Regimul alimentar potrivit pentru copiii cu viermișori intestinali
Când vorbim de viermișori la copii, ne referim la infecția cu paraziți intestinali, care cauzează tulburări digestive iar pe termen lung pot duce la diferite complicații, dacă nu sunt combătuți la timp. Apariția de viermișori la copii constituie o problemă destul de frecventă, favorizată de faptul că cei mici nu sunt încă obișnuiți să respecte regulile de igienă și nu conștientizează pe deplin importanța acestora. În plus, riscul transmiterii de viermișori la copii este mai crescut în colectivitățile pe care cei mai mulți dintre ei le frecventează și unde împart aceleași jucării și ating aceleași suprafețe, care se contaminează ușor dacă unul din ei este infectat.
01.02.2025
Timp estimat de citire:
7 minute, 19 secundeTratamentul pentru viermișori la copii presupune administrarea unor medicamente specifice și se recomandă să fie susținut și de un regim alimentar care ajută de asemenea la combaterea paraziților.
Ce presupune un astfel de regim alimentar precum și alte informații despre viermișorii la copii poți afla din cuprinsul acestui articol.
Care sunt cei mai cunoscuți viermișori la copii
Viermișorii la copii sunt paraziți intestinali care se dezvoltă din ouăle ajunse în tractul digestiv în urma contactului cu persoane infectate sau cu obiecte ori suprafețe folosite de acestea. De asemenea, viermișori la copii pot transmite și animalele de companie purtătoare iar o altă sursă de infectare sunt alimentele și apa contaminate.
Există două categorii de viermișori la copii, respectiv protozoarele, care sunt organisme unicelulare, și helminții – organisme pluricelulare. Aceștia din urmă se împart la rândul lor în alte două categorii, mai precis nematodele sau viermii rotunzi și platelminții sau viermii plați.
Din aceste categorii, cel mai des întâlniți viermișori la copii sunt următorii:
Giardia lamblia
Sunt viermi din familia protozoarelor, care cauzează o afecțiune numită giardioză. În cazurile fericite aceasta poate fi asimptomatică, însă există și forme mai severe care se manifestă preponderent prin diaree și flatulență excesivă, dar pot determina și reacții alergice cutanate, intoleranță la lactoză și deshidratare pe fondul pierderii de lichide prin diaree.
Oxiurii
Infecția cu acest tip de viermișori la copii se numește oxiuriază sau enterobiază, fiind cauzată de paraziți pluricelulari din categoria nematodelor. Infecția este foarte contagioasă iar din acest motiv se transmite cu preponderență în colectivități, putând afecta atât copiii, cât și adulții. De cele mai multe ori infecția se manifestă prin mâncărimi puternice în zona anală, care se intensifică pe timpul nopții și generează tulburări de somn. În plan digestiv, o astfel de infecție cu viermișori la copii poate cauza dureri abdominale, grețuri și vărsături. În cazurile grave poate genera anemie iar dacă paraziții se înmulțesc rapid se poate ajunge la ocluzie intestinală.
Limbricii
Sunt cea mai cunoscută categorie de viermișori la copii, cauzând afecțiunea numită ascaridioză. Limbricii sunt nematode care pot ajunge până la 30 de centimetri lungime și se înmulțesc într-un ritm alert. Ascaridioza cauzează balonare, crampe abdominale, diaree sau constipație și necesită tratament urgent întrucât poate duce la ocluzie intestinală pe fondul înmulțirii rapide a paraziților. Aceștia pot chiar să perforeze intestinul și să ajungă în cavitatea abdominală.
Importanța unui regim alimentar în tratamentul pentru viermișori la copii
La fel ca în cazul oricăror probleme digestive, adoptarea unui regim alimentar joacă un rol important în managementul infecției cu viermișori la copii. Astfel, cu ajutorul unui regim alimentar adecvat se întărește imunitatea, implicit capacitatea organismului de a lupta cu paraziții intestinali și totodată, prin consumul unor anumite alimente, poate fi afectată în mod direct capacitatea de înmulțire și dezvoltare a acestora.
În același timp, printr-un regim alimentar adaptat situației se ameliorează simptomele digestive specifice infecțiilor cauzate de paraziții intestinali și se previne apariția complicațiilor, precum, deshidratarea, anemia, deficiențele nutriționale sau ocluziile intestinale.
Ce trebuie să includă un regim alimentar împotriva paraziților intestinali
Un regim alimentar adaptat pentru copiii cu viermișori intestinali trebuie să conțină in principal fibre, vitamine și minerale, proteine, probiotice, grăsimi nesaturate și alimente cunoscute pentru efectul lor antiparazitar. Iată care sunt alimentele reprezentative pentru fiecare categorie.
