Regim pentru colon iritabil – ce ar trebui să mănânci?
Sindromul de colon iritabil este o tulburare gastrointestinală despre care se estimează că afectează aproximativ un sfert din populația globului, mai exact cam două miliarde de oameni. Încă nu există un tratament care să vindece complet această boală, astfel că regimul pentru colon iritabil joacă un rol important în controlul simptomelor, dat fiind faptul că vorbim de o problemă de natură digestivă.
19.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 20 secundeDe aceea, regimul pentru colon iritabil constituie tema principală a materialului de față din care vei afla care este importanța sa și ce alimente trebuie să includă. De asemenea, în final îți vom prezenta și o listă cu alimentele care ar trebui excluse sau evitate cât mai mult în regimul pentru colon iritabil.
Ce rol joacă regimul pentru colon iritabil în managementul bolii
Cauzele sindromului de colon iritabil nu sunt încă pe deplin cunoscute, însă ceea ce se știe cu siguranță este că simptomele neplăcute sunt declanșate de anumite alimente, care diferă de la caz la caz. În același timp, stresul, anxietatea precum și modificările hormonale joacă un rol important în declanșarea acestor simptome.
Regimul pentru colon iritabil are ca principal scop evitarea declanșării manifestărilor specifice, care constau în tulburări digestive precum crampele abdominale, balonarea, modificări alte tranzitului intestinal, constipația sau diareea precum și prezența de mucus în scaun. Pentru a-și atinge acest scop, primul pas în stabilirea unui regim pentru colon iritabil este identificarea alimentelor care provoacă tulburările despre care am amintit și care trebuie excluse din alimentație sau consumate în cantități reduse, la limita toleranței organismului.
De asemenea, sunt de evitat și alte alimente cunoscute că provoacă tulburări digestive, regimul pentru colon iritabil presupunând și o rigoare în ceea ce privește respectarea programului regulat de mese zilnice. Nu în ultimul rând, în regimul pentru colon iritabil se recomandă și consumul moderat de alimente la fiecare masă pentru a evitai indigestia și balonarea, care pot declanșa alte tulburări digestive specifice bolii.
Alimente recomandate în regimul pentru colon iritabil
Întrucât alimentele care declanșează simptomele diferă de la caz la caz, nu putem vorbi de o listă universal valabilă în orice variantă de regim pentru colonul iritabil. Mai exact, un aliment bine tolerat de un pacient poate cauza neplăceri altuia care suferă de aceeași boală iar, din acest motiv regimul pentru colon iritabile este personalizat pentru fiecare pacient în parte. Putem vorbi însă de categorii de alimente bine tolerate în general, care se întâlnesc frecvent în regimul pentru colon iritabil, iar acestea sunt următoarele:
Alimente bogate în fibre
Fibrele sunt elemente nutritive esențiale pentru o digestie sănătoasă pentru că îmbunătățesc tranzitul intestinal, iar în acest mod previn și combat constipația. Totodată, fibrele solubile care se dizolvă în tractul digestiv constituie și o sursă de hrană pentru bacteriile probiotice care alcătuiesc flora intestinală și au un rol important în procesul de digestie. Ca surse de fibre solubile, în regimul pentru colon iritabile sunt recomandate în funcție de toleranță leguminoasele, fructele și legumele împreună cu fulgii de ovăz.
Există și fibre insolubile care nu se digeră și nu se dizolvă dar se dilată în intestin, conferind astfel consistență și volum materiilor fecale, care sunt astfel mai ușor evacuate din tractul digestiv. Pentru un aport optim de fibre solubile, în regimul pentru colon iritabil pot fi incluse cerealele integrale, verdețuri, crucifere și semințe. În același timp, fructele și legumele menționate mai devreme conțin la rândul lor și fibre insolubile.
