Retete culinare de post pentru intreaga familie
Daca te-ai hotarat sa tii post in perioada de dinaintea Craciunului sau, pur si simplu, vrei sa renunti la carne si preparate de origine animala, retetele culinare pe care ti le propune slabsaugras.ro vor fi pe placul tau si al intregii familii!
13.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 31 secundePostul de iarna este o metoda foarte buna de a-ti detoxifia organismul si chiar de a economisi bani, pastrandu-i pentru cheltuielile din perioada sarbatorilor de iarna. Carnea, branzeturile si alte alimente de origine animala sunt, in general, ceva mai scumpe decat vegetalele, asa ca retetele culinare de post te vor ajuta si sa-ti subtiezi bugetul alocat mancarii. In plus, tu si familia ta veti descoperi ca exista si preparate vegetale delicioase!
Ardei umpluti de post
Ingrediente:
1 kg de ardei grasi, medii
0,5 kg de rosii
1 ceapa
2 morcovi
10 masline verzi
2 cani de pulpa de rosii
2 cani de orez
O legatura de patrunjel
5 linguri de ulei de masline
Sare, piper, ghimbir, cuisoare dupa gust
Preparare: Spala bine orezul si toarna peste el 1 litru de apa fiarta, apoi spala-l bine. Intr-o tigaie, caleste ceapa in uleiul de masline si adauga orezul scurs, lasand sa se caleasca timp de 5 minute. Dupa ce s-a racit putin, toarna mixtura intr-un bol si amesteca totul, impreuna cu patrunjelul si condimentele. Spala si curata ardeii, apoi umple-i si aseaza-i intr-o oala lata. Pune deasupra ardeilor cate un capacel dintr-o felie de rosie. Adauga in oala apa, bulionul, maslinele si morcovii dati pe razatoarea mare, apoi pune la cuptor pana cand se rumenesc.
Ciorba de dovleac de post
Ingrediente:
1,5 kg de dovleac
O lingura de orez
2 ardei grasi
O legatura de marar
2 cepe
5 linguri de bulion
O lingura de cimbru uscat
O lingurita de sare
Preparare: Taie dovleacul in cubulete si pune-l la fiert, impreuna cu ceapa, orezul si ardeiul tocat. Cand legumele sunt aproape fierte, adauga cimbrul si bulionul si lasa sa mai fiarba 10 minute, apoi adauga mararul taiat marunt si stinge focul. Se serveste calda, cu paine prajita.
Mancare de praz cu masline
Ingrediente:
3 fire de praz
2 rosii decojite
O cepa
3 linguri de bulion
200 g de masline negre fara samburi
O cana de ulei de masline
O legatura de patrunjel
Sare si piper dupa gust
Preparare: Spala bine prazul (frunza cu frunza) si taie-l pe latime, in fasii groase cat doua degete. Opareste-l cu apa sarata, scurge-l si caleste-l in ulei de masline, apoi lasa-l deoparte. Intr-o tigaie, caleste ceapa, impreuna cu rosiile si bulionul, timp de 5 minute. Pune totul intr-o oala, impreuna cu maslinele si cu o cana de apa si lasa la fiert 15-20 de minute, apoi adauga prazul, presara patrunjel si serveste cald.
Postul Craciunului este o perioada excelenta pentru a lua o pauza de la carnuri grase si lactate, cel putin cate o zi pe saptamana, de aceea iti vom oferi in acest rastimp retete delicioase de preparate de post diverse, de la supe si aperitive pana la deserturi savuroase. Citeste Slabsaugras.ro in fiecare zi pentru a fi mereu la curent cu tot ce inseamna viata sanatoasa si nutritie echilibrata!
Raluca Mateescu
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024