29.09.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 41 secundeȚelina este una dintre cele mai gustoase și, totodată, versatile rădăcinoase. Cu toate acestea, din cauza aspectului mai puțin atractiv, nu se bucură de o apreciere prea grozavă. Ceea ce este absolut regretabil…
Țelina chiar merită mai multă atenție din partea noastră. Sursă excelentă de fibre, este hrănitoare și are puține calorii. Ne-am propus să reparăm nedreptatea care i se face și te ispitim cu două rețete în care este ingredient principal. Prima este un fel de mâncare tradițională irlandeză, iar cealaltă constituie o alternativă excelentă pentru cartofii prăjiți. Nu ezita să le încerci!
Colcannon cu țelină
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 1 țelină mare (circa 550 g), curățată și tăiată cuburi;
- 2 căței de usturoi;
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin;
- 3 căni de varză tăiată subțire;
- ¼ de linguriță de sare;
- ½ de cană lapte cu 1,5% grăsime, încălzit;
- 2 linguri de unt;
- ¼ de linguriță de piper negru;
- 1 lingură de frunze proaspete de pătrunjel, tocate mărunt.
Mod de preparare:
- Într-o cratiță mare, pune la fiert țelina împreună cu usturoiul, timp de aproximativ 15 minute. Când țelina este fiartă, scoate-o din apă.
- Între timp, pune uleiul într-o tigaie mare și călește rapid varza, amestecând continuu, cam 8-10 minute, fără a uita să pui ¼ de linguriță de sare în timpul procesului. Ia de pe foc și acoperă cu capac.
- Cu ajutorul unui robot de bucătărie, mixează bine țelina, adăugând restul de sare, laptele, untul și piperul. La final, amestecă piureul obținut cu varza călită și frunzele de pătrunjel.
Mărimea porției: ⅔ de cană
Valoare nutrițională/porție: 167 de calorii; 10 g de grăsimi, 16 g de carbohidrați, 4 g de proteine, 4 g de fibre.
Turtițe de țelină și păstârnac
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 1 țelină medie (circa 450 g), curățată;
- 4 rădăcini medii de păstârnac (circa 560 g), curățate;
- 4 albușuri de ou mari, bătute ușor;
- ¼ de cană de făină integrală;
- 3 linguri de arpagic tocat, plus mai mult pentru garnitură;
- 1 linguriță de boabe de muștar;
- ¾ de linguriță de sare;
- ½ de linguriță de piper măcinat;
- ¼ de linguriță de praf de copt;
- 8 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- Iaurt grecesc pentru garnitură (opțional).
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 130 °C.
- Dă pe răzătoare țelina și păstârnacul. Într-un castron mare, amestecă albușurile cu făina, 2 linguri de arpagic, muștarul, sarea, piperul și pudra de copt arpagicul, apoi încorporează și legumele rase.
- Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Formează 4 turtițe, folosind aproximativ ¼ de cană de aluat pentru fiecare, și pune-le la rumenit în tigaie, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când prind o crustă aurie. Păstrează-le într-un castron la cald, în cuptor. Repetă operațiunea de încă 3 ori, folosind 2 linguri ulei pentru fiecare lot. Preparatul se servește cald, garnisit cu iaurt și restul de arpagic.
Mărimea porției: 2 turtițe
Valoare nutrițională/porție: 215 calorii, 14 g de grăsimi, 4 g de proteine, 4 g de fibre, 18 g de carbohidrați.
Idei de dressing sănătos pentru salată
27.11.2024