Ce poți mânca dacă ai bilă leneșă? Regim alimentar bilă leneșă
Greața, gustul amar, în special dimineața la trezire, balonarea și o stare generală de indispoziție, pot fi consecința unei diete nepotrivite, atunci când ai bila leneșă. Alege alimentele premise și vei uita de problemele biliare!
10.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 48 secundeAflă care sunt alimentele recomandate în cazul afecțiunilor biliare.
Dischinezia biliară sau bila leneșă este o afecțiune frecventă, care constă în digestie dificilă cauzată de probleme în eliberarea bilei, care facilitează digestia. Când hrana este bogată în grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia. Dacă acest lucru nu se întâmplă, grăsimile prost digerate determină tulburări care se traduc în durere sub coaste (în partea dreapta, cauzată de contracțiile biliare), greață, vărsături, gust amar și balonare. Prima măsură care se impune în caz de bilă leneșă este să eviți alimentele cu probleme: mâncărurile grase, prăjelile, carnea tocată și mezelurile. Dieta în caz de bilă leneșă nu este foarte strictă. Trebuie doar să evitați alimentele nepotrivite.
Regim alimentar recomandat persoanelor care suferă de bilă leneșă
Lactatele slabe și laptele degresat
Laptele slab și produsele lactate sunt o sursă ideală de proteine, calciu și vitamina D, dar sunt și o sursă ponderată de grăsimi, necesare funcționarii organismului. Pentru a nu cumula o cantitate mare de grăsimi, este necesar să optezi pentru iaurt slab, lapte degresat și brânză slabă. Astfel de produse trebuie consumate de cel puțin două ori pe zi, integrate într-un plan de dietă restrictivă la capitolul grăsimi. Pentru a preveni contracțiile puternice ale bilei, cele care generează durere în partea dreaptă, imediat sub coaste, este bine să consumi doar brânzeturi slabe și să eviți brânzeturile fermentate și smântana.
Cerealele, pentru că asigură necesarul de vitamine B
Micul dejun cu cereale și lapte degresat sau cu iaurt degresat este indicat in caz de bilă leneșă
datorită conținutului de fibre și de vitamine B. Ai grijă să alegi acele sortimente de cereale fără semninte și fără nuci, deoarece acestea solicită bila. În schimb, poți alege cereale cu fructe, care oferă fibre și ajută digestia. De asemenea, îți este permis să mănânci pop-corn, orez, paste, biscuiți fără grăsimi și produse de panificație, de preferat, din cereale integrale.
Fructe și legume, de 5 ori pe zi
Fructele și legumele sunt în mod natural lipsite de grăsimi, deci ideal este să le consumi crude, în salate. Datorită lor, corpul își satisface nevoia de vitamina A,C, potasiu, vitamine B și de fibre. La fel de bune ca și fructele crude sunt și cele uscate, doar că acestea nu oferă și hidratare. Congelate sau proaspete, legumele ar trebui să fie consumate zilnic. Specialiștii spun că, în caz de bilă leneșă, afecțiune în care se recomandă până la 5 mese pe zi, fiecare masă ar trebui să conțină și un procent de fructe și legume.
Asadar, alimentele premise în dichienzie biliară sunt:
- Supele de legume fără grăsimi, sărate moderat;
- Legumele premise sunt fasolea verde, morcovii, dovleceii, guliile, conopidă, spanacul, salată verde, roșiile, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rantasuri.
- Cartofii pot fi copți în coajă sau fierți, serviți cu puțîn ulei, cu brânză slabă de vacă sau sub formă de piure cu lapte.
- Carnea slabă pe care o poți consumă este cea de vită, vițel, miel și iepure de casă, fără piele și fără grăsime, pregătită prin fierbere sau la grătar.
- Peștele slab, șalăul, știucă, bibanul, dar și grăsimi în cantități foarte mici precum untul și uleiul de măsline pot fi consumate dacă sunt proaspete.
- Pastele făinoase pot fi consumate fără probleme, la fel și pâinea prăjită.
- Atunci când sunt gătite cu puține ouă și foarte puțină grăsime, se pot consumă și prăjituri: tarte cu fructe, plăcintă cu mere, cu marmeladă sau cu miere, tarte și biscuiți.
Regim alimentar interzis persoanelor care suferă de bilă leneșă
Fără grăsimi și mâncăruri greu digerabile
Dischinezia biliară (bilă leneșă) poate fi ținută sub control dacă evitați alimentele prăjite, sosurile și tocanele, în favoarea alimentelor fierte sau coapte. De asemenea, este important să renunțați la fumat și la stilul de viață sedentar.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024