Surse de fibre
Fibrele solubile constituie o importantă sursă de hrană pentru bacteriile probiotice din flora intestinală și ajută astfel la derularea procesului digestiv, ce poate fi afectat pe fondul unor dezechilibre cauzate de infecția parazitară. De asemenea, o floră bacteriană bine echilibrată joacă un rol important și în combaterea acestor paraziți.
Fructe precum kiwi, bananele, merele și gutuile sunt o sursă bună de fibre, iar lor li se adaugă verdețurile de orice fel și legume precum morcovii sau dovleceii. Nu în ultimul rând, un astfel de regim alimentar poate include și cereale integrale și leguminoase precum lintea, năutul și soia.
Surse de vitamine și minerale
Vitaminele și mineralele sunt nutrienți esențiali care susțin sistemul imunitar și alte funcții importante în organism. Infecțiile cu viermișori la copii pot afecta absorbția acestor nutrienți și totodată o parte din vitamine și minerale sunt consumate de paraziți înainte de a fi absorbite în sânge. Astfel, copiii infectați pot dezvolta anemie sau carențe nutriționale, în paralel cu scăderea imunității. Și de această dată principalele surse de vitamine și minerale sunt legumele, fructele și verdețurile. Pot fi consumate orice fel de fructe și legume, cu excepția celor foarte dulci și a celor cu aciditate.
Surse de proteine
Proteinele sunt ușor digerabile, ceea ce este benefic unui sistem digestiv care se confruntă cu o infecție, și totodată contribuie la refacerea țesuturilor tractului intestinal, afectate de paraziți. Ouăle fierte, peștele, preparatele din soia și carnea slabă fiartă sau gătită la aburi ori la cuptor sunt principele surse de proteine ce trebuie incluse într-un astfel de regim alimentar.
Surse de probiotice
După cum am precizat mai devreme, probioticele sunt acele bacterii benefice care alcătuiesc flora intestinală și sunt implicate în procesul de digestie. O parte din aceste bacterii por fi distruse sub acțiunea paraziților intestinali, apărând astfel dezechilibre la nivelul florei intestinale, care determină o serie de tulburări digestive. Prin urmare, se impune refacerea echilibrului florei intestinale printr-un aport crescut de probiotice, care se găsesc și în alimentele fermentate. De aceea consumul de lapte bătut, iaurt, chefir, brânză fermentată sau murături este încurajat în cazul copiilor cu viermișori intestinali.
Surse de grăsimi nesaturate
Sunt considerate grăsimi sănătoase prin prisma numeroaselor beneficii pe care le aduc organismului, unul dintre acestea fiind și efectul antiinflamator. Astfel, grăsimile nesaturate reduc inflamația mucoasei gastrice și mucoasei intestinale, care însoțește de obicei infecțiile digestive. Principalele surse de grăsimi sănătoase sunt peștele gras (somonul, macroul, heringul, tonul și sardinele), uleiurile vegetale nucile și semințele.
Alimente cu efect antiparazitar
Există și alimente care acționează în mod direct asupra paraziților intestinali, pe care îi distrug sau îi fac mai vulnerabili datorită substanțelor pe care le conțin. Cele mai cunoscute exemple de alimente cu efect antiparazitar sunt ceapa, usturoiul, semințele de dovleac, turmericul, uleiul și untul de cocos, mierea, cuișoarele, semințele de papaya, cimbrul și ghimbirul.
Alimente de evitat în caz de infecție cu paraziți intestinali
Paraziții intestinali preferă zaharurile și alți carbohidrați simpli, care constituie principala lor sursă de hrană și le conferă energia necesară să se de dezvolte și să se înmulțească. Din acest motiv copii infectați trebuie ținuți o perioadă departe de dulciuri inclusiv de fructele dulci și sucurile naturale, care deși sunt considerate sănătoase pot dăuna în acest caz.
Totodată, sunt de evitat pâinea și alte produse de panificație din făină albă rafinată, întrucât conțin carbohidrați simpli ce hrănesc paraziții intestinali.
Carnea grasă, mâncărurile cu multă grăsime precum și prăjelile sunt alte alimente de evitat întrucât sunt îngreunează digestia și favorizează sau amplifică tulburările digestive specifice infecțiilor cu viermi intestinali.
Nu în ultimul rând, se recomandă excluderea din dietă a mâncărurilor picante și a celor acide pentru că pot irita ușor mucoasa gastrică și cea intestinală, în condițiile în care este deja inflamată pe fondul infecției parazitare.
Regim alimentar corect în caz de diaree
31.01.2025