Reena Singh, ambasadoarea dansului clasic indian in Romania
Stabilita in Romania acum trei ani sub patronajul Ambasadei Indiei in Romania si al Centrului Cultural Indian Tansen, Reena Singh a adus in tara noastra o parte dintre coregrafiile fascinante ale dansului indian, prezentandu-le in numeroase festivale, spectacole si recitaluri la casa ONU. In interviul acordat in exclusivitate revistei Slab sau Gras, Reena ne dezvaluie tainele celui mai dificil si vechi dans clasic indian.
04.04.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 31 secundeSlab sau Gras: Dupa trei ani petrecuti in Romania, care este parerea ta despre tara noastra, despre oamenii de aici?
Reena Singh: Intr-un fel, Romania se aseamana cu India. Majoritatea oamenilor au un suflet cald, dar am observat ca unii dintre ei ii trateaza pe indieni asa cum ei insisi sunt tratati in alte tari europene. Apreciez frumusetea naturala a tarii si as vrea sa ii rog pe oameni sa aiba grija de patrimoniul lor national. Ma simt ca acasa in Romania, insa uneori sunt nostalgica si imi este dor de India, de festivalurile pline de culoare, sarbatorile in familie, bazarele mari, mancarurile si imbracamintea specifice.
S.G.: Dansul pe care il practici tu, bharatanatyam, este unul dintre cele mai vechi si populare dansuri clasice indiene – care este povestea lui, in cateva cuvinte?
R.S.: Bharatanatyam este cel mai cunoscut si exaltat dintre dansurile clasice indiene si a devenit foarte la moda astazi, in special in America si Europa de Vest, chiar daca acest stil de dans este cea mai veche forma a dansului indian. Bharatanatyam are o origine divina. Se spune ca dansul (performat in ceruri de catre dansatori celesti pentru a-i multumi pe zei) a fost adus pe Pamant de catre marele intelept Bharata. Dansul era practicat in templele antice si, mai tarziu, la curtea regala, sub patronajul regilor locali. Destul de recent, spectacolele bharatanatyam au ajuns in sali de concerte si au devenit accesibile tuturor.
S.G.: Pare ca este un dans cu o precizie aproape matematica si totusi este foarte delicat si elegant. Care este secretul?
R.S.: In cel mai inalt moment, bharatanatyam este intruchiparea muzicii intr-o forma vizuala, fiind cunoscut pentru liniile sale geometrice in miscari. Miscarile iau sfarsit in linii drepte si unghiuri. Acesta include atat aspecte tandava (viguroase), cat si lasya (delicate). Dansul in sine iti spune o poveste, o poveste fara cuvinte, fiecare gest al dansatorului avand o semnificatie si nu exista improvizatie. Mesajul transmis publicului prin gesturi poate semnifica o floare, un zeu, un sentiment, un obiect… iar dansatorul poate juca, pe rand, mai multe personaje in acelasi spectacol.
S.G.: Care sunt recomandarile tale pentru o persoana care vrea sa invete acest dans? Oricine il poate invata?
R.S.: Din experienta mea, oricine are suficienta determinare il poate invata. Am avut elevi care au putut sa-l invete intr-un timp foarte scurt, insa acest dans necesita ani intregi pentru a fi stapanit, asa ca celor care cauta perfectiunea le-as spune ca dedicarea este cel mai important lucru. In afara de aceasta exista, bineinteles, alte cerinte precum: disciplina, ritm, elasticitatea corpului, forta fizica, cunostinte muzicale, devotament.
In cartile antice indiene sunt mentionate 10 calitati necesare unui dansator profesionist: Javaha (agilitate), Sthirathvam (stabilitate), Rekhacha (linii gratioase), Bhramari (echilibru in piruete), Drishtir (privire), Shramaha (munca sustinuta), Medha (inteligenta), Shraddha (devotament), Vacho (vorbire buna), Geetam (abilitatea de a canta).
S.G.: Care este povestea vietii tale? Cum ai inceput sa dansezi?
R.S.: M-am nascut intr-un orasel din India, faimos pentru unirea a trei rauri, fiind un loc de pelerinaj, dar am crescut in Delhi, unde am si studiat. Intre timp, mergeam la meditatie, concerte de muzica clasica si spectacole de dans. Am fost intotdeauna fascinata de dansurile clasice ale tarii mele, insa am ales Bharatanatyam pentru ca este cel mai dificil dintre toate si fiecare parte a corpului participa la acest dans.
S.G.: Pe cine admiri cel mai mult?
R.S.: Orice persoana simpla care are un suflet bun, este sincera, demna, de ajutor celor din jur, increzatoare in propriile forte.
S.G.: Peste tot in lume, excesul de greutate a devenit o problema. Ce parere ai despre aceasta situatie?
R.S.: Cu siguranta, Bharatanatyam te ajuta sa te mentii in cea mai buna conditie fizica, chiar daca fitness-ul nu este scopul principal al acestui dans. Dansatorul are nevoie de rezistenta, forta fizica, multa flexibilitate, pasii nu sunt usori si antrenamentul disciplinat, va asigur, nu va va permite sa mai fiti supraponderali.
S.G.: Urmezi o anumita dieta? Care sunt mancarurile tale preferate? Atat bucataria indiana, cat si cea romaneasca sunt delicioase si poate fi dificil sa ai o silueta perfecta fiind inconjurat de tentatii culinare.
R.S.: Iubesc mancarea si imi place sa mananc preparate delicioase. Nu am nicio problema in a-mi mentine o silueta perfecta, pentru ca dansul arde grasimile, in special bharatanatyam. Dansul este cea mai buna optiune pentru mine, pentru ca nu-mi permit sa ma infometez pentru a avea un corp frumos. Mantra mea este: „Mananca orice mancare naturala si arde caloriile in plus”. Este atat de simplu.
S.G.: Care este reteta ta pentru succes?
R.S.: Fara invidie, plus multa munca, ganduri frumoase – traieste si lasa-i si pe altii sa traiasca.
S.G.: Ai un motto in viata, un citat sau credinta care te ghideaza?
R.S.: Nu face niciodata compromisuri in privinta artei.
S.G.: Ce le transmiti cititorilor nostri?
R.S.: Mancati sanatos, ganditi sanatos si traiti sanatos.
Interviu: Raluca Mateescu
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019