Rețeta autentică de sos chimichurri. Cum prepari acest ingredient delicios
Consumul de sos chimichurri este specific țărilor latino-americane, dar acest ingredient a devenit cunoscut și în alte zone ale lumii datorită combinației unice de arome și gustului specific. Sosul chimichurri a apărut în Argentina, unde a devenit deja un element reprezentativ al bucătăriei tradiționale, însă în jurul originii sale s-au țesut mai multe legende, unele atribuind britanicilor sau spaniolilor un rol important în acest sens.
13.01.2025
Timp estimat de citire:
5 minute, 45 secundeDe-a lungul timpului, rețetele de sos chimichurri s-au modificat în oarecare măsură și nici în prezent nu putem spune că există o rețetă cu cantități și ingrediente standard. Aceasta pentru că unii preferă un sos chimichurri mai iute, alții mai aromat, cu un gust mai mult sau mai puțin înțepător sau un iz de usturoi mai mult sau mai puțin pronunțat.
În acest articol noi îți vom prezenta o variantă cât mai echilibrată de sos chimichurri, pe care o poți „regla” din ingrediente, în funcție de preferințe.
Sos chimichurri – legende despre origini
Nu se poate ști cu exactitate cine și când a creat primul sos chimichurri pentru că sunt vehiculate mai multe variante pe care însă nimeni nu le poate confirma cu probe concrete. Astfel, argentinienii susțin că ei consumau sos chimichurri încă dinainte ca America să fie descoperită de Cristofor Columb, iar denumirea acestuia provine de la un vechi trib indigen care folosea acest termen pentru sosurile folosite pentru a conserva carnea.
Pe de altă parte, spaniolii spun că sosul chimichurri a fost adus în Argentina de imigranții basci și că este o variantă îmbunătățită a sosului tximitxurri pe care îl foloseau pentru carnea la grătar.
O altă legendă plasează apariția sosului la începutul secolului XIX și o atribuie prizonierilor britanici capturați în urma unei bătălii purtate în zona estuarului care separă Argentina de Uruguay. Conform legendei, aceștia ar fi cerut gardienilor să le ofere curry. În lipsa acestuia, a fost încropit un înlocuitor din ingredientele aflate la dispoziție, care a primit denumirea de sos chimichurri, inspirată din apelul imperios al britanicilor „give me curry!”.
În fine, ultima legendă atribuie denumirea de sos chimichurri unui imigrant irlandez pe nume pe nume James McCurry, Jimmy pentru prieteni. Ajuns în Argentina în secolul XIX, acesta ducea dorul sosului Worcestershire de acasă, pe care a încercat să-l încropească din ingredientele pe care le avea la îndemână. Astfel ar fi creat sosul chimichurry denumit astfel de localnici după numele său – Jimmy McCurry.
Sos chimichurri – ingrediente și mod de preparare
După cum spuneam, există mai multe variante de sos chimichurri care diferă în funcție de regiuni, dar și de preferințele fiecăruia în ceea ce privește gustul și aroma. Noi am ales rețeta clasică pe care ți-o prezentăm în continuare, după care îți vom arăta și cum poate fi modificată.
Așadar, pentru un sos chimichurri clasic ai nevoie de:
- O ceapă medie;
- 3 căței de usturoi;
- O legătură de pătrunjel;
- Un ardei iute;
- 120 de mililitri de ulei de măsline;
- Două linguri de oțet din vin roșu;
- O linguriță de oregano;
- Sare și piper proaspăt măcinat.
Modul de preparare este extrem de simplu, dar pentru aceasta vei avea nevoie și de un mojar cu pistil folosit de obicei pentru a pisa usturoiul.
Ceapa, usturoiul, pătrunjelul și ardeiul iute se taie mărunt cu un cuțit după care se pun în mojar și se strivesc ușor. Se adaugă apoi treptat uleiul și oțetul, iar ingredientele se strivesc în continuare cu pistilul până când capătă consistența unei paste. La final se adaugă sarea și piperul și se mai amestecă pentru a se omogeniza. Dacă vrei să prepari sos chimichurri cu mai puțin efort, în loc să pisezi ingredientele în mojar, le poți da prin blender.
În variantele mai vechi, sosul chimichurri se prepara folosind saramură în loc de oțet, în timp ce alții preferă să folosească zeamă de lămâie. Pentru un gust mai intens de usturoi poți adăuga mai mulți căței, iar pentru un sos mai picant poți pune un ardei în plus sau fulgi de chili. Alte ingrediente care pot fi folosite pentru a prepara sos chimichurri sunt cimbrul, busuiocul și alte ierburi aromatice.
Sos chimichurri – cum se consumă
Sosul chimichurri este un sos pentru carne, astfel că merge foarte bine cu friptura la cuptor sau pe grătar. De asemenea, poți folosi sos chimichurri pe post de marinadă în care să ții carnea la macerat câteva ore înainte de a o prepara după cum dorești. Este foarte important de reținut că sosul nu se consumă imediat după ce l-ai preparat, ci se lasă la rândul său să se marineze circa 30 de minute pentru ca aromele să se întrepătrundă. Dacă dorești un sos cu arome mai puternice este de preferat să folosești ierburi aromatice proaspete iar pentru marinade poți folosi condimente uscate.
La masă poate fi întins peste friptură sau poate fi servit într-un bol în care să înmoi fiacre bucată de carne. Se potrivește atât cu carnea roșie, cât și cu carnea albă și peștele, însă nimic nu te împiedică să îl savurezi și alături de cartofi sau de legume la grătar.
Dacă îți mai rămâne sos după masă, îl poți păstra până la o săptămână la frigider într-un recipient închis, însă înainte de a-l consuma trebuie să-l lași să ajungă la temperatura camerei pentru a-și recăpăta savoarea.
Sos chimichurri – proprietăți și beneficii
Sosul chimichurri are în compoziție doar ingrediente naturale, majoritatea cunoscute și datorită conținutului de substanțe nutritive și alți compuși cu efecte benefice asupra organismului. Astfel, usturoiul este considerat un antibiotic natural datorită efectului antimicrobian și antiviral conferit de substanța care îi dă aroma specifică, numită aicină. La rândul său, pătrunjelul este o sursă bogată de vitamina C, care întărește imunitatea și protejează organismul împotriva efectelor nocive ale unor compuși din interiorul său, numiți radicali liberi.
Ceapa conține la rândul său vitamina C alături de vitamina A și vitamina E, care joacă și ele un rol important în susținerea sistemului imunitar, la care se adaugă și fibre necesare în procesul de digestie.
Iuțeala ardeiului este dată de capsaicină – o altă substanță benefică pentru imunitate, metabolism, digestie și sănătatea cardiovasculară.
Așadar, în afară de savoarea specifică, ai suficiente motive să încerci rețeta pe care ți-am prezentat-o și să începi să incluzi tot mai des în meniu sos chimichurri.
Crăciun în varianta light. Rețete tradiționale fără kilograme în plus
19.12.2024