorizând astfel pătrunderea conținutului acid din stomac în esofag.
Ceaiul de mușețel
Un alt ceai pentru stomac recunoscut pentru efectele sale benefice este ceaiul de mușețel, apreciat pentru efectul său calmant și antiinflamator.
Mușețelul se numără printre cele mai cunoscute plante medicinale, de la care se folosesc florile atât pentru ceaiuri, cât și pentru diferite unguente sau tincturi. În cazul de față, ceaiul pentru stomac se prepară din flori uscate, care se lasă la infuzat în apă fierbinte pentru circa 5 minute. Ceaiul se strecoară cu o ajutorul unei site și se consumă 2-3 căni pe zi, după fiecare masă.
Afecțiuni care pot fi ameliorate cu ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel este considerat un bun ceai pentru stomac datorită faptului că reduce gazele abdominale și balonarea, eliminând astfel două cauze care stau la baza durerilor de stomac și a disconfortului asociat. De asemenea, reduce nivelul de aciditate din stomac, fiind astfel și un bun remediu pentru arsurile gastrice.
Datorită acestor efecte este recomandat persoanelor care se confruntă cu gastrite, colite sau ulcere, dar și celor care au ocazional arsuri la stomac.
De asemenea, este un ceai pentru stomac eficient și în calmarea durerilor cauzate de anumite afecțiuni cum ar fi sindromul clonului iritabil.
Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul este un alt ingredient natural folosit la prepararea unui ceai pentru stomac eficient, efectele sale benefice fiind cunoscute de mii de ani. Acesta conține compuși cu efect antiinflamator și antioxidant, care relaxează mușchii intestinali și stimulează digestia.
Pentru a se obține cele mai bune rezultate, ceaiul pentru stomac se prepară din rădăcină de ghimbir proaspătă, care se taie în felii subțiri sau se dă pe o răzătoare. Apoi, se pune totul întru-un vas cu apă fierbinte și se lasă la infuzat circa 10 minute. Dacă gustul ți se pare prea aromat, îl poți modifica adăugând puțină lămâie sau o linguriță de miere, care nu vor afecta cu nimic efectele benefice ale ceaiului.
Afecțiuni care pot fi ameliorate cu ceai de ghimbir
Ceaiul pentru stomac preparat din rădăcină de ghimbir constituie un excelent remediu pentru a „tăia” greața și a opri vărsăturile. Din acest motiv, este recomandat femeilor însărcinate care se confruntă cu grețuri matinale, și în același timp persoanelor care suferă de rău de mașină sau rău de mare.
De asemenea, grețurile și vărsăturile pot fi cauzate și de anumite alergii, intoleranțe alimentare sau infecții cu diferiți germeni, probleme care pot fi atenuate tot cu ajutorul unui astfel de ceai pentru stomac, pe bază de ghimbir.
Ceaiul verde
Este de notorietate faptul că ceaiul verde are numeroase beneficii pentru sănătate, iar printre acestea se numără și cele care țin de sistemul digestiv. Așadar, poate fi inclus fără niciun fel de reținere în categoria ceaiurilor pentru stomac. Acesta nu doar că atenuează anumite simptome generate de problemele digestive, dar contribuie și la prevenirea acestora, dacă este consumat cu regularitate, fără a depăși două căni pe zi.
Ceaiul verde se prepară din frunze uscate sau folosind pliculețe cu astfel de frunze măcinate, iar temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 70 și 80 de grade Celsius. La fiecare ceașcă de ceai pentru stomac se folosește câte o linguriță de frunze uscate sau un plic, ce se lasă la infuzat între două și cinci minute.
Afecțiuni care pot fi ameliorate cu ceai verde
Principalul motiv datorită căruia ceaiul verde este considerat un bun ceai pentru stomac este reprezentat de catehinele conținute de frunzele acestei plante, care au efect antioxidant, antiinflamator, antiviral și antifungic. Aceste substanțe sunt ușor absorbite în țesuturile digestive, îmbunătățind procesele metabolice și ajutând la vindecarea unor afecțiuni.
Astfel, ceaiul pentru stomac obținut din frunze de ceai verde stimulează secreția biliară și cea de suc gastric, îmbunătățind digestia și reducând astfel riscul apariției gazelor și al balonării. Acest lucru poate fi benefic în cazul pacienților care suferă de colite și gastrite acute, precum și în cazul unor infecții provocate de anumite bacterii.
Ceaiul de fenicul
Spre deosebire de celelalte ceaiuri pentru stomac prezentate până acum, ceaiul de fenicul nu se prepară din frunze sau flori, ci din semințe. Denumirea științifică a feniculului este Foeniculum vulgare, fiind vorba de o plantă perenă, din aceeași familie cu morcovul și țelina.
