Rețete accesibile și rafinate pentru masa festivă de Crăciun sau Revelion
Cu siguranță, sărmăluțele și piftiile tradiționale nu pot lipsi de pe mesele românilor în perioada Sărbătorilor, însă ce părere ai avea dacă ai plusa cu o notă de rafinament din bucătăria internațională pentru masa de Crăciun și Revelion?
07.11.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 6 secundeIdeile de rețete pe care le vei găsi în acest articol sunt o bună sursă de inspirație, pentru că pun într-o lumină nouă ingrediente simple și îți oferă câteva idei inedite despre modul în care le poți combina. Inspiră-te din aceste rețete și încearcă-le și tu acasă, pentru a „condimenta” masa de Crăciun și Revelion!
Tort marmorizzat pentru masa festivă de Revelion
Aspect de tort festiv, aluat proaspăt de chec și preparare rapidă – tort marmorizzat (tort marmorat, în română) este un desert pe gustul tuturor, pe care îl poți pregăți ori de câte ori ți-e poftă, deci nu numai pentru masa festivă de Revelion.
Ingrediente
- 200 g de făină;
- 100 g de zahăr;
- 100 g unt;
- 3 ouă;
- 60 ml lapte;
- 50 g de pudră de cacao;
- o lingură de praf de copt
Preparare:
Amestecă cu mixerul ouăle, zahărul și untul, apoi adaugă în compoziție, pe rând, laptele, făină și praful de copt. După ce pregătești forma de tort, toarnă jumătate din aluatul obținut. Apoi, amestecă pudra de cacao cu cealaltă jumătate de aluat și toarnă-l peste cel din tavă. Amestecă ușor cu o furculiță, astfel încât cele două aluaturi să se combine. Coace timp de aproximativ 40 de minute. Așteaptă să se răcească înainte de tăiere și servire.
Pachetele cu dovlecel și camembert pentru masa de Crăciun
Nu e nimic mai simplu decât aceasta rețetă aspectuoasă: trebuie doar să faci câteva clătite și să le umpli cu ingrediente delicioase și la îndemână, combinate într-un mod inedit.
Ingrediente pentru aluat
- 100 g de făină;
- 250 ml de lapte;
- un ou;
- o lingură de ulei.
Ingrediente pentru umplutură
- Un dovlecel, feliat și copt pe grătar;
- O roșie, decojită și tăiată cuburi;
- ½ cană de iaurt simplu;
- 100 g de brânză camembert, feliată;
- o legătură de ceapă verde, opărită cu apă clocotită.
Preparare
Amestecă toate ingredientele pentru aluat, încălzește o tigaie cu puțin ulei și pregătește clătite simple. Lasă clătitele să se răcească. Pune în mijlocul fiecărei clătite, pe rând, o felie de dovlecel, o bucățică de roșie, o felie de camembert și o lingură de iaurt. Prinde marginile clătitei și leagă cu ceapă verde. Odată ce pachețelele sunt gata, pune-le într-o tavă și dă-le la cuptor câteva minute, până se topește brânza camembert.
Ouă de prepeliță umplute pentru masa de Revelion
Toată lumea a gustat ouă umplute, însă ouăle de prepeliță frumos decorate cu boia și pătrunjel vor face cu siguranță deliciul meselor festive din această perioadă.
Ingrediente
- 24 ouă de prepeliță;
- ½ cană de oțet alb;
- ¼ cană de maioneză;
- 0 linguriță de muștar;
- 0 linguriță de oțet de mere;
- 0 linguriță de zahăr;
- sare și piper după gust;
- boia iute, pentru decor;
- 2 linguri de pătrunjel verde, tocat
Preparare
Așază cu grijă ouăle de prepeliță într-o oală și toarnă oțetul și apa până ce acoperi ouăle. Coajă ouălor de prepeliță este mai dură decât a celor de găină, iar oțetul te ajută să le decojesti mai ușor. Odată ce lichidul începe să fiarbă, lasă-le pe foc timp de 5 minute, apoi scurge apa și acoperă-le cu apă rece, până se răcesc complet. Cojește ușor ouăle, clătește-le cu apă rece și lasă-le să se usuce pe un prosop de hârtie. Taie fiecare ou în jumătate și pune gălbenușurile într-un bol mic, iar albușurile așează-le pe un platou. Amestecă restul ingredientelor cu gălbenușurile, cu ajutorul unei furculițe. Pune crema într-un șpriț de patiserie sau într-o pungă pentru ornat și umple fiecare jumătate de ou cu mixtură. Presară deasupra puțină boia de ardei iute și pătrunjel tocat.