Probiotice naturale
Așa cum am precizat puțin mai devreme, probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în tractul digestiv și descompun alimentele în cadrul procesului de digestie. Tulburările digestive sunt datorate deseori și dezechilibrelor care apar în flora intestinală pe fondul reducerii numărului de probiotice. Din acest motiv, în regimul pentru colon iritabil sunt recomandate și alimentele care conțin probiotice. Ne referim la alimentele obținute prin fermentare iar cele mai bune exemple sunt iaurtul, chefirul, laptele bătut dar și murăturile. Procesul de fermentare favorizează înmulțirea bacteriilor probiotice care ajung în intestine prin consumul acestor alimente și îmbunătățesc digestia.
Alimente care conțin proteine
Proteinele prezintă un risc mai scăzut de a declanșa simptomele specifice bolii, de aceea pot fi incluse în regimul pentru colon iritabil, cu recomandarea de a alege cu grijă sursele. În această privință, cele mai sigure alimente cu un conținut bogat de proteine sunt carnea de pasăre, peștele și ouăle. De asemenea, leguminoasele, nucile și semințele conțin la rândul lor cantități mai mici de proteine iar aceste este un alt argument pe baza căruia pot fi incluse în regimul pentru colon iritabil.
Alimente de evitat în regimul pentru colon iritabil
Bineînțeles că în capul listei cu alimente care trebuie evitate în regimul pentru colon iritabil trebuie menționate cele care declanșează simptomele nedorite și care diferă de la caz la caz, după cum am arătat deja.
Și de această dată putem vorbi de o categorie de alimente susceptibile de provoca neplăceri, iar acestea sunt denumite generic FODMAP. Denumirea este un acronim din limba engleză care se referă la alimentele ce conțin oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. Toate aceste substanțe alcătuiesc un grup de carbohidrați care sunt mai greu de digerat și de aceea prezintă un risc mai crescut de a provoca tulburări pacienților cu sindrom de colon iritabil.
Grâul, ceapa, usturoiul și leguminoasele sunt surse de oligozaharide și pot provoca balonare sau diaree, de aceea se recomandă evitarea lor în regimul pentru colon iritabil.
Lactatele conțin dizaharide ce pot provoca diaree, balonare și flatulență, în timp ce fructele dulci, cu un conținut mare de fructoză, sunt o sursă de monozaharide.
În ceea ce privește poliolii fementabili, aceștia sunt în general îndulcitorii folosiți ca substitut al zahărului în diferite alimente și băuturi. Așadar, nici dulciurile „fără zahăr” nu sunt recomandate în regimul pentru colon iritabil, întrucât pot fermenta în tubul digestiv.
Lista poate fi completată cu câteva alimente care nu fac parte din categoria FODMAP, dar conțin alte substanțe ce pot afecta digestia. Este vorba de alimentele care conțin grăsimi saturate și grăsimi trans, precum și de cele foarte picante. Ca surse de grăsimi săturate menționam carnea roșie și toate preparatele cu grăsime animală, în timp ce alimentele prăjite în uleiuri vegetale conțin grăsimi trans. Grăsimile menționate încetinesc digestia, în timp ce condimentele picante irită tractul intestinal și amplifică intensitatea simptomelor neplăcute.
Ai constatat probabil că unele categorii de alimente se găsesc în ambele liste, iar explicația este cea pe care am oferit-o pe parcursul acestui articol, referitoare la particularitățile fiecărui caz în parte și la faptul că efectele alimentelor pot să difere de la un pacient la altul.
Pentru stabilirea unei variante optime de regim se recomandă eliminarea din dietă a tuturor alimentelor FODMAP, pentru ca ulterior acestea să fie reintroduse treptat în cantități mici, putând fi astfel identificate cele care provoacă probleme și trebuie evitate. De asemenea, și în cazul alimentelor recomandate este bine ca acestea să fie introduse treptat în alimentație și consumate la început în cantități mici pentru că unele dintre ele pot provoca neplăceri.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024