Rețeta de ciocolată Dubai de casă pentru masa de Crăciun
În mod sigur ai auzit de ciocolata Dubai care a devenit mai întâi virală pe Tiktok, iar de aici a devenit cunoscută pentru o mare parte din utilizatorii de internet, cel puțin de la noi din țară. Având în vedere popularitatea pe care a câștigat-o în mediul online într-un timp atât de scurt, în lumea reală ciocolata Dubai a apărut prin magazine la niște prețuri destul de piperate, ce i-au făcut pe mulți să renunțe la tentația de a o gusta.
09.12.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 42 secundeTotuși, există și o parte bună pentru că tot în mediul online au început să circule diferite rețete de ciocolată Dubai, care poate fi preparată destul de ușor și acasă, cu costuri mai mici și un efort minim.
Pentru că se apropie Crăciunul și ne-am gândit că ciocolata Dubai ar putea fi un desert special în acest an, ne-am decis să îți prezentăm și noi o astfel de rețetă.
Ce e atât de special la ciocolata Dubai
Nu trebuie să-ți închipui că ciocolata Dubai provine chiar de acolo, fiind vorba de un produs de cofetărie inspirat dintr-un desert specific zonei orientale. Ceea ce face ca ciocolata Dubai să pară specială este faptul că propune o combinație de ingrediente care până acum nu a mai fost pusă în valoare la noi și mai ales promovarea intensă de care a avut parte pe rețelele de socializare. În esență, ciocolata Dubai este o combinație de ciocolată, cremă de fistic și cataif care sunt niște tăiței subțiri cu umplutură de migdale sau nuci, specifici deserturilor orientale.
Astfel, ciocolata Dubai îmbină gustul dulce al ciocolatei cu cel ușor sărat al fisticului și cu textura crocantă a cataifului, oferind o experiență senzorială interesantă celor care o gustă mai ales pentru prima dată. După cum vei vedea în continuare, ciocolata Dubai nu poate fi considerată un produs exclusivist deși unele campanii din online și prețurile la care poate fi găsită în unele magazine vor să dea de înțeles acest lucru, iar cu un minim efort și cu ingredientele necesare poate fi preparată acasă de oricine.
De ce ingrediente ai nevoie pentru ciocolata Dubai
Fiind vorba de o rețetă de casă, cantitatea ingredientelor pentru ciocolata Dubai poate varia în funcție de cât de numeroasă este familia iar având în vedere și contextul e posibil să ai nevoie de mai mult dacă aștepți musafiri de Crăciun. Noi îți vom prezenta cantitățile standard, pe care le poți modifica după cum dorești, respectând însă proporțiile.
Astfel, lista de ingrediente include:
- 200 de grame de ciocolată neagră cu minim 75% cacao;
- 200 de grame de ciocolată cu lapte;
- 200 de grame de cataif
- 200 de grame de cremă de fistic;
- 50 de grame de unt;
- O linguriță de ulei de cocos;
- 50 de grame de zahăr.
Crema de fistic pentru ciocolata Dubai poate fi preparată și acasă, dând prin blender 200 de grame de fistic, decojit, până când devine pastă, adăugând apoi puțin unt și zahăr. Se amestecă din nou, după care se adaugă treptat smântână pentru frișcă și câțiva stropi de esență de trandafir pentru aromă.
Cum se prepară ciocolata Dubai
Pentru a prepara ciocolata Dubai trebuie să parcurgi patru etape, aceasta în cazul în care alegi să faci și crema de fistic tot acasă. Dacă ai cumpărat-o de-a gata de la magazin, evident că vei sări peste etapa descrisă mai sus și te vei concentra pe celelalte trei după cum urmează:
Pregătirea cataifului
Mai întâi se pregătește cataiful, care trebuie prăjit puțin la tigaie pentru a-i da textura crocantă și a-i activa aroma specifică. Pentru aceasta, se pune puțin unt la topit într-o tigaie la foc mic, adăugând apoi zahărul și amestecând până când acesta se dizolvă în unt. După aceea se iau tăițeii de cataif și se mărunțesc în bucăți mai mici care se pun în tigaia menținută la foc mic pe aragaz. Se amestecă în continuu timp de 5-8 minute până când tăițeii capătă o culoare aurie, după care se pun pe o farfurie și se lasă deoparte (deocamdată), pentru a se răci.
Topirea ciocolatei
Ciocolata se topește în baie de aburi iar pentru aceasta trebuie să pui o oală cu apă la fiert iar deasupra acesteia să așezi un vas rezistent la căldură, astfel încât acesta să fie încălzit de aburii care se degajă din apa fierbinte. Ciocolata albă și cea neagră se rup în bucățele cât mai mici pentru a se topi mai ușor (o poți da și pe răzătoare), se pun în vasul rezistent și se amestecă ușor cu o lingură până când capătă consistență lichidă. Se adaugă apoi uleiul de cocos și untul continuând să amesteci ușor cu lingura până când amestecul se omogenizează.
Combinarea componentelor principale
Pentru această etapă ar fi ideal să ai la dispoziție niște forme din silicon, însă poți folosi și o tavă mai mică în care să întinzi ciocolata. Așadar, se ia ciocolata topită și mai întâi se întinde uniform un strat subțire pe fundul tăvii sau în formele de silicon. Apoi se ia cataiful prăjit mai înainte și se presară la fel de uniform peste stratul de ciocolată. Poți să-l întinzi pe tot și totodată poți să mai păstrezi cam un sfert pentru a-l adăuga la final pe deasupra. Urmează apoi crema de fistic, în care dacă preferi mai poți adăuga și o mână de fistic măcinat mai grosier, pentru a face ciocolata mai crocantă. Crema de fistic se întinde la rândul său pe toată suprafața pentru a acoperi stratul de cataif de dedesubt.
La final se acoperă totul cu restul de ciocolată topită care se întinde uniform iar dacă ai mai păstrat cataif, acesta se presară pe deasupra.
Pentru a putea fi servită, ciocolata Dubai mai trebuie doar să se întărească, iar în acest scop se pune la frigider, unde se lasă cel puțin două ore. Când este suficient de tare se scoate din formele de silicon sau din tavă și se taie în bucăți mai mici la dimensiunea dorită. În cazul în care mai rămâne ciocolată și după masa de Crăciun, aceasta se păstrează în continuare la rece și, cine știe, poate îți mai ajunge până la Revelion.
Pregătește fursecuri de Crăciun acasă. Rețete simple și rapide
09.12.2024