Retete culinare usoare cu peste
Pestele este un aliment grozav din multe puncte de vedere: majoritatea tipurilor de peste au putine calorii, sunt bogate in nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului si se pregatesc repede. Afla de ce si, mai ales, cum sa consumi si sa pregatesti pestele in doar cateva minute!
28.07.2011


Timp estimat de citire:
2 minute, 29 secundeFiind o sursa buna de proteine de calitate, pestele contine vitamine, minerale si chiar acizi grasi omega 3, unii dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti. Nu toate tipurile de peste au aceleasi valori nutritionale, iar ce este de retinut este ca pestele cu carne slaba are mai multe calorii decat cel cu carne grasa, insa in anumite cazuri cel cu mai multe grasimi are si un continut bogat in omega 3 – atentie, nu este o regula.
Atunci cand alegi pestele pe care urmeaza sa-l consumi, te poti ghida dupa aceasta lista simpla, care imparte pestele in slab sau caloric:
- Peste si fructe de mare slabe (mai putin de 100 calorii/100 g): cod, hering proaspat sau marinat, calcan, salau, platica, pastrav, midii, stridii, homari, creveti, biban, babusca, crabi, languste, homar.
- Peste si fructe de mare calorice (mai mult de 100-150 calorii/100 g): crap, morun, nisetru, somon, macrou, scrumbie, stavrid, rechin, ton, scoici.
Chiar daca femeilor insarcinate le este permis sa consume peste (in jur de 350 g/saptamana), oficialii americani de la FDA le recomanda acestora sa evite anumite tipuri de peste, precum macroul, rechinul sau pestele-spada, intrucat contin o cantitate de mercur ce poate dauna fatului. Cu toate masurile de precautie luate, haideti sa descoperim impreuna cum putem pregati pestele in moduri cat mai sanatoase si delicioase!
Pastrav umplut la gratar
Ingrediente:
4 pastravi mici
Doua linguri ulei de masline
Doua cani de verdeata tocata (busuioc, patrunjel, cimbru, rozmarin, menta – dupa gust)
3 catei de usturoi
Sare si piper dupa gust
Preparare: Curata bine pestele si umple-l cu o mixtura formata din verdeata, condimente si usturoi, apoi pune-l la frigider pentru 2 ore, pentru a se imbiba cu aromele umpluturii. Pregateste gratarul astfel: incinge-l, apoi toarna putin ulei de masline, altfel pestele se va prinde. La foc mediu, lasa pestele aprox. 5 minute pe fiecare parte, apoi serveste.
File de cod cu suc de lamaie
Ingrediente:
4 fileuri de cod
Zeama de la o lamaie
2 linguri de ulei de masline
Sare, piper si condimente uscate dupa gust
Preparare: Aceasta este una dintre cele mai usoare retete culinare cu peste! Tot ce trebuie sa faci este sa ungi fileurile de peste cu sucul de lamaie si uleiul, presarand condimentele, sarea si piperul deasupra, apoi sa pui la cuptor intr-un vas de iena, cu putina apa sau pe gratar, cate 4 minute pe fiecare parte.
Peste cu legume
Ingrediente:
2 fileuri de peste slab (vezi lista de mai sus)
2 ardei grasi
2 rosii
O ceapa
Sare si piper dupa gust
Preparare: Intr-un vas termorezistent, pune legumele taiate, iar deasupra fileurile de peste. Condimenteaza si toarna un deget de apa, apoi da la cuptor timp de 20-25 de minute. Poti servi cu sos de iaurt si menta sau cu un catel de usturoi pisat.
Raluca Mateescu

Rețete sub 400 de kcal cu pește și fructe de mare
31.01.2025