Reset Diet, un nou trend, o dietă eficientă
În vremuri în care comunicațiile digitale iau locul celor directe, e firesc să adoptăm obiceiuri de… calculator. Dacă acesta se resetează, de ce nu s-ar putea reseta și metabolismul tău?! Ce bine ar fi dacă printr-o singură apăsare de buton am reveni la “datele din fabrică” și ai fi la fel de sănătos ca atunci când ai venit pe lume…? Evident, lucrurile sunt cu mult mai complicate, dar astăzi avem așa-zisa “Body Reset Diet”, o dietă de 15 zile , lăudată de mulți ca fiind simplă și ușor de urmat.
13.07.2020
Timp estimat de citire:
6 minute, 5 secundeObiectivele acestei diete sunt stimularea metabolismului și pierderea rapidă în greutate. Să fie adevărat?! Câte alte diete nu promit același lucru și în practică se dovedesc a fi inutile… Ca o caracterizare generală, ne aflăm în fața unei diete bazată pe smoothie-uri și alimente integrale, în care exercițiile fizice sunt foarte importante. Însă pentru că restricția calorică este foarte serioasă cred că dieta este greu de urmat pe termen mai lung.
Puține calorii și exerciții fizice
Dieta în sine a fost concepută de un antrenor personal care crede, pe bună dreptate, că oamenii sunt mai încrezători în posibilitatea de a scădea în greutate dacă inițial pierd multe kilograme în scurt timp. Așa este logic din punct de vedere psihologic. Ești încurajat de rezultatele bune de la început și ești gata să mergi mai departe. Rețetele alimentelor ce trebuie preparate sunt simple, efortul în bucătărie fiind minim. Principalele rețete sunt, așa cum am mai spus, smoothie-uri de aproximativ 300 de kilocalorii, gustări de 100-200 de kilocalorii, iar o masă are în total în jur de 400 de kilocalorii. Aportul caloric zilnic nu depășește 1400 de kilocalorii. Desigur, se adaugă exerciții fizice, însă acestea se desfășoară în perioade de 5-10 minute. Deși sunt intense, ele nu durează mult în așa fel încât să fie evitat efectul de potențare a apetitului ce apare după sport.
Fazele dietei
Autorul împarte cele 15 zile în faze de câte 5 zile, fiecare cu o anume rutină dietetică și de sport. Numărul de mese zilnice este 5, iar dacă în prima faza ele constau exclusiv din smoothie-uri, în faza finală apar mai multe mese solide.
- În faza 1, fiecare masa e înlocuită cu un smoothie și sunt admise 2 gustări. Adaugă minimum 10 000 de pași.
- În faza 2, două mese se înlocuiesc cu smoothie-uri, o masă este solidă și se admit 2 gustări. Cei 10000 de pași rămân, dar se adaugă 5 minute de exerciții de rezistență, care trebuie să fie diferite și în număr de 4. Exercițiile de rezistență se fac numai în 3 zile, din cele 5 ale fazei 2
- În faza 3, rămâne doar un smoothie, la care se adaugă 2 mese solide și 2 gustări. Exercițiile și cei 10000 de pași trebuie să se facă zilnic.
Dacă te întrebi ce se întâmplă după cele 15 zile, e simplu: se continuă pe termen nedefinit (chiar pe viață) cu faza 3, dar ai 2 “cheat-days” pe săptămână, când poți mânca și bea ce dorești.
Dieta are unele beneficii clare:
- Te poate ajuta să slăbești, cel puțin în primele zile. Restricția calorică este evidentă, deci kilogramele se duc. Totuși există multe diferențe individuale legate de deperdiția ponderală (vârsta, sexul, greutatea de la care pornești), de aceea realizările pot fi diferite de la o persoană la alta.
- Te motivează la început, mai ales că este vorba de numai 15 zile. Studiile arată într-adevăr că slăbitul e văzut ca un succes și acest fapt e legat de o scădere ponderală durabilă în timp. În schimb, dacă inițial rezultatele sunt mediocre, ești mai degrabă tentat să renunți.
- Regimul e bogat în alimente sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, fructele oleaginoase, lactatele hipolipidice și alte alimente bogate în proteine. Toate sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, ultimele fiind asociate cu scăderea în greutate și cu evitarea unor boli cronice.
Problemele acestei diete ar putea fi:
- Aduce mult prea puține calorii, ceea ce, alături de slăbitul rapid, poate încetini rata metabolismului bazal și poate duce la pierderi de masă musculară. Totuși consumul de alimente bogate în proteine și exercițiile de rezistenta pot contrabalansa aceste efecte.
- Caloriile puține induc eliberarea unei mari cantități de hormoni ai foamei, ceea ce poate scădea aderența la program.
- Consumul limitat de alimente poate induce pe termen lung deficiente nutritionale si pierderi de masa musculara.
- Pe termen lung e dificil de urmat, mai ales ca are mese lichide care sunt ceva mai puțin sățioase.
În ce constau alimentele permise:
- Smoothie-urile au o bază lichidă (apă, apă aromatiză, lapte de vacă sau vegetal degresat), proteine (pudre proteice, tofu sau iaurt), grăsimi sănătoase (avocado, nuci, semințe) și ingrediente bogate în fibre (fructe și legume frunze). După culoare, există trei tipuri de smoothie: alb, roșu sau verde;
- Gustări – acestea trebuie să aibă cam 150 de kilocalorii, să aibă un conținut scăzut de zaharuri și să aibă măcar 5 grame de proteine și fibre (edamame, popcorn, biscuiți integrali cu brânză fără grăsime etc.)
- Mesele solide sunt gătite în casă și trebuie să aibă aproximativ 200-600 kilocalorii. Ingredientele trebuie să fie minim procesate și să conțină un raport bun între proteine, fibre și grăsimi sănătoase (salate, sandvișuri, supe, legume sotate, omletă de albușuri)
- Băuturile permise sunt apa, cafeaua neagră sau ceaiurile neîndulcite
Există și alimente ce trebuie evitate. În primele 15 zile nu se recomandă lactate integrale, alimente prăjite sau înalt procesate, cereale rafinate, sucuri sau alcool.
Exemplu de plan alimentar:
Faza 1
- Mic dejun: smoothie alb, din lapte degresat, iaurt grecesc, banană, măr, scorțișoară și migdale;
- Gustare: apio și unt de migdale;
- Prânz: un smoothie roșu din afine, căpșuni, portocale, pudră proteică și semințe de in
- Gustare: floricele de porumb fără grăsime
- Cină: un smoothie verde din spanac, avocado, pere, struguri, iaurt grecesc și suc de limetă
Faza 2
- Mic dejun: un smoothie alb din iaurt grecesc, piersici, zmeură, fistic, ghimbir și suc de limetă
- Gustare: un biscuit integral cu humus
- Prânz: smoothie roșu din zmeură, portocală, lapte de migdale și pudră proteică
- Gustare: edamame
- Cină: pâine integrală cu carne de vită
Faza 3
- Mic dejun: smoothie alb din iaurt grecesc, mango, ananas, semințe de in și banane
- Gustare: o pară și felii de piept de curcan
- Prânz: Supa de dovleac
- Gustare: Biscuiți integrali cu unt de arahide
- Cină: legume la tigaie cu orez și carne de pasăre
În concluzie, dieta se bazează pe mese hipocalorice și exerciții ușoare. Scăderea ponderală poate fi importantă, dar în același timp dieta poate conduce la lipsa unor nutrienți în cantitate suficientă și la o senzație continuă de foame. Ne aflăm în fața unei diete ce poate fi încercată, dar al cărei succes depinde de particularități individuale.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024