Regim alimentar pentru chist la ficat
Chistul la ficat nu constituie neapărat o problemă de sănătate, pentru că de multe ori nu afectează cu nimic funcțiile hepatice și nu duce la apariția unor simptome care să genereze disconfort. Există numeroase cazuri de persoane cu chist la ficat care încă nu au cunoștință de acesta și poate nu vor avea mulți ani de acum încolo, întrucât prezența sa este asimptomatică.
24.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 24 secundeSunt însă și cazuri când chistul la ficat generează simptome, iar acest lucru se întâmplă când crește in dimensiuni sau se infectează. În acest caz este nevoie de o intervenție, de obicei minim invazivă, pentru reducerea dimensiunii sau chiar îndepărtarea acestuia.
Pacienții cu chist la ficat nu trebuie să urmeze neapărat un tratament atât timp cât nu există simptome și nu sunt afectate funcțiile hepatice însă un regim alimentar echilibrat poate preveni apariția unor complicații.
Ce este chistul la ficat?
Uneori, la nivelul organelor pot apărea mici formațiuni asemănătoare unor săculeți umpluți cu lichid, numite chisturi. Așadar chistul la ficat este definit ca o excrescență apărută pe suprafața acestui organ, determinată de o acumulare de lichid.
Pentru a-ți face o imagine mai clară, chistul la ficat poate fi asemuit cu un săculeț cu lichid format pe partea exterioară a țesutului hepatic, care poate fi prezent încă de la naștere sau poate apărea mai târziu, pe parcursul vieții.
Pentru că acumularea de lichid se face în timp, chistul la ficat nu apare brusc, ci are o evoluție lentă, care se poate întinde pe parcursul mai multor ani.
De ce apare chistul la ficat?
Cercetările efectuate până la acest moment nu au reușit să ofere decât parțial un răspuns la această întrebare, fiind identificată cu exactitate cauza unui tip aparte de chist la ficat. Este vorba de chistul hidatic, determinat de infecția cu un parazitul echinococ, care se transmite cu ușurință de la animale la om. Ovinele, bovinele și câinii sunt purtători ai acestui parazit și totodată vectori de transmitere a acestuia la om. În acest caz, chistul la ficat este cauzat de larvele parazitului și, spre deosebire de chisturile obișnuite care nu necesită neapărat tratament, acesta trebuie eliminat pentru a preveni răspândirea infecției parazitare.
În restul cazurilor, nu este foarte clar de ce se formează chistul la ficat, cea mai plauzibilă explicație fiind o malformație cu cauze necunoscute a căilor biliare.
Cum poate fi depistat chistul la ficat?
Din statisticile medicale reiese că doar 5% dintre pacienții cu chist la ficat manifestă simptome specifice, care apar atunci când formațiunea crește mult în dimensiune sau când pe suprafața ficatului apar foarte multe astfel de chisturi. Așadar, dacă persoana respectivă este perfect sănătoasă în rest, chistul la ficat este posibil să nu fie depistat niciodată pe parcursul vieții din moment ce este asimptomatic și nu afectează funcțiile hepatice. Cel mai adesea este depistat întâmplător, cu ocazia unor investigații pentru alte probleme. Este vorba de investigații imagistice în zona abdomenului, așa cum sunt ecografia, tomografia computerizată sau examenul RMN, care evidențiază prezența acestei formațiuni pe suprafața ficatului.
Așa cum spuneam, chistul la ficat generează simptome atunci când crește prea mult în dimensiune din cauza acumulării excesive de lichid sau când sunt prezente mai multe astfel de formațiuni ce acoperă o bună parte din suprafața țesutului hepatic. Principalele simptome în acest caz sunt durerea în partea dreaptă a abdomenului, disconfortul și uneori ficatul mărit.
Există tratament pentru chistul la ficat?
Din moment ce nu deranjează cu nimic și nu perturbă funcțiile hepatice, chistul la ficat nu necesită niciun fel de tratament, fiind total inofensiv. În cazul în care este depistat întâmplător, este recomandată monitorizarea acestuia, ceea ce impune efectuarea de investigații periodice pentru a vedea dacă dimensiunea sa crește sau rămâne stabilă. În general, medicii recomandă monitorizarea dacă dimensiunea chistului este de cel puțin 4 centimetri, iar dacă acesta rămâne stabil timp de 2-3 ani, nu mai este nevoie de investigații periodice.
Atunci când chistul la ficat crește și începe să genereze simptome există trei opțiuni de tratament, în funcție de fiecare caz in parte. Cea mai simplă este aspirația percutantă, ce presupune eliminarea lichidului din chist prin intermediul unui tub subțire inserat în abdomen, însă în urma intervenției există șanse mari că problema să recidiveze.
De asemenea, se mai poate recurge la îndepărtarea capsulei chistului, care se face laparoscopic și presupune un risc mai scăzut de recidivă. În cazurile cele mai severe, chistul la ficat este excizat complet împreună cu o porțiune de țesut hepatic. La această procedură se apelează în cazul chistului hidatic, în situațiile în care chistul la ficat a atins dimensiuni foarte mari sau dacă recidivează în mod repetat în urma aspirației percutante sau îndepărtării capsulei.
Ce regim alimentar impune chistul la ficat?
Din moment ce în majoritatea cazurilor nu se impune tratament, nu se poate spune că persoanele care au chist la ficat trebuie să urmeze un regim alimentar special. Principala regulă alimentară de care trebuie să țină cont este adoptarea unei diete echilibrate, bazate pe alimente cu un conținut nutrițional sporit și un aport caloric mai redus. De asemenea, să nu uităm faptul că există anumite alimente care nu sunt foarte sănătoase pentru ficat, ce nu trebuie excluse neapărat din alimentație, ci consumate rar și în cantități mici.
Așadar, regimul recomandat are ca scop principal protejarea ficatului împotriva unor afecțiuni ce pot apărea pe fondul unei alimentații necorespunzătoare și care pot influența și evoluția chistului la ficat. De asemenea în unele cazuri, chistul la ficat poate reprezenta un factor de risc suplimentar în evoluția bolilor hepatice datorate unei alimentații necorespunzătoare.
Trebuie evitat în primul rând consumul excesiv de alcool, care este principalul adversar al ficatului, iar în ceea ce privește alimentele, cele mai nocive sunt cele cu un conținut bogat de grăsimi de origine animală și grăsimi trans, specifice prăjelilor. Așadar, se recomandă evitarea mâncărurilor „grele” care conțin carne grasă, sosuri cu multă grăsime sau maioneză din abundență. De asemenea, lactatele cu multă grăsime precum smântâna, untul sau cașcavalul trebuie consumate cu moderație, fiind de preferat în variantele degresate, care conțin mai puține grăsimi saturate.
Prăjelile, alimentele de la fast-food, semipreparatele congelate, produsele de patiserie, mezelurile și alte produse din carne procesate industrial trebuie și ele evitate pe cât de mult posibil, întrucât conțin grăsimi nocive pentru ficat, conservați și alți aditivi alimentari care, de asemenea, nu sunt benefici acestui organ.
În schimb, se poate consuma carne de pasăre – care are un conținut scăzut de grăsimi saturate, mai ales dacă se elimină pielea – pește gras – care conține grăsimi benefice pentru ficat și întregul organism – fructe, legume și verdețuri din abundență, cereale integrale, nuci și semințe. Aceste alimente nu afectează cu nimic ficatul, ba chiar îmbunătățesc funcțiile hepatice, aducând și alte beneficii care le recomandă în orice dietă sănătoasă.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024