Tartă cu brânză și semințe de mac pentru Revelion
Gustul brânzei proaspete se combină foarte bine cu cel al semințelor de mac, iar tu poți servi invitaților tăi un desert rafinat și ușor, perfect după mesele bogate.
Ingrediente pentru aluat
- 200 g de făină;
- 100 g de unt, ținut la rece;
- un ou bătut;
- 50 g de zahăr pudră;
- un vârf de cuțit de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 2 ouă, cu albușurile și gălbenușurile separate;
- ½ cană de smântână (18% grăsime);
- ½ cană de lapte;
- 300 g de brânză proaspătă;
- 3 linguri de zahăr pudră;
- sucul de la o lămâie;
- o lingură de semințe de mac;
- 2 linguri de amidon din porumb
Preparare
Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și untul, tăiat în bucățele. Adaugă zahărul și ouăle, frământând ușor, fără ca aluatul să se încălzească. Pune la frigider timp de o oră. În blender, amestecă gălbenușurile, smântâna, laptele, brânza proaspătă, amidonul, semințele și sucul de lămâie. Într-un alt bol, bate albușurile spumă și adaugă-le în mixtura cu brânză, amestecând ușor. Întinde foaia de aluat, apoi pune-o în tava tapetată cu hârtie de copt, străpunge din loc în loc cu o furculiță și toarnă umplutură deasupra. Coace tarta în cuptorul preîncălzit timp de 40-50 de minute.
Pot de crème cu ciocolată amăruie și lichior
Pot de crème este o budincă densă, coaptă și servită rece, în cești de ceai sau de cafea termorezistente. Rețetei tradiționale cu ciocolată i-a fost adăugat puțin ceai Earl Grey, pentru o aromă mai intensă.
Ingrediente pentru budincă
- 2 căni de smântână;
- 120 g de ciocolată amăruie, ruptă în bucățele;
- 2 plicuri de ceai Earl Grey;
- 6 gălbenușuri de ou;
- 3 linguri de zahăr.
Ingrediente pentru crema de lichior
- ½ cană de frișcă;
- 2 linguri de zahăr pudră;
- 2-3 linguri de lichior Cointreau.
Preparare
Pune grilajul cuptorului la mijloc și pornește focul. Încălzește smântâna la foc mediu cu plicurile de ceai înăuntru, până când smântâna ajunge aproape de punctul de fierbere. Mișcă din când în când pliculețele, pentru ca aroma să se infuzeze în smântână. Scoate plicurile de ceai, pune ciocolata și amestecă în mod constant, până când devine omogenă. Amestecă gălbenușurile cu zahărul, apoi adaugă crema fierbinte treptat, amestecându-le bine. Așează ceștile termorezistente pe o tavă de cuptor. Pune budincă în cești, apoi toarnă apă fierbinte în tavă, până când ajunge la jumătatea ceștilor. Coace timp de 25 de minute. Lasă-le să se răcească cel puțin 2 ore înainte de a servi, apoi ornează cu frișca amestecată cu lichior și zahăr pudră.
Fursecuri aromate pentru sărbătorile de iarnă
Ingrediente
- 175 g de făină;
- 90 g de zahăr brun;
- 50 g de unt, tăiat în cubulețe, la temperatura camerei;
- 2 linguri de miere;
- 1 ou bătut
o linguriță de pudră de ghimbir; - o linguriță de scorțișoară;
- o linguriță de bicarbonat de sodiu;
- zahăr pudră pentru decor
Preparare
Pune făina, ghimbirul, scorțișoara și bicarbonatul de sodiu într-un bol mare și adaugă cu mâna untul, frământând ușor, apoi pune și zahărul. Amestecă oul cu mierea și adaugă mixtura în bolul mare. Frământă bine, până când obții aluatul. Presară puțină făină pe blatul de lucru și întinde bine foaia, apoi decupează figurine diverse cu forme de patiserie (brazi, inimioare, fulgi de zăpadă). Transferă fursecurile în tavă și pune în cuptorul bine încălzit timp de 15 minute. Scoate-le din cuptor și presară-le cu zahăr pudră.
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024