Rețetă de cozonac cu mac, perfectă pentru începători
Se apropie Crăciunul iar din meniul tradițional pentru această sărbătoare nu poate lipsi cozonacul cu mac, alături de alte preparate specifice pe care ai așteptat tot anul să le savurezi alături de cei dragi. Ai putea să te pregătești din timp și să comanzi un cozonac cu mac sau să mergi sa-l cumperi direct din magazin, însă oricât de bun ar fi, parcă nu are savoarea unuia preparat acasă. În plus, mirosul de cozonac cu mac proaspăt scos din cuptor ce "inundă" casa face parte din farmecul Crăciunului și ar fi păcat să nu te bucuri de el, mai ales că nu ai parte foarte des de astfel de ocazii.
05.12.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 45 secundeDacă nu ai mai preparat până acum cozonac cu mac sau daca ai încercat și nu ți-a ieșit chiar ce trebuia, probabil că ai ales o rețetă prea complicată sau te-ai inspirat dintr-o sursă greșită. De aceea îți vom prezenta în continuare o rețetă simplă de cozonac cu mac pe care te încurajăm să o încerci.
Ce ingrediente îți trebuie pentru un cozonac cu mac
Pentru a-ți fi mai ușor să le procuri și să le gestionezi, vom împărți ingredientele pentru cozonacul cu mac în trei categorii după cum urmează:
Ingrediente pentru aluat:
- 400 de grame de făină;
- 10 grame de drojdie uscată sau 30 de grame de drojdie proaspătă;
- 200 de mililitri de lapte;
- 100 de grame de zahăr;
- 100 de grame de unt;
- 5 gălbenușuri;
- Coaja rasă de la o jumătate de lămâie;
- Un praf de sare;
- Esență de vanilie.
Ingrediente pentru umplutură
- 350 de grame de mac;
- 200 de mililitri de lapte;
- 150 de grame de zahăr;
- Două albușuri;
- 20 de mililitri de esență de rom;
- Coaja rasă de la cealaltă jumătate de lămâie;
- Un praf de sare;
- Sucul de la o portocală stoarsă;
- O linguriță de coajă rasă de portocală.
Ingrediente pentru decor
- Două linguri de lapte;
- Două gălbenușuri;
- O lingură de zahăr;
- Semințe de mac.
Cum se prepară aluatul pentru cozonac cu mac
După ce ai pus toate ingredientele în ordine este momentul să începi să te apuci de treabă iar prepararea oricărui cozonac cu mac începe cu aluatul. Petru început, se pune făină într-un vas încăpător, se face o mică adâncitură în care se pune drojdia apoi 50 de mililitri de lapte ușor încălzit. Se amestecă ușor și se lasă 10 minute. În acest timp, laptele rămas se pune la încălzit, se adaugă coaja de lămâie rasă, zahărul și esența de vanilie și se lasă pe foc până când zahărul se dizolvă complet. Se lasă să se răcească puțin iar după ce trec cele 10 minute se adaugă laptele peste făină, împreună cu gălbenușurile și sarea. Se frământă circa 5 minute după care se adaugă treptat untul ținut în prealabil la temperatura camerei pentru a se înmuia. Aluatul de cozonac cu mac trebuie frământat 25-30 de minute până când devine elastic și nu se mai lipește de vas.
Apoi se unge un alt vas cu puțin ulei și se transferă aluatul acoperind vasul respectiv cu un prosop sau cu folie de plastic. Se lasă la dospit la căldură, iar după o jumătate de oră se mai frământă și se mai adaugă făină dacă este cazul. După încă o jumătate de oră se frământă din nou cam 10 minute iar la final se mai lasă la dospit timp de o oră.
Cum prepari umplutura de cozonac cu mac
Până când aluatul crește, ai suficient timp să te ocupi de umplutura de cozonac cu mac, iar în cele ce urmează te vom ghida și pe parcursul acestui proces. Mai întâi se macină semințele de mac întrucât acestea trebuie să absoarbă laptele, iar pentru aceasta poți folosi o râșniță manuală sau electrică.
Laptele se pune la fiert împreună cu sarea, zahărul, coaja de lămâie, sucul și coaja de portocală. După ce dă în clocot, laptele se ia de pe foc și se toarnă imediat peste semințele de mac măcinate, adăugând albușurile și esența de rom Se amestecă bine până când compoziția capătă consistența unei creme, apoi se lasă să se răcească până când aluatul este suficient de dospit.
Cum se îmbină aluatul cu umplutura
Odată ce ai ajuns în acest punct, cozonacul cu mac poate să capete formă iar pentru aceasta trebuie că îmbini cele două componente de care te-ai ocupat până acum. Mai întâi se răstoarnă aluatul pe o suprafață netedă și întinsă unsă cu puțin ulei, după care se taie în două parți egale. Una dintre bucățile de aluat se întinde cu sucitorul asemenea unei foi de plăcintă iar pe deasupra se unge uniform cu o jumătate din cantitatea de umplutură. Se rulează apoi bucata de aluat și se procedează în mod similar cu cealaltă parte. După aceea, cele două bucăți de aluat astfel rulate se așează în formă de cruce pe o hârtie de copt și se răsucesc cu grijă una în jurul celeilalte ca o împletitură.
Cum se ornează și cum se coace un cozonac cu mac
După ce ai finalizat operațiunea de mai sus, cozonacul cu mac se pune într-o tavă împreună cu hârtia de copt, iar înainte de a-l băga la cuptor mai trebuie să-l mai lași la dospit între o oră și o oră și jumătate, până când crește iar aluatul depășește marginile tăvii. Când acesta a crescut suficient poți pune cuptorul în funcțiune preîncălzindu-l la 180 degrade Celsius sau la foc mediu, în caz că folosești un cuptor pe gaz.
Până când cuptorul se încălzește mai trebuie să adaugi elementele decorative pe care le-am amintit mai devreme. Pentru aceasta, se bat gălbenușurile împreună cu laptele, iar cu acest amestec se unge cozonacul cu mac folosind o pensulă de silicon. Pe deasupra se presară apoi zahărul și semințele de mac, după care cozonacul e bun de pus la cuptor.
Se lasă la copt aproximativ o oră la o temperatură 175 de grade Celsius sau la foc mediu verificând din când în când să nu se ardă prea tare pe deasupra.
Așadar, aceștia sunt pașii de urmat pentru a prepara acasă un cozonac cu mac și sperăm că prin rândurile de mai sus ți-am fost de ajutor în acest demers.
Rețetă de cozonac cu mac, perfectă pentru începători
05.12.2024