Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple
Dacă sunteți diagnosticați cu ulcer gastric sau ulcer duodenal, dispepsii cu hiperaciditate, gastrite hiperacide, trebuie să fiți foarte atenți la alimentele pe care le consumați. Pentru aceasta va recomandăm alimentele ce nu va vor crea nici o neplăcere.
10.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 52 secundeAlimente permise în regimul persoanelor cu ulcer gastric
Dacă suferiți de ulcer gastric puteți mânca fără griji supe strecurate de zarzavat, supe cu paste făinoase drese cu ou sau smântână, legume fierte (morcovi, dovlecei, conopidă), mâncăruri fierte, piure de cartofi, carne slabă de vacă, vițel. La fel de gustoase sunt produsele din pui, găină, pește alb de apă dulce (șalău, știucă, lin, crap, păstrăv), ouă fierte moi, brânză proaspătă de vaci, caș dulce, urdă. Puteți mânca chiar și o omletă, cu condiția ca ea să fie preparată la aburi și nu prăjită. La desert puteți opta pentru fructe dulci coapte la cuptor, compoturi (de mere, pere, prune, caise, piersici sau cireșe), biscuiți, jeleuri de fructe și sufleuri dietetice. Beți lapte dulce, ceaiuri (de tei, de sunătoare, de mentă), sucuri de fructe și legume, ape minerale alcaline. Trebuie însă să vă feriți de alcool, cafea, ceai rusesc, sifon, apă foarte rece și lichide fierbinți.
Alimente interzise persoanelor cu ulcer gastric
Nu vă recomandăm ciorbele, borșurile, zarzavaturile bogate în celuloză (varză, ridichi), castraveții, ceapa, usturoiul, mezelurile, carnea în conservă, carnea de porc, oaie, rață, curcan, peștele gras. Pâinea neagră sau pâinea proaspătă va pot crea numeroase probleme, ca de altfel și cartofii prăjiți, așa încât e mai bine să renunțați la ele. Este bine să nu mâncați aluaturi proaspete, foietaje, condimente, înghețată și dulceață. Pe baza celor recomandate mai sus va prezentăm un meniu pe cât de gustos, pe atât de potrivit pentru a vă feri de neplăcutele momente ale crizei de stomac.
Rețetă regim ulcer gastric: Supă crema cu carne de pui
Aveți nevoie de 400 g. carne de pui, 100 g. morcovi, 100 g. țelină, 150 g. cartofi, 75 g. ceapă, 10 g. făină, 200 ml. lapte, sare după gust. Puneți carnea la fiert, iar după 30 minute adăugați zarzavatul de supă și lăsăți supa să fiarbă până ce carnea și zarzavatul sunt bine fierte. Strecurați supa, tocați carnea și zarzavatul în mașina de tocat, puneți pasta obținută în supă și fierbeți-o în continuare. Amestecați laptele cu faina apoi adăugați amestecul obținut în supă și mai lăsăți-o la fiert câteva minute. Serviți supa cu verdeață tocată și puțin unt.
Rețetă regim ulcer gastric: Rasol de pește alb
Pentru 4 porții de rasol vă trebuie 800 g. pește de apă dulce (șalău, știucă, lin, păstrăv, biban, caras), 150 g. zarzavat de supă, 40 ml. oțet de 9 grade, 50 g. unt, 100 g. lămâie, verdeață tocată, sare după gust. Puneți zarzavatul de supă la fiert în apă cu sare. După 30 minute adăugați și peștele pe care l-ați curățat și porționat în prealabil. Adăugați oțetul. Lăsăți să fiarbă 8-15 minute, în funcție de mărimea peștelui. Scoateți peștele și adăugați unt și zeamă de lămâie, iar pentru aspect presărați pe deasupra verdeață tocată mărunt.
Rețetă regim ulcer gastric: Cremă de vanilie
Necesarul pentru acest desert este următorul: 750 ml. lapte, 100 g. zahăr, un plic de zahăr vanilat și trei ouă. Fierbeți laptele cu zahărul și lăsăți-l să se răcească. Bateți ouăle, amestecați-le cu laptele, turnați în cești această compoziție, apoi așezați ceștile într-o tavă cu apă pe care o dați la cuptor timp de 40 de minute.
Rețetă regim ulcer gastric: Compot de mere pasate
Aveți nevoie de 1 kg. mere, 100 g. zahăr, un plic de zahăr vanilat. Curățați merele de coajă și de semințe, tăiați-le în patru bucăți și puneți-le la fiert într-un litru de apă. Adăugați zahărul și lăsăți să fiarbă până ce merele devin moi. Luați vasul de pe foc, scoateți merele și pasați-le. Puneți-le din nou în vas împreună cu zahărul vanilat. Compotul se poate servi rece cu biscuiți.
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024