Semințele din care se prepară ceaiul pentru stomac sunt asemănătoare celor de anason și sunt folosite încă din antichitate pentru tratarea problemelor gastrice. Aceste semințe se usucă și se zdrobesc în prealabil, iar pentru fiecare 250 de mililitri de apă fierbinte se adaugă câte o linguriță din pulberea astfel obținută. Ceaiul pentru stomac se obține după ce semințele de fenicul măcinate sunt lăsate la infuzat circa o un sfert de oră.
Afecțiuni care pot fi ameliorate cu ceai de fenicul
Ceaiul de fenicul are un efect ușor laxativ, astfel că poate fi folosit ca remediu in caz de constipație. Totodată, acesta contribuie la reducerea gazelor intestinale și a balonării, diminuând astfel disconfortul și durerile abdominale.
În același timp, ceaiul pentru stomac din semințe de fenicul relaxează stomacul și stimulează activitatea bilei, ceea ce duce la o îmbunătățire a digestiei. Datorită acestor calități ceaiul de fenicul este recomandat în tratarea indigestiilor, precum și a altor afecțiuni cronice care determină disconfort la nivel digestiv.
Ceaiul de busuioc
Cunoscut în special ca ingredient aromatizat pentru diferite preparate culinare, busuiocul poate fi folosit și ca plantă medicinală. Spre exemplu, din frunzele uscate de busuioc se poate prepara un ceai pentru stomac cu numeroase beneficii la nivel digestiv.
Pot fi folosite atât frunze uscate, cât și frunze proaspete, care se pun la infuzat 10 minute în apă fierbinte, după care se strecoară și se beau cel mult două cești pe zi.
Afecțiuni care pot fi ameliorate cu ceai de busuioc
Ceaiul pentru stomac din frunze de busuioc conține eugenol – un compus cu o acțiune antiinflamatoare asupra tractului digestiv. Totodată, ceaiul îmbunătățește digestia prin stimularea activității bilei și absoarbe gazele intestinale.
Nu în ultimul rând, are efect antimicrobian, prevenind astfel infecțiile bacteriene sau virale de la nivelul tractului digestiv.
Datorită acestor calități pe care trebuie să le aibă orice ceai pentru stomac, acesta poate fi folosit pentru ameliorarea simptomelor unor probleme digestive precum constipație, diaree, colici intestinale, indigestii, grețuri sau vărsături.
Ceaiul de păpădie
Printre alte beneficii pentru sănătate, din frunzele de păpădie se poate prepara și un ceai pentru stomac folosit ca remediu pentru tulburările digestive ușoare.
Pentru aceasta, frunzele trebuie să fie bine uscate în prealabil, adăugându-se câte o linguriță la 250 de mililitri de apă. Frunzele se lasă la infuzat în apa fierbinte timp de 10 minute, iar ceaiul pentru stomac poate fi consumat neîndulcit sau adăugând puțină miere în ceașcă.
Afecțiuni care pot fi ameliorate cu ceai de păpădie
Ceaiul de păpădie îmbunătățește digestia prin stimularea secreției de bilă și enzime digestive, având totodată și un efect antiinflamator la nivelul tractului digestiv. Nu în ultimul rând, reduce balonarea și – odată cu ea – disconfortul abdominal generat de acumularea de gaze intestinale.
Așadar, acest ceai pentru stomac poate fi folosit ca remediu pentru constipație, diaree, indigestie sau balonare.
Ceaiul de lavandă
Ultimul ceai pentru stomac cu care încheiem prezentarea noastră este ceaiul de lavandă. Acesta se prepară din flori uscate de lavandă, fiind necesare două lingurițe pentru 250 de mililitri de ceai. Florile uscate se lasă la infuzat în apă fierbinte circa 15 minute, după care ceaiul se bea pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă. Se recomandă consumul a cel mult trei căni de ceai pe zi, înainte de mesele principale.
Afecțiuni care por fi ameliorate cu ceai de lavandă
Beneficiile acestui ceai pentru stomac constau în proprietățile sale antispastice, antiinflamatorii și antimicrobiene. Datorită acestora, ceaiul de lavandă relaxează mușchii digestivi, ajută la eliminarea gazelor care provoacă balonare și totodată combate germenii care provoacă infecții.
Prin prisma acestor calități, ceaiul de lavandă poate fi folosit în tratarea constipației, indigestiei, crampelor abdominale, a balonării și infecțiilor digestive.
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024