Retete de la vedete pentru Sarbatori
De Craciun si de Revelion, vedetele fac pregatiri la fel de multe ca si tine. Te invitam sa tragem cu ochiul in bucataria lor si sa vedem ce bunatati le pregatesc celor dragi!
04.12.2013
Timp estimat de citire:
5 minute, 26 secundeReteta de Craciun de la Iuliana Marciuc
Curcan umplut
Ingrediente: un curcan, 300 ml vin alb, 300 ml coniac, cativa cartofi, mujdei de usturoi; pentru umplutura: 100 g unt, 1 kg ciuperci, 1 ardei gras rosu, 2 cepe, 3 capatani usturoi, 300 g kaiser, patrunjel, marar, condimente (sare, piper, boia).
Preparare: Pentru inceput se fierbe curcanul intr-o oala mare. Timpul de fierbere difera de dimensiunea si varsta pasarii, dar nu trebuie lasat prea mult, pentru ca dupa umplere, curcanul va sta cateva ore la cuptor. In timp ce fierbe curcanul, se pregateste umplutura: se caleste kaiserul cu toate legumele si verdeata in unt si se stinge totul cu cateva linguri de supa de pasare sau vin alb. Curcanul umplut cu aceasta compozitie se coase si se aseaza intr-o tava mai inalta, in care se pun cateva polonice de supa de pasare si se baga la cuptor pentru 3-4 ore. Din cand in cand, curcanul se stropeste cu vin alb si coniac. Spre final, cind curcanul este rumenit putin, se pun cartofii in tava si se da totul la cuptor pana se coc impreuna. Dupa gust, curcanul si cartofii se pot stropi cu mujdei de usturoi.
Jazzy Jo (Ioana Sihota)
Rata la cuptor cu portocale
Ingrediente: o rata de 2,5 kg, 4 portocale, 2 linguri zahar, 2 linguri otet balsamic, 2 linguri suc de lamaie, 50 g unt, sare, piper.
Preparare: Se incinge cuptorul la 200 de grade. Se spala rata, se sterge de apa si se condimenteaza cu sare si piper. Se leaga copanelele cu ata, apoi se pune rata intr-o tava unsa cu ulei. Se adauga 500 ml apa si se da la cuptor pentru aprox. 2 ore. Intre timp, se spala portocalele, se rade coaja la doua dintre ele si se storc, pastrand sucul. A treia portocala se taie felii subtiri, rotunde, a patra se decojeste si se taie felii subtiri. Se topeste zaharul intr-o tigaie de teflon, la foc mic. Cand este gata, se ia de pe foc si se adauga otetul, sucul de lamaie, sucul de portocale, feliile de portocale fara coaja si coaja de portocala rasa. Se scoate rata din cuptor, se strecoara sosul si se adauga la amestecul de mai sus cu zahar caramelizat, iar sosul se toarna peste rata. Prefer acest preparat cu o garnitura de varza. Bon appétit! J
Paula Chirila
Reteta preferata de mine si de intreaga familie, pe care o gatesc mereu de Sarbatori, este:
Pulpa de porc impanata
Ingrediente: 1 pulpa de porc, de cca 1kg, 10-12 catei de usturoi, ceapa verde si uscata, cam o lingurita din fiecare condiment, respectiv boia sau ardei iute, daca vreti sa fie picanta; piper; cimbru; condimente pentru carnea de porc; ulei.
Preparare: Spal bine pulpa de porc, o ung cu condimentele speciale pentru carnea de porc, cu cimbru, ceapa, usturoi, boabe de piper, foi de dafin, o impanez cu catei de usturoi, bucatele de slaninuta, apoi o pun la bait facut dintr-un vin alb, sec. Pun totul la rece, cam o zi, doua. Din cand in cand, mai intoarc carnea, de pe o parte pe alta, ca sa se patrunda foarte bine. Se da la cuptor pana se fragezeste si se serveste.
