Nu e o noutate ca, pe masura ce inaintezi in varsta, e tot mai dificil sa-ti mentii silueta, ca urmare a incetinirii metabolismului. Partea plina a paharului este ca oamenii de stiinta studiaza fenomenul si au identificat metode simple pentru revigorarea lui.
10.10.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeIn mod obisnuit, dupa trecerea pragului de 30 de ani, femeile castiga in jur de 1,5 kg pe an. Astfel, pe la jumatatea vietii se poate ajunge lesne la un surplus ponderal considerabil. Acest scenariu nu este, insa, batut in cuie. Sta in puterea noastra sa-l modificam. Mai jos sunt cateva masuri concrete.
Ca sa slabesti, trebuie sa tai din calorii. Totusi, fara a exagera. Scaderea drastica a aportului caloric este o sabie cu doua taisuri. Atunci cand mananci mai putin decat e necesar pentru sustinerea functiilor vitale de baza (1.200 de calorii in cazul femeilor si 1.800 de calorii in cel barbatilor), corpul tau actioneaza franele si reduce rata metabolismului. Totodata, pentru a face rost de energie, incepe sa sacrifice pretiosul tesut muscular, ceea ce e total contraproductiv.
Consumul micului dejun impulsioneaza metabolismul si-l mentine alert toata ziua. Nu intamplator persoanele care renunta la aceasta masa sunt de 4,5 ori mai susceptibile de a suferi de obezitate. Poti manca terci de fulgi de ovaz cu lapte degresat, presarat cu nuci sau, daca nu ai timp, cel putin un iaurt simplu.
Cofeina este un excelent stimulent al sistemului nervos central si, astfel, contribuie la iutirea ritmului metabolic. Concret, cafeaua zilnica (fie ea Arabica sau Robusta) il poate accelera cu 5 pana la 8% – ceea ce corespunde unui consum suplimentar de 98 pana la 174 de calorii pe zi; ceaiul verde, pe de alta parte – cu pana la 12%. Potrivit unui studiu japonez, acest super efect s-ar datora catechinelor antioxidante din compozitia Camellia sinensis, planta din care obtinem licoarea benefica.
Cercetatorii germani ne asigura ca daca bem 6 pahare de apa rece pe zi (circa 1.500 ml) ne putem intensifica ardererile cu aproximativ 50 de calorii zilnic. Desi par putine, cumulate, acestea ne pot ajuta sa dam jos chiar si 5 kg intr-un an – evident, rezultatele depind de excesul ponderal avut, dar si de multi alti factori ce tin de stilul de viata.
Cercetatorii canadieni au scos la iveala faptul ca persoanele aflate la dieta care au cele mai multe organoclorine (substante poluante provenite din pesticide, ce sunt depozitate in celulele adipoase) inregistreaza o scadere a ratei metabolice mai mare decat cea normala pe masura ce slabesc. Aceasta deoarece, cel mai probabil, toxinele interfereaza cu procesul de ardere a energiei. De altfel, alte studii sugereaza ca pesticidele favorizeaza luarea in greutate.
Esential pentru transportul oxigenului necesar muschilor pentru a arde grasimea, fierul are un impact indirect, dar nu mai putin imporant, asupra metabolismului. Pana la menopauza, femeile pierd fier in fiecare luna, prin menstruatie. Pentru evitarea incetinirii metabolismului si lipsei de energie, refacerea rezervelor de fier trebuie sa fie o prioritate constanta.
Unul dintre multiplele roluri importante pe care le are vitamina D este acela de a preveni alterarea tesutului muscular, despre care stim deja ca este un tesut metabolic foarte activ. Poti obtine pana la 90% din doza zilnica recomandata (400 UI) unui adult dintr-o portie de 100 g somon. Alte surse bune: ton, creveti, tofu, lapte fortificat, oua.
Metabolismul bazal reprezinta 60-75% din ceea ce consumam zilnic. Dupa incheierea cresterii (in jurul varstei de 21 de ani), turatiile acestuia scad cu cate 2-3% la fiecare zece ani.
In timp ce tesutul adipos este un tesut aproape inert din punct de vedere metabolic, cel muscular are un rol important in sustinerea proceselor, pe care cei mai multi dintre noi le numim simplu „arderi”.
Natalia Talmacec
Data publicarii: 10.10.2018Data ultimei actualizari: 30.10.2024
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
14.11.2024