Regim alimentar corect pentru persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă
Poliartrita reumatoidă este o boală pentru care din păcate nu există un tratament care să o vindece, însă poate fi ținută sub control cu tratament medicamentos, dar și cu ajutorul unui regim alimentar adecvat. Rolul acestui regim alimentar este acela de a reduce inflamațiile articulare asociate cu poliartrita reumatoidă, ameliorând astfel durerile și rigiditatea articulațiilor, care sunt simptome specifice ale acestei boli.
21.01.2025
Timp estimat de citire:
7 minute, 12 secundeAșadar, un astfel de regim alimentar îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu poliartrită reumatoidă, menținându-le mobilitatea la un nivel optim ce le permite să se deplaseze și să își poarte singuri de grijă, fără a avea nevoie de ajutor pentru activitățile zilnice obișnuite.
Având în vedere beneficiile sale, îți prezentăm pe parcursul acestui articol în ce constă un regim alimentar recomandat pacienților cu poliartrită reumatoidă și care sunt alimentele pe care aceștia trebuie să le evite.
Ce este poliartrita reumatoidă
Poliartrita reumatoidă face parte dintre-o categorie mai amplă de afecțiuni articulare infamatorii, numite artrite. O caracteristică definitorie a acestor afecțiuni este inflamarea articulațiilor din diferite cauze, ceea ce provoacă durere și rigiditate care afectează mobilitatea.
În ceea ce privește poliartrita reumatoidă, aceasta este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că în cazul său inflamarea articulațiilor este cauzată de o reacție imunitară a organismului împotriva propriilor structuri, percepute ca agenți patogeni. Mai precis, anticorpii produși de sistemul imunitar afectează cartilajele care protejează articulațiile, provocând inflamarea acestora și uzura rapidă.
Poliartrita reumatoidă este mai frecventă le femei și apare preponderent după 40 de ani, însă debutul poate avea loc la orice vârstă. Persoanele supraponderale, fumătorii și cele care au în familie rude cu această boală sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta poliartrită reumatoidă.
După cum spuneam, boala este incurabilă, însă cu ajutorul unui tratament adecvat susținut și de un regim alimentar specific, progresia poate fi încetinită, iar simptomele ameliorate
Ce caracteristici are un regim alimentar pentru poliartrita reumatoidă
Pentru că vorbim de o afecțiune inflamatorie, scopul unui regim alimentar recomandat pacienților cu poliartrită reumatoidă este acela de a reduce procesul inflamator pentru a preveni astfel apariția durerii și a rigidității articulare care afectează mobilitatea și fac dificile chiar și cele mai simple mișcări.
Un astfel de regim alimentar se bazează în primul rând pe alimente cu efect antiinflamator, dar și cu acțiune antioxidantă, ce acționează împotriva stresului oxidativ care poate favoriza inflamația. De asemenea, există și alimente care favorizează procesul inflamator și care evident că trebuie să fie excluse dintr-un astfel de regim alimentar.
Totodată prevenirea excesului ponderal este un alt scop atribuit regimului alimentar, pentru a evita astfel presiunea suplimentară exercitată asupra articulațiilor de kilogramele în plus.
Un astfel de regim alimentar întrunește toate caracteristicile unei diete sănătoase recomandate atât pentru tratarea altor probleme de sănătate, cât și pentru evitarea acestora. În cele ce urmează, îl vom prezenta ținând cont de cele două liste specifice oricărui regim, respectiv cea de alimente recomandate și cea cu alimente de evitat.
Alimente recomandate
Pacienții cu poliartrită reumatoidă au nevoie de un aport important de antioxidanți ce reduc stresul oxidativ și odată cu el procesul inflamator, vitamine și minerale bune pentru sănătatea articulațiilor, grăsimi nesaturate pentru reducerea inflamației și proteine pentru repararea țesuturilor și consolidarea masei musculare.
Fructe și legume
Le-am menționat în capul listei întrucât constituie principala sursă naturală de antioxidanți și totodată de vitamine și minerale. Astfel, pigmenții care dau culoarea specifică fructelor și legumelor se numesc flavonoide și se remarcă datorită efectului antioxidant prin care neutralizează niște compuși nocivi din organism numiți radicali liberi. Aceștia reacționează cu celulele, cărora le modifică structura și funcționalitatea, în cadrul unui proces numit stresul oxidativ. Acest proces favorizează inflamația prin faptul că afectează celulele și grăbește uzura cartilajelor articulare. Toate fructele și legumele conțin flavonoide, iar cu cât sunt mai intens colorate, cu atât cantitatea de astfel de antioxidanți este mai mare. Cele mai elocvente exemple sunt roșiile, morcovii, ardeii grași, cireșele, fructele de pădure, citricele, caisele și piersicile.
