Regimul carnivor: pericolele unei diete în trend
Deși au fost evidențiate nenumărate avantaje ale unei alimentații bazate pe plante, care este benefică atât pentru oameni, cât și pentru planetă, exista semeni de-ai noștri care s-au gândit să pună la punct o dietă diferită. Unde singurele alimente sunt carnea de diferite tipuri, ouăle și foarte puține produse lactate.
18.02.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 27 secundeMotivele invocate pentru această dietă inedită sunt diferite, printre care faptul că omul ar avea multe în comun cu animalele carnivore din punct de vedere fiziologic (caninii fiind un argument), că introducerea cărnii în alimentație a reprezentat, pentru om, pasul hotărâtor în maturizarea sistemului nervos central sau că acest tip de alimentație ar fi foarte avantajos pentru dezvoltarea maselor musculare și pentru pierderea țesutului adipos excesiv (ca dietă de slăbire).
Presupuse dovezi științifice
Astfel de concepte sunt completate cu așa-zise dovezi științifice, absolut anecdotice (bazate pe cazuri individuale care în mod clar nu pot fi extinse la populații mai mici sau mai mari) care arată că multe boli ar beneficia de dieta carnivoră. Dacă ai boli autoimune, cancer, depresie și boli digestive sau dacă vrei să îți potențezi sistemele redox, dieta carnivoră reprezintă pentru tine dieta ideală, susțin cu tărie adepții ei.
Numeroase studii arată că un consum mare de carne și viscere este prooxidativ și proinflamator, prin intermediul diferitelor componente din carne. Din păcate, o astfel de dietă aduce deservicii pe termen lung celor care o adoptă.
Poate fi ținut pe termen scurt
Pe termen scurt nicio dietă, oricât de extremă, nu produce efecte ireversibile. Asta pentru că organismul nostru este extrem de adaptabil și poate să se descurce în cele mai inedite situații. Deci regimul carnivor, ținut o săptămână sau două, nu va face probabil rău. Pe durate mai mari, însă, ai de-a face cu un regim extrem, de excludere, care nu poate fi în niciun caz benefic.
Oamenii nu au fost, filogenetic, nici carnivori, nici vegetarieni, ci omnivori oportuniști. Acest lucru e dovedit de cercetări efectuate pe resturi omenești găsite în situri străvechi, ca și prin analiza coproliților (materiilor fecale provenite de la oameni primitivi).
Efecte secundare
Iată câteva din cele mai importante efecte secundare, care ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a dori să mănânci numai carne:
- Constipația: neplăcută în sine, dar și mai neplăcută când determină hemoroizi sau diverticuloză intestinală, este prezentă întotdeauna când din alimentație lipsesc fibrele. Acestea se găsesc numai în alimente de origine vegetală.
- Modificările de microbiotă intestinală: numeroase studii au arătat că există microbi „buni” care ne apară de cancer colorectal și care reglează numeroase procese, de la imunitate, la acumularea de țesut adipos, și microbi „răi” care agresează peretele intestinal și ne lasă „descoperiți” în fața unor pericole pentru sănătate. Microbii „buni“ preferă fibrele vegetale, pe când cei „răi” se hrănesc cu reziduuri din carne.
- Carența de vitamina C: este o vitamină hidrosolubilă exclusiv prezentă în alimente vegetale, anume în legume și fructe. Deoarece organismul nu face depozite, în mai puțin de 40 de zile de aport nul pot să apară primele semne de hipoascorbinemie. Acestea pot în timp evolua către scorbut, cu efecte foarte negative pe starea de sănătate.
- Aportul mare de grăsimi saturate și colesterol: chiar și în carnea cea mai slabă există colesterol „ascuns”, iar grăsimile saturate domină în compoziția produselor. Dacă pe termen scurt organismul poate face față, pe termene mai lungi sau dacă există deja probleme de metabolism lipidic, dieta carnivoră poate face ravagii. Colesterolul rău va crește rapid în sânge, favorizând procesele de ateromatoză.
- Dacă se consumă mai ales preparate (mezeluri): acestea conțin în mod obișnuit un nivel crescut de sodiu, nitriți și alți aditivi alimentari.
- Dacă ai deja probleme renale: dieta carnivoră e strict interzisă, deoarece este acidă și hiperproteică, amplificând munca rinichilor.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024