Reguli de bună purtare la masa de Sărbătoare
Bunătăți care mai de care mai apetisante ne ispitesc în această perioadă, în care, ce-i drept, avem atâtea ocazii să întindem mese pantagruelice. În acest context predisponzant la abuz culinar, să avem un cod de bune practici este prioritar!
17.12.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 37 secundeSă ne bucurăm din plin de spiritul Sărbătorilor de iarnă cu tot ce presupune acest lucru, fără a ne pune sănătatea și nici silueta în pericol poate fi o misiune complicată. Nu imposibilă, însă. „Putem evita neplăcerile cauzate de excesul alimentar, dacă ne străduim să consumăm cantități mici din fiecare preparat și, pe cât posibil, distanțate în timp. Altfel, ne putem pricopsi cu simptome supărătoare, așa ca balonarea, arsurile gastrice, indigestie sau constipație, care să ne facă țăndări buna dispoziție”, explică dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition.
Strategii de pus în aplicare
Indiferent de câte ospățuri avem de onorat cu prezența, medicul spune că este esențial, cel puțin să ne propunem, să respectăm programul de mese ca în orice altă zi, pentru a nu ne da peste cap organismul. În plus, astfel, nu riscăm să ajungem în vizită flămânzi și să mâncăm mai mult decât avem nevoie și poate sistemul digestiv să ducă: „în cazul în care, suntem încurajați să gustăm și din sarmale, și din caltaboș, și din friptură, putem încerca să refuzăm într-un mod care să nu jignească gazda și, eventual, să le luăm la pachet pentru a le mânca a doua zi. De multe ori, dacă acceptăm să le gustăm, sfârșim prin a devora porția întreagă.”
„Pentru o persoană care ținut postul Crăciunului, exces poate să însemne și o porție mai mare de carne/mâncăruri grase, alimente prăjite, care, prin conținutul lor crescut de grăsimi sau glucide, dar lipsit de fibre alimentare, sporesc riscul de a face calculi (pietre) biliari.”
Asocieri alimentare ideale
Pentru o digestie optimă, dr. Posea recomandă ca în farfurie să avem întotdeauna, în părți egale (vizual), legume, proteine și carbohidrați. Din categoria legumelor, iarna putem consuma murăturile sau variantele congelate – acestea din urmă sunt de preferat în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, sfătuite să se țină departe de murături, din cauza conținutului mare de sare. Ca surse de proteine de origine animală avem carnea slabă (mușchiul de porc, pulpa/pieptul de curcan sau pui), lactatele semidegresate, ouălele sau peștele. În categoria alimentelor cu carbohidrați avem pâinea/cerealele/pastele integrale, fructele, orezul integral, porumbul/mămăliga, dar și cartoful, fasolea boabe, lintea și năutul. „Practic, de Crăciun, la aperitive, putem pune în farfurie brânză sau o bucățică de caltaboș/lebăr cu legume și o felie mică de pâine din făină integrală sau de secară; la felul principal, putem avea carne slabă, alături de murături și cartofi la cuptor”, exemplifică nutriționistul.
Tradiționale, dar mult mai ușoare
Deși sunt foarte savuroase, multe dintre bucatele tradiționale românești pot fi adevărate bombe calorice. Din fericire, există câteva trucuri prin care putem reduce numărul lor de calorii. „Unul dintre ele este evitarea prăjirii alimentelor – folosind această metodă de preparare, încărcăm preparatul cu grăsimi, deci și cu calorii. O altă modalitate este alegerea unor ingrediente cu mai puține calorii: carnea mai slabă în loc de carnea grasă, smântâna cu 10% grăsime în locul celei cu 30% grăsime, un sos din iaurt și muștar în loc de maioneză etc. O a treia variantă este să punem cantități mai mici: să înjumătățim cantitatea de ulei/unt în rețete, să renunțăm la șunca/slănina pusă printre sărmăluțe etc.”, precizează medicul. În susținerea celor propuse, ea vine cu un exemplu concret.
Rețeta clasică de sarmale, în care folosim 2 kg de varză, 450 g de carne de porc, 50 g orez, 200 g ceapă, 100 g bacon și 100 ml ulei pentru prăjit, furnizează 130 kcal/100 g (aproximativ 2 bucăți).
Rețeta ajustată, în care, în loc de carne de porc, folosim piep de curcan, punem doar 20 ml de ulei și renunțăm la bacon, are numărul de calorii înjumătățit – 73 kcal/100 g.
„Pentru a trece cu bine peste sărbătorile de iarnă, acest lucru însemnând și menținerea greutății, dar și evitarea coliclor biliare, comelor alcoolice, diabetului necontrolat, cuvintele cheie sunt MODERAȚIE ȘI SIMPLITATE.”
Avem multe dulciuri. Cum procedăm?
Prezența constantă a cozonacilor aromați și a diferitelor prăjituri și bomboane reprezintă o probă de voință mai mult decât dificilă pentru persoanele gurmande. Or, consumul lor fără măsură și la ore nepotrivite poate duce la câștig ponderal, dar și la modificarea valorilor glicemiilor – ceea ce, în cazul persoanelor care suferă de diabet, nu-i deloc de glumă. „În clinica Smart Nutrition, recomandăm pacienților să consume o felie de cozonac împreună cu o cană cu lapte la micul dejun. Dacă pe parcursul zilei mai apar ocazii în care sunt serviți cu prăjituri, e bine fie doar să guste din ele, fie să le lase pentru a două zi, dimineața”, arată medicul.
Atenționări speciale
Dacă te știi cu bila leneșă sau alte afecțiuni ale acestui mic, dar foarte important organ în procesul de digestie, ai mare grijă la consumul alimentelor bogate în grăsime: limitează-te la 1-2 sarmale, dacă sunt făcute cu carne de porc, 1-2 felii de lebăr/caltaboș, 2 linguri de salată boeuf, renunță la smântâna de la sarmale și ia doar jumătate de felie de cozonac. În schimb, mănâncă mai multe legume și fructe și hidratează-te corespunzător cu apă plată/minerală sau ceaiuri. Să nu uităm de moderație nici când vine vorba de alcool: 2-3 pahare de vin pe zi în cazul bărbaților și 1-2 pahare în cel al femeilor.
Pentru gust, dar și pentru îmbunătățirea digestiei, specialiștii ne sfătuiesc să folosim la prepararea rețetelor tradiționale condimente și ierburi aromatice: piper, foi de dafin, boia, curry, rozmarin, ardei iute.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024