Reguli generale pentru un regim alimentar sanatos
Daca iti doresti sa slabesti, sa iti mentii greutatea sau pur si simplu vrei sa iti pastrezi sanatatea ia in considerare regulile noastre pentru un regim alimentar sanatos!
31.01.2014
Timp estimat de citire:
5 minute, 2 secundeCiteste si aplica regulile noastre si vei avea un regim alimentar sanatos!
Mananca de cel putin 3 ori pe zi!
Este de preferat, daca ai posibilitatea, sa iei chiar patru mese pe zi, structurate astfel: mic dejun – gustare – pranz – cina sau mic dejun – pranz – gustare – cina (care nu va fi servita mai tarziu de ora 20). Aceasta intrucat la fiecare proces de digestie al alimentelor se consuma o anumita cantitate de energie (calorii) si, prin urmare, cu cat iei mai multe mese, cu atat mai multa energie vei consuma.
Micul dejun nu trebuie sa lipseasca niciodata din doua motive. In primul rand , dimineata si in prima parte a zilei consumul energetic al organismului este cel mai mare. De aceea este recomandat sa se consume alimentele cele mai bogate in calorii dimineata si la masa de pranz. Tot din acest motiv, masa de seara este recomandabil sa nu fie mai tarziu de ora 20 si sa se consume alimente cu un continut caloric mai redus (de exemplu salate, eventual cu putina carne slaba sau peste ). In al doilea rand, atunci cand se sare peste micul dejun (multa lume sare chiar si masa de pranz) organismul va fi lipsit de energia necesara desfasurarii activitatilor zilnice, astfel incat se va ajunge inevitabil la consumul unor cantitati mai mari de alimente la masa de seara, cand consumul energetic al organismului este cel mai redus. Asa ajungi sa te ingrasi mult mai usor.
Nu sari peste mese!
Trebuie avut in vedere ca a manca mult nu inseamna neaparat mult cantitativ. Exista alimente foarte concentrate caloric care, consumate chiar si in cantitati ce nu par mari, ingrasa foarte mult (de exemplu, dulciurile, cerealele cu diverse adaosuri de fructe confiate si zahar, alimentele bogate in grasimi etc.).
Evita sa mananci intre mese!
„Ciugulitul” in fuga pacaleste cel mai usor, pentru ca niciodata nu vei putea tine cont exact de cat mananci. De asemenea, cand esti pe fuga vei gusta produse bogate caloric.
Savureaza mancarea!
La masa asaza toata mancarea in farfurie (este de evitat „ciugulitul” din platouri sau oale), taie totul in bucati mici, mesteca bine alimentele. Mananca incet, cu pauze, lasand din cand in cand tacamurile din mana. Aceasta pentru a da timp organismului sa savureze mancarea si sa obtinem mai rapid senzatia de satietate.
Bea multe lichide!
Consuma cat mai multe lichide, cel putin 2,5 litri/zi: apa, sifon, ceai neindulcit, cafea fara zahar. Nu sunt recomandate sucurile de niciun tip, nici macar cele light. Consuma-le numai ocazional. Este extrem de important sa nu obisnuim copiii cu aceste produse intrucat le va fi foarte greu sa renunte la ele.
Limiteaza cantitatea de zahar!
Consumul de zahar sau miere de albine trebuie limitat pe cat posibil. Se pot folosi indulcitori: naturali (de exemplu, xylitolul – indulcitor 100% natural extras din porumb) sau indulcitori sintetici (zaharina, aspartam, ciclamat ). La indulcitorii naturali trebuie tinut cont de faptul ca si ei au un numar de calorii dar, de regula, cam la jumatate fata de zahar.
Redu cantitatea de ulei!
Utilizarea uleiului la gatit trebuie redusa la cat de putin posibil. Pune un strop de ulei la salate, la sote-uri, la ciorbele de legume. Ciorbele nu trebuie „drese” cu smantana . Se poate folosi in schimb un pic de iaurt. Carnea va fi gatita la gratar, fiarta, la cuptor, dar nu prajita in ulei! Trebuie evitate chiftelele, snitelul si orice alt tip de aliment preparat pane, intrucat acestea absorb foarte mult ulei si aduc extrem de multe calorii.
Evita grasimea animala!
Multi considera ca o mancare fara grasime nu este gustoasa. Acest lucru este fals si reprezinta o chestiune de obisnuinta. Se pot adauga un strop de ulei si multiple condimente care pot face o mancare savuroasa. Se pot folosi urmatoarele tipuri de condimente: lamaie, piper, boia, orice condiment din plante (cimbru, oregano etc.). Ceapa, usturoiul si hreanul nu trebuie consumate pe stomacul gol intrucat accentueza senzatia de foame.
Atentie la painea pe care o consumi!
Datorita continutului mai mare de fibre alimentare, consuma numai paine neagra sau integrala, graham, de secara sau cu tarate (nu paine alba). Painea va fi consumata in special la micul dejun. Cerealele sunt foarte sanatoase, dar trebuie stiut ca au mai multe calorii decat painea, mai ales daca au si diverse adaosuri (de stafide, fructe confiate etc.).
Nu consuma alcool si limiteaza cantitatea de cafea
Este interzis consumul regulat al bauturilor alcoolice de orice tip. Acestea au si ele un continut destul de important de calorii, mai ales berea, vinurile dulci sau orice alt tip de bautura dulce. In cazul in care consumi totusi alcool, nu bea niciodata pe stomacul gol, la inceputul mesei, ci numai dupa masa (la desert) si de preferinta consuma vin rosu. Aceasta intrucat alcoolul creste si el pofta de mancare.
Se pot bea una-doua cafele pe zi, nu foarte tari si, de asemenea, nu pe stomacul gol (si cafeaua stimuleaza pofta de mancare). Poti consuma in schimb ceaiuri neindulcite in orice cantitate.
Consuma alimente bogate in fibre!
Consuma cat mai multe fibre alimentare: salate, legume, fructe. La fructe trebuie avut insa in vedere aportul de calorii care este cu atat mai mare cu cat fructul este mai dulce. De aceea este de preferat sa nu consumi fructe foarte coapte si sa eviti fructele cu continut caloric foarte mare (struguri, prune foarte coapte, banane etc.). Consuma fructele separat de restul alimentelor, spre exemplu la gustare.
Este esential sa deprinzi copiii cu aceste reguli inca de cand sunt mici. Aceasta este singura modalitate de a-i feri de tentatiile din ce in ce mai mari ale societatii de consum in care traim si unde reclamele la produse alimentare si produsele in sine (cu ambalaje care mai de care mai apetisante) sunt, de multe ori, irezistibile si pentru adultii constienti de pericolul obezitatii.
Dr. Loreta Guja
Medic specialist endocrinolog Lotus Medical Center, Bucuresti
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024