Andrei Leonte
Paella
Ingrediente: o lingura ulei de masline, o ceapa taiata felii, 2 ardei grasi rosii mici, curatati de seminte si taiati felii, 50 g de chorizo, taiat felii subtiri, 2 catei de usturoi, striviti, 1 ardei iute rosu, tocat (curatat de seminte, daca nu-ti place prea iute), ½ lingurita de curcuma, 250 g de orez cu bob lung, 200 g de creveti cruzi curatati, dezghetati daca sunt congelati, 100g de mazare congelata, coaja rasa si zeama de la 1 lamaie, plus cateva felii in plus pentru servit.
Preparare: Ca sa-ti vezi de alte treburi intre timp si sa nu stai tot timpul langa aragaz, poti prepara aceasta mancare la cuptor. Se rastoarna uleiul, ceapa, ardeii grasi, chorizo, usturoiul si ardeii iuti intr-un vas termorezistent si se coc 15 minute la 200°C/ gaz 6. Se adauga curcuma, orezul si apa, se acopera, apoi se mai tine mancarea in cuptor 20 de minute, adaugand crevetii si mazarea in ultimele doua minute ale timpului de gatit. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga coaja rasa si zeama de lamaie, se amesteca si se serveste.
Smaranda Vornicu
O salata simpla, vesela si plina de vitamine! Cartofii dulci si sosul cu mustar ii dau un gust aparte.
Salata multicolora
Ingrediente: 500 g cartofi, curatati, taiati in bucati maricele; 500 g cartofi dulci, curatati, taiati in bucati; 50 g masline negre, fara samburi, taiate in bucatele; 3 linguri de capere, bine stoarse; 3 ardei copti rosii, taiati in fasii; o mana zdravana de patrunjel verde, tocat; 1 lingura mustar rustic (cel cu bobite); 1 lingura otet de mere; 3 linguri ulei de masline, plus putin pentru coptul cartofilor; 1/2 ceapa rosie, curatata, tocata foarte marunt; 1 lingurita zahar brun.
Preparare: Incalzeste cuptorul la 200 grade Celsius. Amesteca cele 2 tipuri de cartofi intr-o tava, cu putin ulei, asezonandu-i cu sare de mare. Da-i la copt pentru 35 minute, pana cand sunt rumeni si crocanti la suprafata. Pune cartofii copti intr-un castron si lasa-i sa se racoreasca. Amesteca-i cu caperele, maslinele, patrunjelul si ardeii copti. Intr-un bol, amesteca mustarul cu otetul. Toarna apoi treptat uleiul, amestecand continuu, pana cand capeti un sos omogen. Adauga ceapa rosie tocata si zaharul, potriveste de sare si piper, apoi pune sosul peste salata. Amesteca bine si serveste.
Dalma Kovacs
Oua evreiesti
De mic copil, aveam aceasta mancare in meniul oferit de mama, iar mai nou o prepar o data pe saptamana si as manca din ea non-stop, la fel si musafirii mei!
Ingrediente: 6 oua, 6 cepe verzi (cu coada cu tot), 1 legatura patrunjel proaspat, 1 legatura marar proaspat; pentru maioneza: ulei (eu pun deobicei ulei de migdale, ulei de canepa si ulei de floarea soarelui in masuri egale), un galbenus de ou, 1 lingurita de mustar, sare, piper.
Preparare: Se dau ouale fierte pe razatoare. In timp ce fierb ouale putem pregati maioneza: intr-un bol adanc de sticla amestecam prima oara mustarul si galbenusul de ou cu o lingura de lemn, pe urma, incetul cu incetul adaugam uleiul, amestecand mereu. Spalam si taiem cepele in bucati cat mai mici, la fel si verdeturile, pe urma adaugam totul la maioneza si punem sare si piper dupa gust. E indicat sa lasam mancarea sa se odihneasca timp de 15 minute ca sa patrunda gusturile verdeturilor mai bine. Se serveste pe paine, cu rosii moi si, de ce nu, cu branza de oaie proaspata!
Raluca Baciu
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024