Rețete de mâncăruri light pentru masa de Crăciun
An de an, de sărbătorile de iarnă, din bucătărie răzbat aceleași arome: de friptură de porc, piftie, cârnați de Pleșcoi și sarmale cu carne tocată... tot de porc! Iar imediat după petreceri cu toții ne văităm de senzația aceea de sățietate dusă la extrem, pe care o înlăturăm cu un bol plin cu murături. Ce ai zice dacă anul acesta vei încerca să gătești preparate la fel de savuroase, dar mai light?
14.12.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeVa prezentăm câteva rețete pentru mâncăruri de Crăciun dietetice!
Ne-am gândit să îți propunem niște rețete deosebite, care să îți încânte papilele gustative, dar care să aibă grijă și de organismul tău! Așadar noi îți recomandăm mese îmbelșugate, dar ușoare. Transformă-ți sărbătorile de iarnă într-un regal de arome și gusturi light!
Rețetă de sarmale de Crăciun cu pui și ciuperci
Ingrediente
- 600 g carne tocată de pasăre;
- 300 g ciuperci proaspete;
- un cub de unt;
- 1 ou;
- 1 ceapă verde, 3 linguri orez, 1 cartof;
- boia, piper, sare;
- frunze de viță sau varză, în funcție de preferințe;
- 2 foi de dafin;
- țelină verde;
- pătrunjel verde;
- 1 roșie mare;
- 1 cană cu bulion;
- cimbru, mărar.
Mod de preparare
Într-un bol pune carnea măcinată și ciupercile pe care, în prealabil, le-ai sotat în unt. Adaugă oul, ceapa tocată, cartoful răzuit și orezul, puțin piper, sare și amestecă bine. Cu o lingură ia din compoziția rezultată și pune-o pe foile de viță sau de varză și fă rulouri mici. Așază-le circular, pe straturi, într-o cratiță generoasă. Adaugă bulionul, roșia cubulețe, cimbrul, țelina, mărarul și foile de dafin și acoperă-le cu apă, după care dă-le la cuptor. Servește-le cu smântână sau cu sos de iaurt dres cu mentă.
Rețetă de friptură de curcan în vin
Ingrediente
- 1 pulpă superioară de curcan;
- muștar;
- unt;
- 1 ceapă;
- 1 ardei gras roșu;
- usturoi;
- 2 pahare de vin roșu;
- 1 crenguță de cimbru;
- 1 roșie;
- 1 dovlecel mic;
- câteva fire de pătrunjel;
- sare, piper, cimbru, paprika;
- 2 cuburi/lingurițe de concentrat de pui.
Mod de preparare
Pentru început, alintă pulpa de curcan cu muștarul cremos, apoi presară sarea, piperul, cimbrul, paprika și concentratul de pui. Într-o tigaie pune untul la încins și perpelește puțin cărnița de curcan, și pe o parte, și pe alta. Într-o tavă mai adâncă fă un pat din solzi de ceapă, usturoi mărunțit, cubulețe de ardei gras, roșie și felii de dovlecel și lasă pulpa de curcan să se odihnească la cuptor preț de 1 oră și jumătate, nu înainte de a o înnobila cu vin. Preparatul final este deosebit de gustos și poate fi servit alături de o garnitură de orez sălbatic ori o salată proaspătă.
Rețetă de salată de crudități pentru Crăciun
Ingrediente
- 4 morcovi;
- o țelină mare;
- 5 mere;
- 2 ouă;
- 300 g ulei;
- lămâie;
- muștar;
- piper;
- sare.
Mod de preparare
Dă morcovii și țelina pe răzătoarea de parmezan și taie merele julien. Din gălbenușuri, ulei, zeama de lămâie, muștar, piper și sare prepară o maioneză cremoasa pe care o vei amesteca mixului de legume și măr. Servește salata de crudități pe felii de pâine prăjită.
Rețetă de chifteluțe de pește pentru masa de Crăciun
Ingrediente
- 2 bucăți de file de șalău;
- 1 ou;
- 2-3 fire de pătrunjel;
- 1 felie de pâine;
- lapte;
- 1 lingură cu pesmet;
- 1 ceapă mică, tocată;
- făină albă;
- sare, piper;
- ulei de bambus pentru prăjit.
Mod de preparare
Fierbe bine peștele, apoi pasează-l cu furculița. Adaugă oul, pătrunjelul tocat mărunt, miezul de pâine îmbăiat în lapte, cubulețele de ceapă, pesmetul și condimentează după gust.Tăvălește mingiuțele de carne prin făină și dă-le la prăjit în baie de ulei. Se servesc cu orez, sos de soia și poftă multă!
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024