Rețete de ciorbe pentru scăderea colesterolului
O dietă axată pe ciorbe poate fi de ajutor în scăderea colesterolului, însă trebuie să ai grijă și la ce pui în farfurie. Spunem aceasta pentru că există o varietate de ciorbe, iar unele dintre ele nu sunt chiar cele mai recomandate alimente pentru scăderea colesterolului, întrucât conțin multă grăsime.
13.11.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 48 secundeDacă te întrebi de ce este importantă scăderea colesterolului și mai ales ce ciorbe ar trebuie să consumi în acest scop, îți vom oferi toate răspunsurile în acest material, împreună cu câteva rețete.
Cât de importantă e scăderea colesterolului
Când vorbim de scăderea colesterolului, ne referim la colesterolul LDL numit și „colesterol rău” pentru că stă la originea multor probleme cardiovasculare. Acesta este un tip de grăsime sintetizat în ficat din grăsimi saturate și grăsimi trans, care are rolul său benefic în organism, dar e necesar în cantități mici. Dacă depășește nivelul optim, se depune în interiorul vaselor sanguine, ducând la îngustarea acestora și la creșterea presiunii sângelui, implicit a tensiunii. Astfel, apare hipertensiunea arterială care determină la rândul său majoritatea bolilor cardiovasculare. Totodată, colesterolul rău poate înfunda vase mici de sânge din mușchiul inimii sau creier, cauzând infarct și accident vascular cerebral.
Așadar, scăderea colesterolului presupune aducerea acestuia la valorile normale pentru a preveni problemele cardiovasculare menționate mai sus.
Ce ciorbe să consumi pentru scăderea colesterolului
Scăderea colesterolului cu ajutorul unui regim adecvat se face prin reducerea aportului de grăsimi saturate și grăsimi trans și creșterea aportului de grăsimi nesaturate, care formează colesterolul HDL. Acesta are rolul de a curăța sângele de colesterolul rău, pe care îl transportă în ficat de unde ajunge ulterior în intestine și apoi este eliminat pe cale naturală.
Revenind la ciorbe, este important ca acestea să fie ușoare, adică să nu conțină grăsimi de origine animală, care sunt grăsimi saturate și cresc nivelul de colesterol în loc să îl scadă. Așadar nu e o idee foarte bună să consumi ciorbe cu carne de porc sau carne grasă de vită, ciorbă de burtă și ciorbe preparate cu untură sau cu smântână.
Dacă vrei neapărat să conțină carne, îți recomandăm ciorbe cu carne de pasăre, de preferat pui sau curcan, care conțin mai puțină grăsime. De asemenea, ciorbele de pește sunt o sursă de grăsimi nesaturate care ajută la scăderea colesterolului, astfel că le poți introduce fără grijă în meniu.
De departe, cele mai bune ciorbe pentru scăderea colesterolului sunt cele de legume și de zarzavat, preparate cu ulei vegetal și fără smântână. Acestea conțin vitamine și minerale necesare organismului, care contribuie printre altele și la procesul de eliminare din sânge a colesterolului rău. Totodată, prin faptul că nu conțin grăsimi saturate sau grăsimi trans, astfel de ciorbe nu determină creșterea acestuia.
Cum să prepari cele mai bune ciorbe pentru scăderea colesterolului
A venit momentul să trecem și la partea tehnică a materialului nostru și să mutăm discuția în bucătărie, pentru că în continuare îți vom prezenta câteva rețete de ciorbe numai bune pentru scăderea colesterolului.
Ciorbă de dovlecei
Lista de ingrediente:
- Doi dovlecei;
- O rădăcină de pătrunjel;
- Un morcov;
- O țelină;
- Un fir de praz;
- O legătură de pătrunjel;
- O cană de borș;
- Două linguri de ulei de măsline;
- 3 linguri de orez;
- Zeama de la o lămâie;
- O ceașcă de făină;
- 300 de mililitri;
- 1,5 litri de apă;
- Sare, piper și alte condimente, după preferințe.
Mod de preparare:
Legumele se spală se curăța și se taie cubulețe, după care se pun la fiert în apă împreună cu orezul. Între timp se prepară un sos amestecând făina cu laptele și uleiul de măsline, iar după ce legumele s-au fiert se strecoară transferând apa într-un alt vas. Peste legume se adaugă borșul, sosul astfel preparat și zeama de lămâie, se condimentează și se completează cu apa în care au fiert legumele, atât cât e nevoie. Se amestecă bine iar la final se mai pune vasul pe foc până la primul clocot.
Ciorbă de legume cu brânză tofu
Lista de ingrediente:
- O ceapă albă;
- 3-5 căței de usturoi;
- 2-3 cartofi;
- Un sfert de varză:
- Un buchet de broccoli;
- Un fir de praz;
- 100 de grame de brânză tofu;
- Două linguri de ulei de măsline;
- Sare, pier și alte condimente, după gust.
Mod de preparare:
Ceapa prazul și usturoiul se curăță și se taie mărunt, la fel și varza împreună cu broccoli, iar cartofii se taie cubulețe. Se pune uleiul la încins în oala pentru ciorbă iar la început se adaugă ceapa usturoiul și prazul, care se călesc timp de 2-3 minute. Se adaugă apoi varza și broccoli care se călesc până se înmoaie, apoi urmează cartofii. Se pune sare și apoi se toarnă apă cât să acopere complet legumele. Totul se lasă la fiert până când cartofii devin moi, după care legumele se pasează până când se omogenizează se adaugă restul de condimente și brânza tofu tăiată cubulețe iar ciorba se mai lasă pe foc 5 minute.
Ciorbă de păstăi
Lista de ingrediente:
- Un kilogram de fasole păstăi;
- Două cepe albe;
- 2 morcovi;
- 3 cartofi;
- 3-5 căței de usturoi;
- O legătură de pătrunjel;
- Câteva fire de mărar;
- Două linguri de pastă de tomate;
- Sare, piper și cimbru, după gust.
Mod de preparare:
Mai întâi se spală legumele, după care se începe prin a curăța păstăile care se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă pe foc aproximativ o jumătate de oră până se înmoaie, timp în care se pregătesc ceapa și morcovii. Mai exact, se curăța și se taie cubulețe care se adaugă peste păstăi după ce au trecut cele 30 de minute. Se curăță apoi cartofii, care se taie cubulețe și se adaugă în oală la 10 de minute după ceapă și morcovi. Mai rămâne de curățat și pisat usturoiul, care se pune în oală după alte 10 minute, împreună cu pasta de tomate, piperul și cimbrul. Se mai lasă 10 minute la fiert, suficient cât să tai mărunt mărarul și pătrunjelul care se adaugă după ce ai stins focul.
Sperăm ca aceste rețete de ciorbe sunt pe gustul tău și că te vor ajuta să treci la o dietă mai sănătoasă în urma căreia scăderea colesterolului este doar unul dintre beneficii.
Ce sosuri să alegi pentru rețetele tale de shaorma?
13.11.2024