Rețetă inedită cu varză la cuptor: aromată, delicioasă și sățioasă
Varza este o legumă plină de vitamine, minerale și alte substanțe benefice. Este o sursă excelentă de fibre și are foarte puține calorii. Este și un ingredient deosebit, impresionând prin versatilitate. Ea poate fi preparată în nenumărate moduri. Așa însă cu siguranță încă nu ai gătit-o!
28.11.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeDacă vrei să ieși din rutina rețetelor tradiționale și să încerci ceva nou, mergi la piață și cumpără o varză dolofană. E drept, nu sună tocmai promițător. Și, totuși, nu lasă aparențele să-ți stea în calea unei experiențe culinare grozave. Rețeta de varză la cuptor pe care ți-o propunem este pe cât de simplă, pe atât de surprinzătoare. Este o reală încântare pentru papilele gustative! Condimentele folosite fac o treabă excelentă, înnobilând varza: o transformă în cu totul altceva, conferindu-i o savoare neașteptată.
Ingrediente necesare pentru 8 porții:
- 1 căpățână medie de varză albă
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 ½ de lingurițe de coajă de lămâie rasă
- 1 lingură de suc de lămâie
- ¼ de linguriță de sare
- 5 linguri de unt nesărat
- 2 lingurițe de usturoi ras
- 1 linguriță de sare cu usturoi
- 1 linguriță de amestec de condimente cu lămâie și piper, fără sare
- ½ de linguriță de piper roșu, măcinat
- pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură (opțional)
- felii de lămâie pentru servire (opțional)
Mod de preparare:
- Pune la preîncălzit o tavă întinsă în cuptorul setat la 200 °C.
- Spală varza și usuc-o, folosind un prosop de hârtie. Îndepărtează frunzele ofilite, dacă este cazul. Taie-o pe jumătate, apoi fiecare jumătate în câte 4 felii groase. În total, trebuie să rezulte 8 felii. Nu îndepărta cotorul, pentru a ajuta feliile să rămână împreună.
- Pune într-un bol mic, uleiul de măsline și sucul de lămâie. Folosind o pensulă, unge feliile de varză pe ambele părți cu acest amestec. Presară-le cu sare.
- Scoate tava din cuptor; pune o hârtie de copt pe ea și așază feliile de varză într-un singur strat. Dă tava la cuptor, pentru 40-45 de minute, având grijă să întorci feliile de varză la jumătatea timpului de gătit.
- Între timp, topește untul într-o crăticioară, la foc mediu, timp de aproximativ 1 minut. Adaugă coaja de lămâie, usturoiul zdrobit, sarea cu usturoi și condimentul cu lămâie și piper.
- Când varza este rumenită, după încheierea ciclului de gătit, se scoate din cuptor și se unge cu acest amestec aromat, tot așa, pe toate părțile (aproximativ 1 ½ de lingurițe pe fiecare parte). Pune din nou tava în cuptor, la aceeași temperatură, pentru alte 5 minute.
- La final, se presară uniform piper roșu zdrobit peste feliile de varză. Se ornează cu pătrunjel și se servește cu felii de lămâie, dacă se dorește.
Preparatul se servește cald, ca atare sau ca garnitură la o friptură sau alături de alte legume. Se poate consuma atât la prânz, cât și la cină.
Poftă bună!
Valori nutriționale per porție: 139 de calorii, 11 g de grăsimi, 11 g de carbohidrați, 2 g de proteine, 4 g de fibre.
Sursa: www.eatingwell.com
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024