Reguli de dietă pentru weekend
Te-ai luptat cu dieta toată săptămâna și weekendul îți dă peste cap planurile? Iată cum poți să renunți la dietă în weekend și totuși să nu te îngrași. Respectă câteva reguli simple!
04.10.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 33 secundeUnul dintre motivele principale care duce la eșecul unui regim de slăbit este impactul psihologic al restricției permanente. Neplăcerile cauzate de evitarea participării la petreceri sau alte evenimente speciale unde se servesc alimente „interzise” pot fi la fel de frustrante. Poți ajunge să “plonjezi” în toate acele alimente pe care le-ai evitat. Permițându-ți indulgențe ocazionale și uitând de sentimentele de privațiune pe care le asociezi în mod normal cu o dietă poți evita capcana yo-yo. O pauză de la dietă în fiecare weekend te va menține motivat în celelalte 5 zile din săptămâna. Touși, nu abuza în aceste două zile, deoarece kilogramele nu vor întârzia să apară.
Mănâncă doar cât să-ți potolești foamea
În weekend, pericolul de a mânca mai mult decât îți este foame se datorează în principal timpului liber. Pot exista momente în care să apară foamea emoțională.
Învață să o deosebesti de foamea fizică până nu este prea târziu.
Pune-ți următoarele întrebări:
Chiar tânjesc după acel aliment?
Foamea emoțională este în general legată de anumite alimente, și anume de cele sărate, dulci sau grase, deoarece acestea creează în creierul nostru niște substanțe chimice care ne fac să ne simțim mai fericiți, mai energici sau mai relaxați. Numai că efectul este momentan și nevoia emoțională va persista. Încearcă să identifici problema care necesită rezolvare și găsește o soluție, dar nu cu ajutorul alimentelor. Sună un prieten dacă ești stresat sau începe un nou proiect dacă ești plictisit.
Cât de repede se instalează foamea?
Foamea fizică apare ca un proces gradual, în timp ce foamea emoțională ne lovește brusc, de acest lucru responsabil nu este stomacul, ci psihicul.
Fă tot posibilul pentru a-ți distrage atenția până ce pofta de sărat sau dulce trece.
Cum mă voi simți după ce mănânc?
Ironia alimentației ca urmare a unei nevoi emoționale este că după ce vei termina, te vei simți mai rău. Gândește-te la cum te vei simți după ce termini de mâncat.
Bucură-te de ocaziile speciale cu moderație
Știm foarte bine că tot ce-i bun îngrașă, așa că mare atenție la volumul de alimente pe care-l mănânci. Verifică etichetele pentru sugestiile de porționare sau folosește mâna pentru ghidaj: o porție de proteine, cum ar fi carnea sau carbohidrații, cum ar fi orezul sau pastele, ar trebui să fie de dimensiunea unui pumn, iar o porție de brânză, de mărimea degetului mare. Învață să asculți semnalele de sațietate ale organismului. Servește-te cu doar jumătate din cât crezi că ai nevoie, iar după fiecare înghițitură întreabă-te dacă e destul.
Găsește-ți echilibrul
Nu trebuie să îți interzici chipsurile sau ciocolata dacă într-adevăr asta îți dorești, dar asigură-te că le echilibrezi cu mâncare sanataoasa. Secretul în a te bucura de alimentele de care ți-e poftă fără să te îngrași constă în completarea mesei cu alimente sănătoase.
Fă mișcare!
Exercițiile fizice ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață sănătos. Acestea te ajută să îți menții inima și plămânii într-o stare bună, te binedispun, nemaivorbind de accelerarea vitezei de scădere în greutate. Ideal ar fi să găsești modalități plăcute de a te menține activ. Sunt indicate cel puțîn 30 de minute de activitate fizică plăcută în fiecare zi din weekend sau o sesiune de 60 de minute.
După un weekend petrecut făcând activitățile care îți plac și savurând mâncarea după care tânjești, vei începe dimineața de luni mai motivat ca niciodată.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024