Regim Raw-Vegan pentru slăbit
O nouă „modă” nutrițională a cuprins România. Este vorba de alimentația raw-vegan, concept deloc nou, care se bazează pe consumul exclusiv de alimente de origine vegetală, pregătite fără un tratament termic prealabil. Adepții spun că această alimentație este sănătoasă și că te face să te simți bine. Eventual, și să trăieșți mai mult.
20.12.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 8 secundeInamicii spun că este o dietă dezechilibrată, care nu aduce decât probleme organismului uman, obișnuit de când Prometeu ne-a adus focul, să consume hrană ce a suferit măcar un minimum tratament termic. În articolul de față nu vrem însă să dezbatem argumentele pro și contra, ci dorim să prezentăm dieta respectivă ca pe o dietă adecvată recăpătării siluetei.
Cele mai multe alimente din această dietă au o densitate calorică foarte mică și un indice caloric redus, ceea ce le face candidate de bază pentru cura de slăbire. Dieta raw se bazează pe legume și fructe proaspete, pe diferite tipuri de nuci (nucile autohtone, macadamia, fistic, alune de pământ migdale etc.) consumate ca atare sau sub formă de „lapte”, pe cereale și leguminoase încolțite (germinate), pe grăsimi vegetale presate la rece (uleiul de măsline, de exemplu).
Mănânci și slăbești
Nu este o dietă ușor de ținut, dar este foarte eficientă dacă ți-ai propus să dai jos câteva kilograme în plus. De ce o recomand? Deoarece forma în care toate aceste alimente introduc nutrienți în organism este forma brută, crudă, proteinele, lipidele și glucidele fiindu-ți furnizate alături de o foarte mare cantitate de fibre. Fibrele în cauză sunt foarte greu sau, cel mai adesea, imposibil de digerat de către om. În aceste condiții, prezența fibrelor pune tubul digestiv în fața unei probleme foarte mari: deși alimentele au nutrienți energogeni, aceștia nu pot fi separați și prelucrați, coeficientul lor de utilizare digestivă fiind minim. Pe scurt: mănânci dar nu reții. În plus, fibrele amintite oferă o senzație de sățietate datorită volumului mare pe care îl ocupă, îndepărtând foamea, inamicul numărul unu al dietelor. Sună bine, nu-i așa?
Nu uita, orice aliment copt, prăjit, fiert, sotat sau chiar tratat la cuptorul cu microunde este interzis în dieta raw-vegană. Metodele gastrotehnice acceptate sunt germinarea, umezirea, extragerea sucurilor, uscarea și deshidratarea, măcinarea. Poți să folosești cu succes un aparat de deshidratare al legumelor și fructelor, care să le confere acestora o altă textură și să le confere o palatabilitate diferită. De asemenea, îți este strict necesar un blender.
Pâine în stilul raw-vegan
Uscarea îți da posibilitatea să îți prepari pâine. Da, ai voie chiar și pâine, deși ești la cură! În magazinele speciale o poți găsi de-a gata, dar este cu mult mai ieftin să ți-o prepari singură: lași boabele de grâu la germinat, apoi le mărunțești în blender, împreună cu apă și câteva legume, după care lași aluatul astfel obținut la uscat peste noapte. Există o mie și una de adaosuri nutritive, dar și gustoase: semințe de in măcinate, morcov ras, semințe de floarea-soarelui sau dovleac, migdale măcinate, bucățele mici de măsline. Și pentru că nu folosești drojdie, poți face pâinea din boabe de ovăz germinate, care au marele avantaj de a fi sursele unor fibre cu acțiune sanogenetică excepțională.
O recomandare valabilă în orice cură de slăbire este aceea de a evita pe cât posibil produsele gata preparate. Da, există și produse raw vegan gata preparate, care au însă de cele mai multe ori un conținut mare de grăsime, sare, carbohidrați. Mai mult, faptul că îți prepari totul te va face să acorzi mai multă atenție la ce mănânci, inclusiv din punct de vedere al cantităților.
Concret, ce ai de făcut:
Pentru a-ți obișnui organismul cu dieta raw vegană începe prin a renunța timp de două săptămâni complet la alimentele de origine animală.
În următoarea săptămână introdu o masă raw vegană pe zi.
În a patra săptămână mănâncă două mese netratate termic în fiecare zi.
În a cincea renunta complet la prânzul fiert sau copt.
Pentru că ești la dietă, axează-te pe produsele raw hipocalorice: zarzavaturi verzi, ardei grași, morcovi, conopidă, vinete, roșii, dovlecei, castraveți, ridichi.
Satisface-ți pofta de dulce cu fructe: mere, caise, banane, fructe de pădure, piersici și pere.
Consumă porții bine controlate din alimentele raw hipercalorice: nuci, alune, arahide, fructe deshidratate (smochine, curmale îndeosebi), nuca de cocos și lapte de cocos, uleiuri presate la rece, cereale germinate, avocado.
Și, evident, ca în orice dietă, și in dieta raw-veganăai grijă să consumi mai puține calorii decât arzi în fiecare zi.
Cu certitudine dieta raw te poate ajuta să slăbești. După ce ți-ai atins scopul, însă, îți recomand să te oprești, pentru că această dietă poate pune riscuri serioase pentru sănătate, fiind deficitară în nutrienți importanți. Dacă însă te-ai îndrăgostit de mâncarea raw și nu vrei să renunți la acest stil, îți recomand să te adresezi unui nutriționist, care să îți explice cum poți compensa deficiențele dietei respective, fie prin intermediul suplimentelor mineralo-vitaminice (obligatorii dacă ții dieta raw-veganămai mult de 6 luni), fie prin reintroducerea unor produse la care renunțasei anterior.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024