În privința vitaminelor, cea mai importantă este vitamina C care constituie la rândul său un puternic antioxidant și totodată contribuie la producerea de colagen, care este o proteină ce contribuie la refacerea cartilajelor. Cele mai bune surse de vitamina C sunt cătina, măceșele, citricele, fructele de pădure, dar și pătrunjelul.
Pește gras și alte surse de grăsimi nesaturate
Grăsimile nesaturate au și ele un rol important în reducerea inflamației, astfel că pacienții cu poliartrită reumatoidă trebuie să le includă în regimul alimentar. Peștele gras este cea mai bogată sursă de astfel de grăsimi, iar în această categorie intră macroul, somonul, tonul, heringul, păstrăvul și sardinele. De asemenea, fructele de avocado, nucile și semințele împreună cu uleiurile vegetale conțin grăsimi nesaturate ce contribuie la reducerea inflamației, ameliorarea durerilor și îmbunătățirea mobilității articulare.
Cereale integrale
Consumul de cereale integrale este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate printre care se numără și reducerea inflamației. Acest efect se datorează fibrelor pe care cerealele integrale le conțin din belșug și care sunt cunoscute în special beneficiilor pe care le aduc digestiei. Astfel, fibrele solubile din cerealele integrale hrănesc bacteriile probiotice care formează flora intestinală și care, pe lângă faptul că descompun alimentele în cadrul procesului digestiv, produc acizi grași cu lanț scurt, care au efect antiinflamator.
De asemenea, cerealele integrale mențin senzația de sațietate și contribuie astfel la menținerea unui indice de masă corporală normal.
Carne slabă și leguminoase
În cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă este foarte important și aportul de proteine din alimentele consumate întrucât acestea mențin masa musculară și contribuie la repararea țesuturilor articulare afectate de inflamație. De aceea regimul alimentar trebuie să includă și carne, de preferat carne slabă, fără grăsime. Ne referim la carnea de pasăre consumată fără piele, dar și la pește și fructe de mare. De asemenea, leguminoase precum soia, fasolea, mazărea, lintea și năutul conțin proteine vegetale și sunt alimente ce pot fi incluse într-un astfel de regim alimentar.
Alimente de evitat
Există și alimente care pot favoriza procesul inflamator specific poliartritei reumatoide și agrava în acest mod simptomele resimțise de pacienți. Bineînțeles că astfel de alimente trebuie evitate, iar acestea sunt următoarele.
Grăsimi saturate și prăjeli
Grăsimile saturate se găsesc în produsele de origine animală, în special în carnea grasă și lactatele nedegresate. Aceste grăsimi stimulează producția unor markeri inflamatori de către ficat, care la rândul lor declanșează procesul inflamator în organism. În mod similar se întâmplă și cu grăsimile trans, care se găsesc în alimentele prăjite în ulei vegetal dar și cele preparate cu margarină.
În consecință, preparatele care conțin carne grasă, prăjelile, alimentele tip fast-food, untul, smântâna, cașcavalul și produsele de patiserie trebuie evitate pentru că favorizează inflamația.
Alimente procesate industrial
Produsele din această gamă conțin cantități mari de sare, conservanți, coloranți și alți aditivi alimentari care nu sunt considerați foarte sănătoși pentru organism întrucât, printre altele, favorizează procesul inflamator. Din acest motiv nu se recomandă consumul de mezeluri, conserve din carne, semipreparate congelate, chipsuri și – din nou – produse de la fast-food.
Dulciuri și alți carbohidrați simpli
Carbohidrații simpli sunt macronutrienți care eliberează rapid în sânge o cantitate mare de glucoză, ceea ce duce la creșterea glicemiei care poate fi asociată cu declanșarea unui proces inflamator. Zahărul și alți îndulcitori fac parte din această categorie a carbohidraților simpli iar o altă sursă importantă de astfel de carbohidrați este făina rafinată. În consecință, se recomandă evitarea consumului excesiv de dulciuri, pâine albă, paste și alte produse de cofetărie sau panificație care conțin făină albă. O alternativă sunt produsele similare obținute din făină integrală, care conține carbohidrați complecși.
Foto: Shutterstock.com
Regimul alimentar corect pentru cei care au ficat mărit
20.01.2025