Reducetarianismul: pentru cei ce ar vrea sa fie vegetarieni, dar nu pot renunta total la carne
Cochetezi cu ideea de a deveni vegetarian dar ai momente in care simti o pofta nebuna de a manca o ceafa la gratar? Ei bine, fa-o fara remuscari. Sunt multi ca tine in lume, iar stilul acesta de viata a primit chiar si un nume: reducetarianism. Curentul acesta a prins foarte bine in cazul celor care admira vegetarienii, tind spre o viata fara carne, dar, totusi, nu sunt adeptii regimului drastic ”totul sau nimic”.
26.06.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 40 secundePe cat e de complicata denumirea acestui concept, pe atat de simplu e principiul: adeptii lui nu elimina total carnea din alimentatie, ci o reduc, atat cat se poate, fara a avea remuscari atunci cand isi satisfac poftele cu un burger sau o friptura.
Fondatorul acestei miscari, americanul Brian Kateman, este un vegetarian care s-a saturat sa fie pus la zid cand se intampla sa calce stramb si sa savureze o bucata de carne. ”Am pus bazele acestei miscari pentru a sparge falsa dihotomie vegan-omnivor si pentru a crea un spatiu in care toti oamenii sa manance mai putine produse de origine animala. Reducerea cantitatii de carne este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a ne imbunatati sanatatea, pentru a proteja natura si pentru a reduce suferinta animalelor”, a explicat el pentru The Independent.
Mai usor sa reduci decat sa elimini
Sub umbrela reducetarianismului, curent aparut in 2015, se regasesc milioane de oameni din intreaga lume, vegani, vegetarieni sau consumatori de carne care se straduiesc sa scada din cantitatea consumata. Adeptii acestei filozofii sustin ca, in drumul spre o alimentatie sanatoasa, flexibilitatea este cuvantul cheie si nu trebuie sa ne cramponam in reguli stricte, atata timp cat reusim totusi sa reducem semnificativ consumul de carne.
Fondatorul spune ca e mult mai simplu sa convingi pe cineva sa diminueze portiile de carne decat sa le scoata total din alimentatie si sa se ”converteasca” la stilul vegetarian sau vegan. Au existat de-a lungul timpului initiative de mare succes care au promovat acelasi lucru, precum ”Vegan inainte de ora 6”, ”Weekendul fara carne”, ”Lunea fara carne” etc.
Trecerea de la un regim de viata cu consum nelimitat de carne la unul in care se tinde eliminarea totala a acesteia trebuie facuta treptat, reducand initial portiile si apoi stabilind zile in care meniul sa nu contina deloc carne.
De ce am elimina/ reduce carnea din alimentatie?
Totusi, de ce ne-ar fi carnea dusman, si nu prieten? De-a lungul timpului, teoriile legate de efectele consumului de carne asupra organismului s-au tot schimbat. Prepararea si consumarea ei ne-a facut sa evoluam, ca specie, sustin unii, in vreme ce altii sunt convinsi ca multe boli, inclusiv anumite cancere, sunt determinate exact de acest aliment. Adeptii sustin ca dietele vegetariene corect realizate pot asigura tot necesarul nutritiv al unui adult, exclusiv din consumul de fructe si legume, nuci si leguminoase, acizi grasi Omega 3, cereale, lactate.
In cazul veganilor, lucrurile sunt mai complicate, pentru ca ei exclud din alimentatie pe langa carne, pestele, ouale, produsele lactate precum si toate alimentele care contin aceste produse.
Veganii nu poarta haine din piele sau blana de animale si nu utilizeaza cosmetice care au fost testate pe animale. Pentru adepti, componenta etica este la fel de importanta ca alimentatia.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024