Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați
Dacă gătești acasă sau dacă lucrezi în domeniul alimentației e important să respecți anumite reguli de igienă alimentară. Acestea sunt menite să prevină contaminarea alimentelor cu diverși germeni patogeni sau proliferarea unora din cauza prelucrării insuficiente sau necorespunzătoare. Iată mai multe reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați.
19.11.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 49 secundeReguli de igienă alimentară pentru o sănătate de fier
Pentru a nu transforma alimentele într-o sursă de pericol pentru sănătate, e important să nu faci excepții de la regulile de igienă alimentară:
Atenție la igiena personală!
Spălarea corectă a mâinilor înainte de a atinge alimentele este o condiție esențială de igienă alimentară. Spală-te întotdeauna pe mâini într-o chiuvetă specială, nu în cea folosită pentru spălarea vaselor sau a alimentelor, pentru a preveni contaminarea. Asigură-te că folosești un săpun de calitate și spălarea mâinilor este temeinică. Spală-te și între degete, pe încheieturi și pe antebrațe. Spălatul mâinilor cu săpun ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde. Ulterior, usucă mâinile într-un mod igienic, cu un prosop de hârtie, un prosop textil curat sau la un uscător special. Atunci când prepari mâncarea, nu ar trebui să porți ceasuri, brățări sau inele deoarece pot fi surse de bacterii. Evită totodată parfumurile puternice sau machiajul, pentru că pot impregna alimentele, mai ales pe cele bogate în grăsimi.
O regulă importantă de igienă alimentară spune că nicio persoană care suferă de aceste probleme de sănătate nu ar trebui să intre în contact cu alimentele care vor fi gătite sau servite: diaree, vărsături, infecții ale pielii, viroze respiratorii, conjunctivite sau otite.
Atenție la alimentele ușor perisabile!
Igiena alimentară presupune să acorzi o atenție sporită alimentelor crude sau care prezintă un risc crescut de alterare. Ține separat alimentele crude de alimentele cu risc mare de contaminare. Utilizează cleștii pentru alimente sau diverse ustensile care îți permit să manipulezi alimentele fără a le atinge. Pentru a distruge bacteriile, alimentele trebuie gătite cu rigurozitate (la cel puțin 70 de grade pentru 2 minute).
Atenție la alimentele reci sau congelate!
Congelatorul ar trebui setat la o temperatură de maximum -18 grade. Nu supraîncărca congelatorul și etichetează alimentele congelate. Verifică în mod regulat temperatura din frigider. Ideal, aceasta ar trebui să se situeze între 1 și 4 grade. Ai grijă să nu lași ușa deschisă prea mult. Păstrează alimentele crude pe raftul de jos al frigiderului, iar celelalte alimente deasupra. Nu introduce alimente calde direct în frigider. Asigură-te că pachetele de alimente desfăcute sau resturile de mâncare sunt înfoliate sau sigilate în caserole când le introduci în frigider.
Totodată, pentru o bună igienă alimentară spală frecvent echipamentele frigorifice, mai ales dacă în acestea au fost vărsate accidental diverse alimente lichide.
Ia toate măsurile pentru a preveni contaminarea!
Aceasta apare când bacteriile sunt transferate de pe un obiect/aliment pe un alt obiect/aliment, cu consecințe periculoase. Așadar, o regulă importantă de igienă alimentară spune că e important să cureți imediat suprafețele unde a fost manipulată carnea crudă. Totodată, ustensilele care au fost folosite la prelucrarea cărnii crude ar trebui păstrate separat de celelalte. Dacă nu este posibil, ele trebuie spălate și dezinfectate atent.
Folosește întotdeauna prosoape de bucătărie curate și dezinfectate sau de unică folosință. Ține minte, un prosop de bucătărie este la fel de curat ca și ultimul loc care a fost șters cu el. Cârpele și bureții de bucătărie umezi sunt mediul ideal pentru proliferarea bacteriilor.
Șterge cu multă atenție blaturile de bucătărie și folosește soluții dezinfectante. Tocătoarele de asemenea trebuie spălate riguros imediat după ce le utilizezi și e indicat să ai câte unul pentru fiecare tip de aliment (carne, legume etc.).
Chiuveta este folosită zilnic și dacă nu este curățată și ea poate deveni o sursă de germeni care pot contamina alimentele. Spal-o în fiecare zi după ce termini de spălat vasele, acțiune care nu trebuie amânată prea mult după folosirea lor pentru a nu permite alterarea resturilor de alimente și dezvoltarea bacteriilor.
Servirea mâncării trebuie să fie riguroasă
Pentru a menține igiena alimentară, servirea mâncării trebuie să se supună unor reguli. Folosește linguri sau clești de bucătărie pentru a servi mâncarea (câte o ustensilă pentru fiecare fel de mâncare). Profesioniștii din alimentație nu ar trebui să manipuleze mâncarea și banii în același timp. Cât privește alimentele vrac acestea trebuie ținute acoperite și la o distanță sigură de clienți.
Atenție la termenul de valabilitate!
Cumpără întotdeauna alimente din surse de încredere, al căror termen de valabilitate este menționat clar. Cel mai indicat este să existe o rotație a alimentelor în frigider. Alimentele proaspete ar trebui așezate în spatele celor mai puțin proaspete pentru a se evita riscul de expirare și alterare a produselor vechi în interiorul frigiderului.
Mare grijă la resturile de alimente
Igiena alimentară presupune acordarea atenției și față de resturi sau deșeuri. Resturile alimentare pot deveni foarte ușor surse de bacterii, ca urmare a procesului de descompunere. Folosește coșuri de gunoi cu capac, care se deschid apăsând o pedală. Utilizează saci menajeri care se pot închide odată ce s-au umplut și du gunoiul când știi că ai aruncat resturi care se alterează ușor.
Erorile din alimentație
07.01.2024