Retentia de apa se invinge fara sare
Sarea nu are calorii. Totusi, un consum mare de sare este asociat cu cresterea in greutate, in timp ce limitarea consumului determina si scaderea in greutate. Motivul este retentia de apa.
29.05.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeAfla cum poti sa scapi de problemele cauzate de retentia de apa!
Organismul foloseste electrolitii, adica acea categorie de substante chimice din care fac parte postasiul si sodiul din sare, pentru a conduce impulsurile nervoase in corp. Pentru o buna functionare a organismului este necesar sa avem in mod constant o concentratie optima de electroliti. Când mâncam prea multa sare, echilibrul electrolitic se strica, concentratia de sodiu devine prea mare, iar corpul are nevoie de mai multa apa pentru a dilua concentratia crescuta.
Asa se explica setea care apare dupa ce consumam ceva sarat. Si tot asa se explica si faptul ca apa migreaza din sistemul circulator in celule, celule care isi maresc volumul si determina, in final, disconfort, crestere in greutate si aspectul neplacut al pielii. Procesul este insa reversibil si, limitând consumul de sare se ajunge la efectul invers. Corpul va scoate apa din celule si o va dirija catre sistemul circulator si rinichi, iar retentia de apa este in acest fel combatuta.
Renunti la excesul de sare si poti slabi!
Multe diete rapide se bazeaza pe eliminarea consumului de sare care conduce la pierderea in greutate prin eliminarea apei, nu a tesutului adipos. De aceea, când vei reintroduce sarea in dieta, vei recâstiga kilogramele pierdute. Mai mult, sarea se afla din abundenta in produse dense in calorii si sarace in fibre, adica in acele alimente servite in fast-food-uri, semipreparate si in cele gata gatite si preambalate pe care le poti lua din supermarket. Asadar, daca ai grija sa limitezi consumul de sare pentru a combate retentia de apa, vei ajunge implicit sa slabesti fiindca vei fi nevoit sa eviti si aceste alimente.
Cum poti reduce sare din alimentatie
- Citeste etichetele produselor. Atentie maxima la produsele care contin catitati mari de sare precum dressingurile, sosul de soia, bulionul, salatele gata preparate si ambalate, precum si condimentele de tipul mustarului, ketchup-ului sau sosurile gata preparate pentru gratare. Acestea trebuie inlocuite cu aceeasi gama de produse, dar marcate „sodium-free”, deoarece contin mai putin de 5 miligrame de sare, sau, si mai bine, cauta produsele „salt-free”.
- Sarea se ascunde sub denumiri diverse. Pe etichetele produselor, sarea poate avea diverse denumiri. De aceeea, ai grija la aditivi precum glutamat monosodic (MSG), bicarbonat de sodiu, praf de copt si benzoat de sodiu, pentru ca toti acesti aditivi sunt compusi ai sodiului.
- Gateste acasa. Sarea actioneaza ca un conservant natural, de aceea chiar si unele alimente care nu par sa fie procesate excesiv contin cantitati mari de sare. Prin urmare, cel mai sigur este sa gatesti acasa, pentru a controla perfect tot ceea ce pui in farfurie.
- Foloseste condimente in locul sarii. Fara sare nu inseamna fara savoare. Pieptul de pui si cotletele de porc se pot marina in suc de lamâie, in suc de portocale sau in vin, pestele se poate rula in susan inainte de coacere, carnea de vita poate fi pusa intr-un amestec de ceapa, ardei, salvie si cimbru. Pentru plus de savoare poti folosi si fructe, nu doar legume. De exemplu, combinatiile de caise uscate, stafide si ardei galben cu piper pot da aroma fabuloasa fripturilor. Morcovii pot fi fierti in scortisoara si nucsoara, iar pe cartofi poti presara marar si patrunjel inainte de gatire. Peste paste, poti pune in loc de sare usturoi proaspat tocat. Daca vrei sa gatesti cu brânza, alege mozzarella proaspata sau brânzeturi etichetate cu „Low Sodium” – „sodiu scazut”.
Livia Lucan
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024